Δευτέρα, 27 Ιούν, 2022

  • Ανοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση, που γίνεται με «ατομική ευθύνη»...
  • Υπογραφή σύμβασης για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΥΨΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ»
  • Ζωολογικοί κήποι, μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την κατάργησή τους;
  • Μία ενδιαφέρουσα ζωγραφική έκθεση
  • Ο Στέργιος Σουροβίκης νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας
  • Φιλοσοφώντας...
Ανοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση, που γίνεται με «ατομική ευθύνη»...1 Υπογραφή σύμβασης για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΥΨΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ»2 Ζωολογικοί κήποι, μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την κατάργησή τους;3 Μία ενδιαφέρουσα ζωγραφική έκθεση4 Ο Στέργιος Σουροβίκης νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας5 Φιλοσοφώντας...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβερνητικές παλινωδίες

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περι... Περισσότερα

Δέσποινα Παπαγιαννούλη: «Όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας»

από Η Άλλη Άποψη
Δέσποινα Παπαγιαννούλη:  «Όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας»

Η κ. Δέσποινα Παπαγιαννούλη, μέλος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ημαθίας και συνάμα μέλος της ομάδας «Ακρόπολη» (Κίνηση Πολιτών για τα ζώα), υπήρξε το πρόσωπο που φιλοξενήθηκε (21/2) στη «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00 - 13.00) του Ράδιο Αιχμή, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

«Η Γαλλική γλώσσα δεν έχει τη μεταχείριση που θέλουμε, παρ' όλα αυτά επιβιώνει. Η Γαλλική γλώσσα έχει ένα αργό βάδισμα στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, όπου εκεί έχει μία ευρύτερη απήχηση στον κόσμο. Εμείς εδώ θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, γιατί η Γαλλική γλώσσα είναι ένα εργαλείο που κουβαλάς, εκφράζει έναν πολιτισμό», ανέφερε η κ. Παπαγιαννούλη, ερωτώμενη για το πως έχει η κατάσταση με τη Γαλλική εκπαίδευση στα σχολεία της Ημαθίας.

Προχωρώντας τη συζήτηση μαζί της, το ερώτημα που προβάλλει είναι : «Γιατί Γαλλικά»; «Το ότι επιλέγεται η Αγγλική και η Γερμανική γλώσσα από τον κόσμο είναι σημεία των καιρών. Είναι μία παγκοσμιότητα με οικονομίστικο πρόσωπο, οπότε ο πολιτισμός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, τη στιγμή που μην ξεχνάμε στη Γαλλία είχαμε μια πολιτιστική επανάσταση. Παρ' όλα αυτά, όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας. Οι δε Γάλλοι είναι βαθιά ευρωπαϊστές, διότι κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στον πολιτισμό και την οικονομία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι απεργούν. Επιπλέον, να πω πως οι Γάλλοι έχουν μία άποψη και μιλούν για παγκοσμιότητα και όχι για παγκοσμιοποίηση» απάντησε, ενώ η ίδια, μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν με την ξενόγλωσση εκπαίδευση και δη τα Γαλλικά, σημείωσε πως «είναι λίγες οι ώρες, μετακινούμενες ως καθηγήτριες σε σχολεία. Είμαστε η ουρά της ιστορίας θα έλεγα. Όμως θα πρέπει να το διεκδικήσουμε και να αγαπάμε τη γλώσσα αυτή, λόγω πολιτισμού, αλλά και τη σχέση που έχει με την ελληνική γλώσσα. Η οποία, σημειωτέον, κουβαλά 1.500 λέξεις Γαλλικές! Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, να ξέρουν 1500 λέξεις τα παιδιά που ξεκινούν να μάθουν Γαλλικά».

Η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, πέρα από την αγάπη της για τη Γαλλική γλώσσα και τη Γαλλία, που πρεσβεύει έναν πολιτισμό, περνά και σε μια άλλη αγάπη της, στα ζώα συντροφιάς.

«Έχουμε κάνει μία συλλογικότητα, που μας δημιούργησε η δύσκολη διαβίωσή μας στην Ακρόπολη, στα βόρεια της πόλης. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων και ασχολούμαστε με διάφορες θεματικές, στις οποίες και καταγράφουμε τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στον τόπο μας και το τι ενέργειες κάνουμε», επεσήμανε. Η ίδια έκρινε ακόμα «απούσα τη Δημοτική Αρχή», σ' ό,τι αφορά στην αντιμετώπισή της με τα αδέσποτα ζώα, σημειώνοντας πως «αυτό το μαρτυράει περίτρανα η εικόνα εδώ και 10ετίες». Προσέθεσε δε, πως «αυτό το ζήτημα έχει δύο πτυχές: Η πρώτη έχει να κάνει με την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος μπορώ να πω ότι μας καλύπτει σ΄ ένα μεγάλο βαθμό και η δεύτερη με την εκπαίδευση και κάποια σεμινάρια στα σχολεία. Θεματικές με κάποια πρότζεκτ. Θεωρώ ότι είναι ανάγκη η αγαστή συνεργασία των φιλοζωϊκών σωματείων με το Δήμο, διότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιληφθούν άμεσα».

Το θέατρο έρχεται να προστεθεί ως μία τρίτη αγάπη της Δέσποινας Παπαγιαννούλη στη ζωή της. «Το θέατρο είναι μία μεγάλη αγάπη, η οποία παγιώθηκε μέσα μου, αφού μεγάλωσα τα παιδιά μου. Μέσα από τις σπουδές μου επικεντρώθηκα στις δύο βασικές θεωρίες του σύγχρονου θεάτρου, οι οποίες είναι ο μπούσουλας για την κατανόηση του θεάτρου και που δυστυχώς δεν μεταφράσθηκαν στην Ελλάδα. Η Γαλλική σχολή θεατρολογίας και η Γερμανική Σχολή - σωματικό θέατρο», ανέφερε.

Τέλος, η ίδια στην αναφορά της για το θέατρο στην πόλη που ζει και εργάζεται, θέτει ότι «στη Βέροια γίνονται πολλά πράγματα». Ωστόσο - όπως επεσήμανε - «υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός στην ΚΕΠΑ. Όμως το θέατρο να διαχέεται στον απλό κόσμο. Η ΚΕΠΑ θα πρέπει να αγκαλιάζει τους συλλόγους και όχι να τους στραγγαλίζει. Χαίρομαι ακόμα Αλέκο Χ"Κώστα, που και εσύ πραγματοποιείς τόσες εκδηλώσεις και περνάς τόσο ωραία μηνύματα, όπως με την τελευταία εκδήλωσή σου, η οποία είχε να κάνει με την παρουσίαση της πρώτης σου ποιητικής συλλογής «Μακρινή παρουσία», την Τετάρτη στη Βέροια. Γιατί το θέατρο και η ποίηση πάντα λένε την αλήθεια».

Έχει διαβαστεί 278 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 35 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 308 επισκέπτες και 0 μέλη.