Παρασκευή, 06 Αύγ, 2021

  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων
  • Πολύ αργά για δάκρυα..
  • Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/8
  • Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων1 Πολύ αργά για δάκρυα..2 Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/84 Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φοροεπιδρομή

Φοροεπιδρομή

Δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα που «πλακώνουν» το λαϊκό εισόδημα. Ούτε μόνο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά αγαθά, που κάνουν εφιάλτη τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα, που σε ορισμένα νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη βενζίνη να πουλιέται μέχρι και πάνω από 2 ευρώ το λίτ... Περισσότερα

Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια

Το φορολογικό σύστημα   αποτελεί ένα  ταξικό εργαλείο  στα χέρια του κράτους. Μέσα από αυτό συλλέγει τους φόρους  και στην συνέχεια  μέσω των  κρατικών  δαπανών υλοποιεί   τις  όποιες πολιτικές του.  Είναι  ένας  μηχανισμός  αναδιανομής  εισοδήματος, αφού  από  κάποιους παίρνει ( φόροι)  και σε κάποιους  δίνει (κρατικές δαπάνες)  Η  Α.Α.Δ.Ε   δημοσιεύει  κάποια  στατιστικά , όπως αυτά προκύπτουν  από τις ετήσιες  φορολογικές   δηλώσεις.  Από αυτά θα  προσπαθήσουμε  να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα  για τον νόμο  Ημαθίας, τον τόπο μας.

Ένα πρώτο  στοιχείο  είναι ο αριθμός των φορολογούμενων . Για την χρήση 2017  ήταν  84.340  φυσικά  πρόσωπα  ενώ  αντίστοιχα  για  την χρήση 2018  ήταν    84.743. Η διαφορά είναι  μόλις 403  και σε αυτόν τον  αριθμό σίγουρα θα περιλαμβάνονται και οι μετακλητοί αλλοδαποί εργαζόμενοι που  υποβάλουν φορολογική δήλωση, για πρώτη φορά . Σε κάθε περίπτωση,  δείχνει  ότι  ένας πολύ μικρός  αριθμός  κάτοικων του νομού μας  ¨ενηλικιώνεται’’ και μπαίνει στην  παραγωγική  διαδικασία, γεγονός που  συνδέεται  με τα ζητήματα της υπογεννητικότητας, καθώς και με ζητήματα της εσωτερικής  και εξωτερικής μετανάστευσης. Το παραπάνω  πρέπει να  μας προβληματίσει, καθώς οι νεότερες    ηλικίες  αποτελούν  ένα πολύτιμο  επιστημονικό και  παραγωγικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.

Ο νομός μας βρίσκεται στην 21η θέση  σε σύνολο 54  νομών από πλευράς εισοδήματος.

Αντλώντας στοιχειά  από την  Α.Α.Δ.Ε. προκύπτει η παρακάτω εικόνα  για το σύνολο του νομού μας ,που αφορά τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από τα  φυσικά πρόσωπα, ανά πηγή εισοδήματος  για την χρήση του 2018. Δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που  δηλώθηκαν  και φορολογηθήκαν στο όνομα των νομικών  προσώπων.


Η  διάφορα  (1)+ (2) του 2018  μείον  (1)+ (2) του 2017 είναι 26.503.912€ και δείχνει  την μείωση των συνολικών εισοδημάτων  ανάμεσα στα δυο έτη  Αν ήταν μόνο για  το 2018 ίσως να μην ήταν  τόσο σημαντικό, αλλά υπάρχει μια συνεχής πτώση των εισοδημάτων   από το  2010 μέχρι και σήμερα που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος πάνω από το 30%. Σε κάθε περίπτωση   είναι χρήματα που λείπουν από τους  φορολογουμένους, λείπουν  από την τοπική αγορά, λείπουν από την οικονομία  του νομού μας.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΠΗΓΗ

Οι  τρεις  πηγές   που παρουσιάζουν  μείωση, δηλαδή τα μερίσματα, η επιχειρηματική και η αγροτική  δραστηριότητα, υποδεικνύουν ζωντανά το πρόβλημα  στην λειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ένα επιπλέον στοιχειό  που επιβεβαιώνει   το  πρόβλημα είναι ότι για την χρήση 2018 δηλώθηκαν  από  επιχειρηματική και  αγροτική  δραστηριότητα   συνολικά 58.893.519€ κέρδη, ενώ αντίστοιχα από τις ίδιες δραστηριότητες δηλώθηκαν  επίσης  ζημίες 44.944.606€. Υπάρχει  μεγάλο ποσοστό δηλαδή  ζημιογόνων επιχειρήσεων, ποσοστό που  από ότι υπολογίζεται είναι μεγαλύτερο  στην  χρήση  του 2019, ενώ  δεν τολμάμε να φανταστούμε  πως  θα κλείσει  η χρήση του  2020 που διανύουμε.

Η  αύξηση  του εισοδήματος στην κατηγορία  των  μισθωτών ,εκτιμάται πως δεν προέρχεται  από την αύξηση  των  αποδοχών , αλλά  από την αύξηση αυτών που αναζήτησαν  μισθωτή εργασία, ανάμεσα τους και μικροί επιχειρηματίες, για να μπορέσουν  να συμπληρώσουν το εισόδημα τους , ακόμη  και από την αύξηση των συνταξιούχων . Έχουμε  μια μεταφορά  από την επιχειρηματική  δραστηριότητα στην   μισθωτή εργασία. Είναι  το  φαινόμενο της προλεταριοποίησης  των μικρών επαγγελματιών, που όπως όλα δείχνουν θα ενταθεί στα επόμενα έτη. Θα αναγκαστούν  βίαια και μέσω του νέου  πτωχευτικού κώδικα  να εγκαταλείψουν  τις επιχειρήσεις τους, όπως και οι αγρότες τα χωράφια τους.


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΩΝ  ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Η  Α.Α.Δ.Ε. δεν μας δίνει στοιχειά ανά πηγή εισοδήματος,  αλλά ανά επαγγελματική ομάδα και εδώ υπάρχει μια  δυσκολία στο να κατανείμουμε τους φόρους ανά πηγή εισοδήματος.

Τα  ποσοστά  είναι επί του συνόλου των φόρων.

ΤΣΑΝΑΞΙΔΗΣ  Α.Α.  ΙΩΑΝΝΗΣ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Βέροια με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Έχει διαβαστεί 1013 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 06 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 07 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 34 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 370 επισκέπτες και 0 μέλη.