Κυριακή, 16 Ιούν, 2024

  • ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  • ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό
  • Ορόσημο
  • Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου
  • Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ1 ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό2 Ορόσημο3 Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου4 Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια5 ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Λεφτά υπάρχουν

Δημοσιεύματα στον Τύπο προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές του Ιούλη, θα επικυρωθεί η αμερικανική πρόταση για δαπάνη 0,25% επί του ΑΕΠ των κρατών - μελών, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Ουκρανία μέχρι το 2030. Οπως σωστά γράφεται, το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα, την ίδι... Περισσότερα

Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα

από Η Άλλη Άποψη
Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα

Στο απόγειο τα δημοκρατικά ανακλαστικά της πόλης • Ηχηρή η απουσία των τριών γαλάζιων βουλευτών Ημαθίας από τη συζήτηση

«...Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες… Βασική μας αρχή είναι η ακόλουθη: Κανένα παιδί, ανεξαρτήτως προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας, δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο»

Από την τοποθέτηση του δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα

Αυτοκάθαρση από τις ρατσιστικές ακροδεξιές ακρότητες στη Νάουσα. Με δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίχτηκαν από τη μαζική ενεργό συμμετοχή φορέων της πόλης, με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο, από αγροτικά σωματεία, επαγγελματοβιοτέχνες, καθηγητές, δασκάλους και ανεξάρτητους δημοκρατικούς πολίτες, η Νάουσα έδωσε ηχηρή απάντηση και ενταφίασε τα κηρύγματα μίσους αυτών που πριν από μερικές μέρες ούρλιαζαν τα ξημερώματα στις εισόδους της πόλης –όπως και πριν από τη συνεδρίαση που έγινε στον δήμο– κατά της εγκατάστασης προσφύγων.

Η τοποθέτηση του δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα ήταν χωρίς περιστροφές: «Μέσω του διαδικτύου κάποιες ακραίες ομάδες ή μεμονωμένα περιστατικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου και φόβου σε όλους μας αναφορικά με την έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας… Γίναμε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας… Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική αρχή επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας, της ανεκτικότητας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους… Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες… Βασική μας αρχή είναι η ακόλουθη: Κανένα παιδί, ανεξαρτήτως προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας, δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο…».

Εγκληματική δολιοφθορά

Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι σωματείων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μελανό σημείο την απουσία και των τριών βουλευτών της Ν.Δ. στην Ημαθία, σε αντίθεση με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, που παρέστη και τοποθετήθηκε. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική, οι τοποθετήσεις επίσης, ακόμη και οι παρατηρήσεις για τα πιθανά προβλήματα δεν είχαν τίποτα από ρατσιστική υστερία. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και εικαστικός Κώστας Καλδάρας, «έφυγα πιο αισιόδοξος και πιο ήρεμος… έξω από το δημαρχείο συγκεντρώθηκε ένα πλήθος προοδευτικών πολιτών, που καταδίκασε και εξαφάνισε κάθε ρατσιστική αντίδραση από μια οικτρή μειοψηφία 10-15 ατόμων, που επιμένουν να συνδέουν την ύπαρξή τους με το μίσος και τον ρατσισμό. Η Νάουσα έδειξε ότι έχει ρίζες και μέλλον. Κουβαλάει πολιτισμό και σβήνει τη δυσοσμία μιας μειονότητας που την πρόσβαλε τις τελευταίες μέρες».

Τα καλά νέα από τη Νάουσα έσβησαν ακόμη και την απάνθρωπη ενέργεια ακροδεξιών της περιοχής να κόψουν πριν από δύο μέρες τρεις κολόνες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στη Βέροια. Ευτυχώς, όπως είπαν οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ που αποκατέστησαν τις βλάβες, λειτούργησε το αυτόματο σύστημα ασφαλείας και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος από τα γυμνά καλώδια που βρίσκονταν κομμένα και μέσα στον δρόμο έξω από το στρατόπεδο.

Η εγκληματική αυτή δολιοφθορά δεν μπορεί με τίποτα να κρύψει το γεγονός ότι για τους 400 πρόσφυγες που διαμένουν εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα ρατσιστικών συμπεριφορών. Το αντίθετο μάλιστα, και είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέρα πριν από την ενέργεια αυτή στο στρατόπεδο είχε βρεθεί αντιπροσωπεία της τοπικής ΕΛΜΕ η οποία με ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «δεν χωράει ανάμεσά μας καμία ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά. Ως ΕΛΜΕ Ημαθίας θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλάι σε Ανθρώπους που οι επιλογές τρίτων Δυνάμεων τούς ξεριζώνουν».

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος, «περιστατικά όπως αυτό με τις κολόνες δεν μας φοβίζουν, θα γίνει μεγαλύτερη η ευθύνη και η έγνοια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Προσεχώς θα πάμε και σε άλλα κέντρα προσφύγων στον νομό για να δούμε τα προβλήματα επιτόπου, όπως αυτά που αναφέραμε στην ανακοίνωση με την έλλειψη Συντονιστή Εκπαίδευσης, και την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των κατάλληλων Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ)».

«Αυτοψία» από το ΚΚΕ

Μένοντας στο προσφυγικό ζήτημα, ας σημειωθεί ότι έντονη ήταν η δραστηριότητα του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία με βουλευτές του να πραγματοποιούν επισκέψεις σε όλες τις δομές των νομών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση των περιοδειών σημειώνεται αρχικά η πολύ σοβαρή παρατήρηση για «τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των γιατρών του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, χωρίς να το αντικαταστήσει έγκαιρα με κάτι άλλο».

Οι βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι η προηγούμενη διαπίστωση οδηγεί «στη διαμόρφωση ιδιαίτερα επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών στις δομές. Ιδιαίτερα στις δομές όπου στεγάζονται ευάλωτες ομάδες, η μη χορήγηση φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες, σε εγκύους, σε παιδιά αλλά και σε έκτακτα περιστατικά μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες».

Στο στοιχειοθετημένο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται ακόμη λόγος για τα εκπαιδευτικά ζητήματα των προσφυγόπουλων αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται από διάφορες ΜΚΟ, ενώ καταλογίζονται ευθύνες σε ορισμένους δημάρχους της περιοχής γιατί «υποδαυλίζουν τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας». Το ΚΚΕ ζητά να απομονωθούν «διάφορες ομάδες, “σύλλογοι” και άλλα εξαπτέρυγα του φασισμού και εθνικισμού», για να μη δηλητηριάζουν τον λαό «με τα επικίνδυνα, ρατσιστικά και σκοταδιστικά τους ψευτοεπιχειρήματα, με τα δηλητηριασμένα και γελοία μπάρμπεκιού τους».

(Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 15/11 Απόστολος Λυκεσάς)

 

Έχει διαβαστεί 366 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 340 επισκέπτες και 1 μέλος.