Τετάρτη, 06 Δεκ, 2023

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμφανίζει «δίκαιη» τη φοροεπιδρομή στους μικρούς κρύβοντας τη φοροασυλία των ομίλων!
  • Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • 1 στα 5 παιδιά βιώνει τη φτώχεια στις πλούσιες χώρες
  • Όλες τις διεκδικήσεις και για τουρκική μειονότητα θέτει ο Ερντογάν πριν φτάσει στην Αθήνα
  • Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα
  • Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμφανίζει «δίκαιη» τη φοροεπιδρομή στους μικρούς κρύβοντας τη φοροασυλία των ομίλων!1 Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια2 1 στα 5 παιδιά βιώνει τη φτώχεια στις πλούσιες χώρες3 Όλες τις διεκδικήσεις και για τουρκική μειονότητα θέτει ο Ερντογάν πριν φτάσει στην Αθήνα4 Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα5 Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μύθοι για την Ενέργεια

Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ''ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12/12/2022

από Η Άλλη Άποψη
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ''ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΣΤΙΣ 12/12/2022

Α. ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Για τη ''Λαϊκή Συσπείρωση'' τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής αφαίμαξης. Η πρότασή σας μιλά για ''μηδενική αύξηση''. Ουδέν αναληθέστερον, διότι:

-Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 δίνει εισπράξεις 2.749.221,04 ευρώ. Η αντίστοιχη πρόταση εσόδων του προϋπολογισμού είναι 3.247.000,00 ευρώ, δηλαδή έχουμε αύξηση 497.779 ευρώ. Από πού προέρχεται η αύξηση; Μα από την αύξηση των δηλούμενων εμβαδών των κατασκευών, που είναι αυθαίρετα και επιβάλλεται να δηλωθούν παρά τις αρχικές ψευδείς δηλώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι, δηλαδή, τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν δεν θα αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα ανταποδοτικά τέλη.

Μια άλλη οπτική γωνία του ζητήματος θα μπορούσε να ήταν, το ποσοστό αύξησης εσόδων, λόγω επίπλέον τ.μ., να περάσει ως μείωση τελών στα τιμολόγια των καταναλωτών. Δεν το κάνετε, όμως, διότι με το ακριβό ρεύμα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τους παρόχους ρεύματος.

-Η πρόταση εσόδων είναι 3.247.000,00 ευρώ και το τελικό προύπολογισμένο κόστος των υπηρεσιών 3.770.276,27 ευρώ. Δηλαδή ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 523.234,9 ευρώ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, στα μέσα της νέας χρονιάς ή στο τέλος, θα πρέπει είτε να αυξήσετε τα τέλη είτε να πάρετε δάνειο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα την πληρώσει ο λαός. Και προσέξτε! Εδώ δεν περιλαμβάνονται οι προβλεπόμενες νέες αυξήσεις ρεύματος εντός του 2023. Εάν μπουν και αυτές, το έλλειμμα προβλέπεται να μεγαλώσει τραγικά. Γιατί λοιπόν κρύβεστε; Ποιον θέλετε να ξεγελάσετε;

Μάλιστα ευελπιστείτε, λέγοντας, ότι θα καλύψετε το έλλειμμα, ένα μέρος από πιθανή κρατική χρηματοδότηση, ένα μέρος από πιθανή έκπτωση των διαγωνισμών στα καύσιμα, και ένα μέρος από τη μείωση των τιμών ρεύματος η οποία βρίσκεται στη χώρα της φαντασία σας. Ποιον εμπαίζετε;

-Εμείς λέμε ότι αυτές τις διαφορές, δηλαδή το ποσό των 497.779+523.234=1.021.013 ευρώ -το ελάχιστο-  θα το πληρώσουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά νοικοκυριά. Να η φοροαφαίμαξη λοιπόν. Σε ποιες τσέπες θα πάνε τα λεφτά; Μα φυσικά στις τσέπες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που ήδη καταγράφουν τεράστια υπερκέρδη!

-Σήμερα καταρρίπτεται ένας νέος μύθος. Ο μύθος ότι η απελευθέρωση της ενέργειας από τη μια -με το πέρασμα στις ΑΠΕ- θα δώσει φθηνότερο ρεύμα λόγω των επιβληθέντων προστίμων επί των λιγνιτικών μονάδων, και από την άλλη ότι δήθεν το τέλος 3% επί της παραγωγής θα δώσει έσοδα στους Δήμους. Είναι το κερασάκι για να καμφούν οι αντιστάσεις μας. Τα γεγονότα σάς διαψεύδουν! Κοιτάξτε για παράδειγμα τα νούμερα. Προβλέπετε έσοδα ΑΠΕ 143.000 ευρώ, όταν την ίδια ώρα η επιβάρυνση, όπως αποδείξαμε είναι 1.021.013ευρώ. Ποιόν κοροϊδεύετε;

Επαληθεύεται η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' περίτρανα, πλέον, όταν έλεγε ότι την αύξηση του κόστους από τις ΑΠΕ ο  δημότης θα την πληρώσει δυο φορές: Μία στο προσωπικό του τιμολόγιο και μία στα ανταποδοτικά τέλη. Αλλά... ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω''!

-Κάτι αντίστοιχο προβλέπεται να συμβεί και στα τέλη καθαριότητας, εάν επιβληθεί στους Δήμους το απαράδεκτο ''τέλος μη εκπλήρωσης των στόχων ανακύκλωσης''. Δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε αυτό.

Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'', ειδικά στις σημερινές οικονομικά δύσκολες συνθήκες που περνά η λαϊκή οικογένεια με την ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, την απλήρωτη πολλές φορές εργασία, τις νέες ανάγκες για την υγεία -αφού καταστρέφουν το δημόσιο σύστημα υγείας και πρέπει να πληρώσει- προτείνει μείωση τελών με σταδιακή κατάργηση. Η διαφορά πολύ απλά πρέπει να καλυφθεί από την κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες ρεύματος και υλικών καθαριότητας, και την κατάργηση όλων των φόρων στα καύσιμα. Η όποια επιπλέον διαφορά να καλυφθεί από πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Το προσχεδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους 2,50 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις πλάτες μας. Τα λεφτά αυτά να μη χρηματοδοτήσουν ούτε τις Νατοϊκές ανάγκες ούτε τους μεγαλοεπιχειρηματίες με φρέσκο ζεστό χρήμα, αλλά να δοθούν στους Δήμους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε για φέτος τα σταθερά τέλη, προτείνοντας μείωση τουλάχιστον 20%, με ταυτόχρονη μείωση ΦΠΑ και κρατικών φόρων.

 

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η σημερινή τροποποίηση προϋπολογισμού αφορά την ομάδα 1 των τακτικών εσόδων που αποτελείται κυρίως από την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) για μισθούς και λειτουργικά έξοδα, αλλά και τα τοπικά έσοδα, όπως τοπικοί φόροι, ανταποδοτικά τέλη, μισθώματα κ.λ.π. Με την παρούσα τροποποίηση προβλέπεται αύξησή τους κατά 400.000 ευρώ. Η αύξηση, όμως, δεν προέρχεται από αύξηση των ΚΑΠ, αλλά από την τοπική αφαίμαξη ή τα μισθώματα κατά κύριο λόγο. Μάλιστα τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για να καλύψουν κυρίως τις πάγιες ανάγκες σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές (μόνιμων και ορισμένου χρόνου εργαζομένων, προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου). που αποτελούν υποχρεώσεις της Κ.Α.Π. Αν δηλαδή δεν είχαμε αύξηση ιδίων εσόδων δεν θα πληρώναμε υποχρεώσεις τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το κράτος.

Συνεπώς, τεκμηριώνεται πλήρως η πολιτική μας θέση ότι σήμερα ασκούνται πολιτικές που ούτως ή άλλως εξυπηρετούν το στόχο για μετατροπή των Δήμων σε επιχειρηματικές και φορομπηχτικές μονάδες, στόχο με τον οποίο διαφωνούμε, αντιπροτείνοντας ένα Δήμο Συμπαραστάτη του Δημότη.

 

''Λαϊκη Συσπείρωση'' Δήμου Νάουσας


Έχει διαβαστεί 703 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 274 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)