Τετάρτη, 01 Φεβ, 2023

  • Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας για τον απολογισμό της Διοίκησης της ΠΚΜ
  • Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά
  • Να ποιοι κερδίζουν!
  • Τα..."ζιζάνια"!
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας για τον απολογισμό της Διοίκησης της ΠΚΜ1 Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά3 Να ποιοι κερδίζουν!4 Τα..."ζιζάνια"!5 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καπιταλιστική ανάπτυξη, μύθοι και πραγματικότητα

από Η Άλλη Άποψη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καπιταλιστική ανάπτυξη, μύθοι και πραγματικότητα

Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει καύσιμο τη φθηνότερη εργατική δύναμη για την αύξηση των κερδών και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που το επιβεβαιώνει πολύ παραστατικά, όπως αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Νάουσα, μια πόλη που πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη, μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας». Μίλησε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση άρθρου από τοπική εφημερίδα για τους κλωστοϋφαντουργούς. Παρέμβαση έκανε ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και παλιός κλωστοϋφαντουργός, ενώ στο χώρο της «Βέτλανς», υπήρχε φωτογραφική έκθεση με αρχειακό υλικό από τους αγώνες κλωστοϋφαντουργών.

Όπως είπε ο Θ. Χρηστίδης, ο πόλεμος είναι η μία όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η άλλη όψη είναι αυτό που ζούμε στους χώρους δουλειάς. «Είτε σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε στην ειρήνη τους, το αποτέλεσμα, ο σκοπός της φυσιολογικής λειτουργίας του καπιταλισμού είναι το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους. Το ένα είναι συνέχεια του αλλουνού, γι' αυτό οι συμφωνίες ειρήνης τους διαδέχονται τους πολέμους και αντίστροφα, γι' αυτό και η ακρίβεια συνεχίζεται ακόμα πιο επιθετικά σε συνθήκες πολέμου. Τη στιγμή που εμείς βγαίνουμε πολλαπλά ζημιωμένοι, κάποιοι πάλι τρίβουν τα χέρια τους, όπως οι εφοπλιστές που μεταφέρουν αέριο LNG. Να σκοτώνονται οι λαοί για το αφέντη το φαΐ. Και σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε ειρήνη και σε ανάπτυξη και σε κρίση ίδιοι οι χαμένοι, εμείς, ίδιοι και οι κερδισμένοι, τα μονοπώλια».

Ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που ικανοποιεί ταυτόχρονα την ανάγκη για φτηνό ποιοτικό ρούχο, με εξασφαλισμένα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο και διασφάλιση των συμφερόντων των φτωχών αγροτών που παράγουν το βαμβάκι και άλλα υλικά χρήσιμα για την παραγωγή υφασμάτων.

Και θύμισε ότι το ΚΚΕ βρέθηκε διαχρονικά μπροστά στους αγώνες των εργατών και εργατριών στον κλάδο του Ιματισμού. Αγώνες όπως αυτοί του 1964 στο εργοστάσιο «Αιγαίο», το 1976 στο εργοστάσιο πλεκτών «ΤΡΙΚΟΠΙ», οι μεγάλοι αγώνες στην «Υφανέτ» και στη «ΜΙΝΕΡΒΑ». Στη Νάουσα στον «Λαναρά» και «Κύρτσου», στην «Τρικολάν» και τώρα στον «Βαρβαρέσο».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος» που παλεύουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 7 μηνών και υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, έχοντας απέναντί τους σε πλήρη στοίχιση την εργοδοσία και το κράτος της.

Όπως είπε, «σε απόλυτη συνεργασία αστυνομία, δικαστήρια και άλλοι μηχανισμοί συντονίστηκαν ταχύτατα για να βγάλουν τους αγώνες των εργατών στο εργοστάσιό σας παράνομους. Οι εργάτες στον "Βαρβαρέσο" βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ν. 4093/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), παίρνοντας έναν μισθό κατά 25% περίπου μειωμένο σε σχέση με τους παλιότερους συναδέλφους τους.

Έχουν απέναντί τους τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που καθορίζει τον κατώτερο μισθό με κριτήρια: Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Το 2011 εργάστηκαν 9 μήνες με εκ περιτροπής εργασία. Βίωσαν με τη σειρά τους το νόμο 2639/1998 της κυβέρνησης Σημίτη του ΠΑΣΟΚ ο οποίος διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Οι ειδικές επιχειρησιακές ΣΣΕ που είχαν προβλεφθεί με το ν.3899/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν το 2014 σε υπογραφή σύμβασης με -16%.

Στη "Νηματουργία Βαρβαρέσος"» έχουν δουλέψει και εργολαβικοί εργαζόμενοι στο παρελθόν, καθεστώς για το οποίο έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις με προεξέχοντα τον ν. 4052/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο εργοστάσιο εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτές οι συμβάσεις υπήρχαν από πάντα, στην πορεία των ετών ψηφίστηκε το ΠΔ 81/2003 της κυβέρνησης Σημίτη ΠΑΣΟΚ και ο ν. 3986/2011 της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) που ενίσχυσε το καθεστώς!

Η εταιρεία την ώρα που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, έχει πάρει παχυλές χρηματοδοτήσεις από τα αναπτυξιακά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό φρόντισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ. Σήμερα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο "αναπτυξιακό νόμο" η εργοδοσία "λιγουρεύεται" τα εκατομμύρια που βγαίνουν από τις πλάτες και τη φοροληστεία του λαού. Στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των επιχειρηματιών να εξυγιάνουν την επιχείρησή τους, βρίσκονται και οι δικαστικές προσωρινές διαταγές, όπως αυτή προστατεύει την εργοδοσία και απαγορεύει στους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Μπροστά στην οργάνωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με το νόμο 4512/2018 για το 50+1% για την κήρυξη απεργίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με το νόμο Χατζηδάκη, ν. 4808/2021 της ΝΔ του οποίου τα περισσότερα άρθρα ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Νόμος που βάζει πρόσθετα εμπόδια στους αγώνες μας, στην περιφρούρηση της απεργίας.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η κοινή γραμμή στα μεγάλα ζητήματα, αυτών που καθορίζουν τη ζωή μας, όλων των άλλων κομμάτων. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν το έργο από εκεί που θα το αφήσει ο προηγούμενος, γιατί όπως λένε "το κράτος έχει συνέχεια"».

Η πορεία του κλάδου

Ο Θ. Χρηστίδης αναφέρθηκε και συνολικά στην πορεία της κλωστοϋφαντουργίας που μέχρι τη δεκαετία του 1980 αποτελούσε την ατμομηχανή της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. «Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, δεκάδες Έλληνες βιομήχανοι κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα και μεταφέρουν την παραγωγή τους στις βαλκανικές χώρες.

Σκοπός τους: Η αναζήτηση φθηνότερων εργατικών χεριών και πρώτων υλών. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο το παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κλάδο όπως οι "Gap", "Nike", "Zara", H&M επενδύουν σε χώρες όπως η Καμπότζη που οι μισθοί με το ζόρι φτάνουν τα 100 δολάρια τον μήνα.

Την ίδια στιγμή ο πλούτος που παράγουν οι εργάτες του κλάδου είναι ασύλληπτος. Το 2019 οι εργαζόμενοι του κλάδου πανελλαδικά δημιούργησαν με την εργασία τους προϊόντα αξίας σχεδόν ενός δισ. ευρώ! Οι 6 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία είχανε το 2019 πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Το 2020, 1 στα 10 εμπορεύματα μεταποίησης που εξάγονταν ήταν του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού, με 7 στα 10 εμπορεύματα του κλάδου (σε αξία) να φεύγουν στις διεθνείς αγορές».

Στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής, στη Νάουσα, μέσα σε μια 10ετία (1998-2008) χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί πάνω από το 50%. Μόνο το 2004 απολύθηκαν 5.500 εργαζόμενοι του κλάδου πανελλαδικά αν και η κλωστοϋφαντουργία παρέμεινε ο πρώτος εξαγωγικός βιομηχανικός κλάδος, δίνοντας το 41,3% των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών. Αρκετοί δηλαδή βιομήχανοι εξακολουθούσαν να θησαυρίζουν ενώ χιλιάδες εργάτες έχαναν τη δουλειά τους.

Ανάπτυξη των κερδών σε τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της «Νηματουργίας Βαρβαρέσου», «μια σύγχρονη επιχείρηση, με αναπτυξιακή πορεία τα προηγούμενα χρόνια και με τις κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ να την παρουσιάζουν ως "πρότυπο υγιούς επιχειρηματικότητας". Σήμερα η επιχείρηση εξάγει το 94% των προϊόντων της και στο πελατολόγιό της βρίσκονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς μόδας, όπως η "Lacoste", η "Diesel", η "Triumph" κ.ά.

Διαθέτει μεγάλη παραγωγική ικανότητα, ενώ ανέπτυξε το "Green Cotton", μια "καινοτόμα", "πράσινη" - ψηφιακή παραγωγική διαδικασία. Υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από τον "αναπτυξιακό" νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της.

Αυτήν τη στιγμή έχει υπογεγραμμένα συμβόλαια για την παραγωγή νήματος εντός του 2022 συνολικής αξίας 11.200.000 ευρώ και περιμένει να υπογράψει κι άλλα.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες με έναντι. Στην πραγματικότητα τους έχει εξαναγκάσει στον ρόλο του δανειστή, φτάνοντας σήμερα να τους οφείλει δεδουλευμένα 7 μηνών».

Υπάρχει άλλος δρόμος

Ο Θ. Χρηστίδης τόνισε ότι «δεν είναι μονόδρομος η απληρωσιά, η φτώχεια, το μεγάλωμα της ψαλίδας στο πώς μπορούμε να ζούμε και πώς εντέλει ζούμε.

Ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος.

Η κοινωνική ιδιοκτησία είναι το πραγματικά νέο, ώστε να πάψει να λειτουργεί η οικονομία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Και το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που με το Πρόγραμμά του φωτίζει ότι αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, που φωτίζει αυτή τη διέξοδο, τις δυνατότητες του σοσιαλισμού.

Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έχουμε.

Πρώτες ύλες έχουμε.

Τεχνογνωσία έχουμε.

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο είναι ότι κριτήριο τι, πώς και πόσο θα παραχθεί είναι το κέρδος.

Αυτό πρέπει με αγώνα και οργάνωση να κάνουμε στην άκρη. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να εκτοξεύσει την παραγωγή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μαζική παραγωγή ποιοτικών ρούχων που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψει κάθε εργαζόμενος σήμερα!

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπαίνει μπροστά για να αναπτυχθούν μαζικοί αγώνες με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα. Που θα βάζουν μπροστά τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας».


Έχει διαβαστεί 636 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος ΒΑ 3-5 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 12 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 249 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)