Τετάρτη, 24 Απρ, 2024

  • Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Οδηγία της ΕΕ «για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία»
  • «Κόπηκε» από τις Ευρωεκλογές το ναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών»
  • Πρωταθλητές Ημαθίας στο μπάσκετ το 4ο ΓΕΛ Βέροιας & στο χάντμπολ το 3ο ΓΕΛ Βέροιας
  • Ακροδεξιός «βόθρος» με κλοτσοπατινάδα και μπουνιές...
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας
Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές 1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Οδηγία της ΕΕ «για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία»2 «Κόπηκε» από τις Ευρωεκλογές το ναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών»3 Πρωταθλητές Ημαθίας στο μπάσκετ το 4ο ΓΕΛ Βέροιας & στο χάντμπολ το 3ο ΓΕΛ Βέροιας4 Ακροδεξιός «βόθρος» με κλοτσοπατινάδα και μπουνιές...5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ θα απομονωθεί...

Σήμερα, εντός της ΕΕ, ο λαός είναι «απομονωμένος» από το δικαίωμά του να ζήσει με αξιοπρεπές εισόδημα και μισθό, σταθερή δουλειά, να έχει σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον πολιτισμό, αλλά και να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια στον τόπο του.Εντός της ΕΕ οι λαοί έζησαν τον εφιάλτη της πανδημίας πιο «απομονωμένοι» από ποτέ, ... Περισσότερα

Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία

από Η Άλλη Άποψη
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία

Εκδρομή στη Νάουσα πραγματοποίησαν την Κυριακή 26 Ιούνη μέλη και φίλοι των ΤΟ Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Νάουσας, να έρθουν σε επαφή με την ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και να προμηθευτούν τη μπροσούρα των ΤΟ «Καπιταλιστική ανάπτυξη. Μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας, ένας κλάδος όπως όλοι στον καπιταλισμό».

Ακολούθησε ομιλία από τον Κ. Ευαγγελίδη, μέλος του γραφείου της ΤΟ Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.  Τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στην περιοχή της Νάουσας, μέσα σε μια 10ετία (1998-2008) χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί πάνω από το 50%. Την ίδια στιγμή, η κλωστοϋφαντουργία παρέμεινε ο πρώτος εξαγωγικός βιομηχανικός κλάδος, δίνοντας το 41,3% των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών. Αρκετοί δηλαδή βιομήχανοι εξακολουθούσαν να θησαυρίζουν, ενώ χιλιάδες εργάτες έχαναν τη δουλειά τους.

Σήμερα, ο πλούτος που συνεχίζουν να παράγουν οι εργάτες του κλάδου είναι ασύλληπτος. Το 2019 οι εργαζόμενοι του κλάδου πανελλαδικά δημιούργησαν με την εργασία τους προϊόντα αξίας σχεδόν ενός δισ. ευρώ! Οι 6 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία είχαν το 2019 πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Το 2020, 1 στα 10 εμπορεύματα μεταποίησης που εξάγονταν ήταν του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού, με 7 στα 10 εμπορεύματα του κλάδου (σε αξία) να φεύγουν στις διεθνείς αγορές.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης. Από τη μια, οι εργαζόμενοι πάλευαν για την επιβίωσή τους και για κάποιες μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους, παρόλο που με τον ιδρώτα τους παρήγαγαν πολύ περισσότερα, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και από την άλλη, οι εργοδότες που βλέπανε τα κέρδη τους να γιγαντώνονται, ενώ οι ίδιοι δεν κουνούσαν ούτε το δαχτυλάκι τους και ξέρανε μονάχα να μετράνε τις μετοχές τους».

Αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Ο ομιλητής ανέδειξε ότι «Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη πραγματική διέξοδος για τον λαό. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να εκτοξεύσει την παραγωγή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μαζική παραγωγή ποιοτικών ρούχων που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψει κάθε εργαζόμενος σήμερα!

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.

Συμπορευόμενοι µε το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στέκεται µε συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων σε όλα τα πεδία.

Όπου οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν κανένα σωτήρα, αλλά µε τη δική τους οργάνωση, µε δυνατά σωματεία και αλληλεγγύη, γίνονται μια γροθιά, συγκρούονται µε την εργοδοσία και το κράτος της και βάζουν μπροστά τα δικά τους αιτήματα, µόνο έτσι μπορούν να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις, να έχουν μικρές επιτυχίες.

Αυτό απέδειξαν και αποδεικνύουν ο αγώνας στην COSCO, των Οικοδόμων, στην e-food, εδώ στον Βαρβαρέσο και αλλού.

Εκεί οι κομμουνιστές ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή.

Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι µία επιλογή έχει: Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καμία αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν από εκεί που το έχει πάει η ΝΔ.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση µε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική για τον λαό.

Η προοπτική των μικρών και μεγαλύτερων αντιστάσεων του σήμερα βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης µε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, µε την εξουσία των μονοπωλίων, µε τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Η συζήτηση ζωντάνεψε μέσα από τις παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Σ. Τσίτσης, και του επιχειρησιακού σωματείου του «Βαρβαρέσου», Π. Κουτσουπιάς, με παραδείγματα από τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο για την ικανοποίηση των αναγκών τους, τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας, τη διεκδίκηση ΣΣΕ.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γλέντι και το ραντεβού ανανεώθηκε για το εργατικό φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πάρκο της Νέας Ελβετίας 1-2 Ιουλίου με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τον σοσιαλισμό».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Έχει διαβαστεί 460 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 852 επισκέπτες και 0 μέλη.