Κυριακή, 14 Αύγ, 2022

  • Ετσι εξηγείται
  • Ουκρανία: Δύο οίκοι αξιολόγησης κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας
  • Και πάλι για την "Τάφρο 66"
  • ΚΟΥΒΑ: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
  • Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ουκρανία από S&P και Fitch
  • Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του Ντ. Τραμπ
Ετσι εξηγείται1 Ουκρανία: Δύο οίκοι αξιολόγησης κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας2 Και πάλι για την "Τάφρο 66"3 ΚΟΥΒΑ: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις4 Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ουκρανία από S&P και Fitch5 Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του Ντ. Τραμπ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οχι τυχαία η αποσιώπηση...

Το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών στέκεται- οχι τυχαία- μόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όχι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις παρακολουθήσεις των κεντρικών του γραφείων από το 2016 (!) ούτε φυσικά στο θεσμικό πλαίσιο Ε.Ε και της χώρας μας. Να θυμίσουμε απλά ότι διαχρονικά οι αγωνιστές του λαϊκού κιν... Περισσότερα

Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία

από Η Άλλη Άποψη
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία

Εκδρομή στη Νάουσα πραγματοποίησαν την Κυριακή 26 Ιούνη μέλη και φίλοι των ΤΟ Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Νάουσας, να έρθουν σε επαφή με την ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και να προμηθευτούν τη μπροσούρα των ΤΟ «Καπιταλιστική ανάπτυξη. Μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας, ένας κλάδος όπως όλοι στον καπιταλισμό».

Ακολούθησε ομιλία από τον Κ. Ευαγγελίδη, μέλος του γραφείου της ΤΟ Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.  Τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στην περιοχή της Νάουσας, μέσα σε μια 10ετία (1998-2008) χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί πάνω από το 50%. Την ίδια στιγμή, η κλωστοϋφαντουργία παρέμεινε ο πρώτος εξαγωγικός βιομηχανικός κλάδος, δίνοντας το 41,3% των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών. Αρκετοί δηλαδή βιομήχανοι εξακολουθούσαν να θησαυρίζουν, ενώ χιλιάδες εργάτες έχαναν τη δουλειά τους.

Σήμερα, ο πλούτος που συνεχίζουν να παράγουν οι εργάτες του κλάδου είναι ασύλληπτος. Το 2019 οι εργαζόμενοι του κλάδου πανελλαδικά δημιούργησαν με την εργασία τους προϊόντα αξίας σχεδόν ενός δισ. ευρώ! Οι 6 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία είχαν το 2019 πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Το 2020, 1 στα 10 εμπορεύματα μεταποίησης που εξάγονταν ήταν του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού, με 7 στα 10 εμπορεύματα του κλάδου (σε αξία) να φεύγουν στις διεθνείς αγορές.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης. Από τη μια, οι εργαζόμενοι πάλευαν για την επιβίωσή τους και για κάποιες μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους, παρόλο που με τον ιδρώτα τους παρήγαγαν πολύ περισσότερα, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και από την άλλη, οι εργοδότες που βλέπανε τα κέρδη τους να γιγαντώνονται, ενώ οι ίδιοι δεν κουνούσαν ούτε το δαχτυλάκι τους και ξέρανε μονάχα να μετράνε τις μετοχές τους».

Αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Ο ομιλητής ανέδειξε ότι «Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη πραγματική διέξοδος για τον λαό. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να εκτοξεύσει την παραγωγή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μαζική παραγωγή ποιοτικών ρούχων που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψει κάθε εργαζόμενος σήμερα!

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.

Συμπορευόμενοι µε το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στέκεται µε συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων σε όλα τα πεδία.

Όπου οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν κανένα σωτήρα, αλλά µε τη δική τους οργάνωση, µε δυνατά σωματεία και αλληλεγγύη, γίνονται μια γροθιά, συγκρούονται µε την εργοδοσία και το κράτος της και βάζουν μπροστά τα δικά τους αιτήματα, µόνο έτσι μπορούν να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις, να έχουν μικρές επιτυχίες.

Αυτό απέδειξαν και αποδεικνύουν ο αγώνας στην COSCO, των Οικοδόμων, στην e-food, εδώ στον Βαρβαρέσο και αλλού.

Εκεί οι κομμουνιστές ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή.

Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι µία επιλογή έχει: Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καμία αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν από εκεί που το έχει πάει η ΝΔ.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση µε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική για τον λαό.

Η προοπτική των μικρών και μεγαλύτερων αντιστάσεων του σήμερα βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης µε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, µε την εξουσία των μονοπωλίων, µε τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Η συζήτηση ζωντάνεψε μέσα από τις παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Σ. Τσίτσης, και του επιχειρησιακού σωματείου του «Βαρβαρέσου», Π. Κουτσουπιάς, με παραδείγματα από τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο για την ικανοποίηση των αναγκών τους, τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας, τη διεκδίκηση ΣΣΕ.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γλέντι και το ραντεβού ανανεώθηκε για το εργατικό φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πάρκο της Νέας Ελβετίας 1-2 Ιουλίου με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τον σοσιαλισμό».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Έχει διαβαστεί 364 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 14 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 21 ως 31 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 334 επισκέπτες και 0 μέλη.