Τετάρτη, 01 Φεβ, 2023

  • Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά
  • Να ποιοι κερδίζουν!
  • Τα..."ζιζάνια"!
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη
  • Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους
Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά2 Να ποιοι κερδίζουν!3 Τα..."ζιζάνια"!4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη5 Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής του αγώνα των εργαζομένων!

από Η Άλλη Άποψη
ΕΛΜΕ Ημαθίας: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής του αγώνα των εργαζομένων!

Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την οκτάωρη εργασία. Στην πόλη του Σικάγο πραγματοποιείται η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών. Δυο μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας θα χτυπήσουν βάναυσα τους εργάτες έξω από εργοστάσιο του Σικάγο. Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος επειδή διεκδίκησε το οκτάωρο. Ταυτόχρονα η ημέρα εκείνη θα γίνει ορόσημο αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη καλεί τις δυνάμεις της κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο στόχο, τη θέσπιση της κανονικής οκτάωρης εργάσιμης ημέρας.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική περίθαλψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων..

Οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν το Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών στην πόλη της Θεσσαλονίκης  που πνίγηκε στο αίμα.

Επίσης με τη θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Σήμερα, 136 χρόνια μετά, φυσάει ο βρώμικος αέρας της αντίδρασης. Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου επελαύνουν ενάντια στους εργαζόμενους με μοναδικό τους στόχο να κατεδαφίσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι κάλεσμα της εργατικής τάξης ενάντια στα οικονομικά δεινά που γεννά ο καπιταλισμός: τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την εκμετάλλευση. Οι κεφαλαιοκράτες επιχειρούν να φορτώσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από δύο χρόνια και τώρα με τον πόλεμο, στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σαρωτικό και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά είδη. Οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ενεργειακού πλούτου στα ντόπια και πολυεθνικά μονοπώλια. Τα λιγοστά ψίχουλα, που παρουσίασε σαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με θριαμβολογίες ο Μητσοτάκης, μαζί με τα επιδόματα φτώχειας αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό, αφού δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες του λαϊκού εισοδήματος.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει το σύνολο των εργαζόμενων σε πιο δυσμενή θέση, αφού το αντεργατικό τερατούργημα του διαβόητου ν. Χατζηδάκη, που επέβαλε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, επέφερε σημαντικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο, σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης και της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, επιχειρεί να διαμορφώσει τοπίο ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, κατεδαφίζοντας όσες εργατικές κατακτήσεις άφησε η μνημονιακή θύελλα. Ο ν. Χατζηδάκη επιφέρει καίριο πλήγμα στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, επιχειρεί να βάλει στο γύψο, να χειραγωγήσει και να υποτάξει τα συνδικάτα, να καταστείλει την απεργία, το ύψιστο όπλο της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων για την περιφρούρηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Η πανδημία, που δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της περνά τώρα σε νέα φάση, αφήνει ακόμα έντονο το αποτύπωμά της. Οι εκατόμβες των νεκρών που φέρνουν τη χώρα μας σε μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, το διαλυμένο ΕΣΥ, το αυταρχικό και εκδικητικό μέτρο των αναστολών εργασίας των υγειονομικών μαζί με τα αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα των απαγορεύσεων, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το μέγεθος της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην εκπαίδευση η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αποδόμηση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις PISA , την τράπεζα θεμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την κατηγοριοποίηση, τις απειλές και τον αυταρχισμό, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ- κολλεγίων , την επέκταση της ελαστικής εργασίας και των 3μηνων συμβάσεων. Με μια σειρά αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που τον πυροδότησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας καθώς και οι επεμβάσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, έχει διαμορφώσει μια νέα επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι βαριές εξελίξεις του πολέμου έχουν τραγικό θύμα το λαό της, δυναμιτίζουν την ειρήνη και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για όλους τους λαούς και για το δικό μας λαό καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα και φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ  και ΝΑΤΟ. Με τις αντιδραστικές στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, η χώρα μας εχεί μετατραπεί σε μία απέραντη βάση, σε ένα ατελείωτο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, που ξεκινά από την Κρήτη και φτάνει ως την Αλεξανδρούπολη, για να υπηρετήσει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.

Μπροστά στον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς μπαίνει επιτακτικά το καθήκον της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες του.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία καθώς με τον ανυποχώρητο και παρατεταμένο πανεργατικό αγώνα πρέπει να βάλουμε φραγμό και να ανατρέψουμε  την πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.  Να ενώσουμε  τη φωνή μας για να δυναμώσουμε την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Διεκδικούμε :

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους

Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση των μισθών και των συντάξεων ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Στήριξη των άνεργων

Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση

Κατάργηση του αντεργατικού- αντισυνδικαλιστικού ν. Χατζηδάκη

Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων

Λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Την άμεση άρση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δομές υγείας. Να επιστρέψουν τώρα στην εργασία τους και να τους καταβληθούν οι μισθοί που άδικα και αυταρχικά τους στέρησαν.

Δημόσια δωρεάν Παιδεία -ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων

Απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων

Να σταματήσει ο πόλεμος! Απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε πολεμική ενέργεια. Έξω από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη. Καμιά εξυπηρέτηση στους φονιάδες των λαών.

Δουλειά – Δημοκρατία – Ειρήνη

Διαδηλώνουμε ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου!

Υπερασπίζουμε τα σωματεία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα!

Όλοι στις διαδηλώσεις για να τιμήσουμε την Πρωτομαγιά!


Έχει διαβαστεί 1265 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Δ 3-5 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 12 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 180 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)