Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

Ημερίδα για την άγρια πέστροφα πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»

από Η Άλλη Άποψη
Ημερίδα για την άγρια πέστροφα πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»

Την Πέμπτη 17-05-2018 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Βέροιας ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Η άγρια πέστροφα κινδυνεύει… Γίνε και εσύ μέρος της λύσης!».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Πέλλας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Τμήμα Αλιείας της  Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, τον Δήμο Βέροιας και τον σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας» και συντονίστηκε από την κ. Γαζέα υπεύθυνη γραφείου του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας και τον κ. Μπιτέρνα Κων/νο, υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας.

Κύριοι στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων αρχών  για τον κίνδυνο εξαφάνισης της άγριας πέστροφας του ποταμού Τριπόταμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποτάμι καθώς και τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης τους.

Η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Α. Αποστολίδη Καθηγητή Τομέα Ζωικής Παραγωγής,  Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής  Γεωπονίας, Δασολογίας  & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.

Ο κ. Α. Αποστολίδης έχει ασχοληθεί συστηματικά με την γενετική μελέτη πληθυσμών άγριας πέστροφας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του στον Τριπόταμο, αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός άγριας πέστροφας του ποταμού φέρει μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία πιθανόν να δικαιολογούν ακόμα και την ταξινόμηση του σε ξεχωριστό είδος πέστροφας. Το πολύ μικρό μέγεθος αυτού του μοναδικού πληθυσμού άγριας πέστροφας, η περιορισμένη έκταση διαβίωσης του και οι ανθρώπινες επιδράσεις  καταδεικνύουν τον κίνδυνο εξαφάνισης του. Η άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων για την προστασία του είναι απολύτως αναγκαία.

Η κ. Χειμωνοπούλου Μαρία βιολόγος-ιχθυολόγος, του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας και πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας» μίλησε για το ιστορικό του Υ.Σ.Πέλλας και τους ρόλους του, με έμφαση στην παρακολούθηση φυσικοχημικών παραμέτρων και αφθονίας ιχθυοπληθυσμών που πραγματοποιείται τα 2 τελευταία χρόνια στον ποταμό Τριπόταμο. Η φθίνουσα πορεία στον αριθμό (αφθονία) και στο μέγεθος των ενήλικων ατόμων είναι εμφανής με το πέρας του χρόνου, για αυτό το λόγο για το έτος 2018 υπάρχει καθολική απαγόρευση της αλιείας στο σύστημα του ποταμού Τριπόταμου από το Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Ημαθίας. Λόγω  του μικρού αριθμού ενήλικων ατόμων δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί τεχνητή αναπαραγωγή άγριας πέστροφας στο ποτάμι από το προσωπικό του Υ.Σ.Π.. Η κ. Χειμωνοπούλου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η άγρια πέστροφα κινδυνεύει (ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ, ΑΛΙΕΥΣΗ (ΠΑΡΑΝΟΜΗ), ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΜΑΤΑ, ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ (ΧΩΜΑ, ΙΝΕΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΥΔΑΤΟΠΤΩΣΕΩΝ, ΑΠΟΠΛΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΑΠΟΛΗΨΕΙΣ ΝΕΡΟΥ) και τόνισε, ιδιαίτερα για τον παραπόταμο Μαυρονέρι, τη σημασία παρουσίας παρόχθιας βλάστησης και την πραγματοποίηση αγροτικών δραστηριοτήτων  τουλάχιστον σε απόσταση 5 μέτρων από κάθε όχθη υποχρεωτικά, όπως ορίζουν οι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η παρόχθια βλάστηση μειώνει την διάβρωση, διατηρεί καλή την ποιότητα του νερού και μειώνει τη θερμοκρασία του το καλοκαίρι, αυξάνει την βιοποικιλότητα και είναι καταφύγιο για τα μικρής ηλικίας ψάρια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση στον παραπόταμο Μαυρονέρι, καθώς είναι περιοχή ωοτοκίας για την άγρια πέστροφα.

 

Ο κ. Ν. Ασλάνογλου, εικονολήπτης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας» έδειξε κατατοπιστικές φωτογραφίες και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποτάμι (ρίψη σκουπιδιών, κρυφοί και φανεροί αγωγοί λυμάτων, ρύπανση, καταπατήσεις, ρήψη νεκρών ζώων, ξήρανση κοίτης ποταμού).

 

Την ημερίδα έκλεισε με την ομιλία της η κ. Δέσποινα Σπορέλα-Δαμασιώτη, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, ΔΑΟΚ, Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.  Ανέλυσε  την αλιευτική νομοθεσία στα γλυκά νερά, τους περιορισμούς και τις ποινές για τους παραβάτες  που ανέρχονται μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ και ζήτησε την συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και του κοινού  στην αυστηρή τήρησή της. Επίσης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παίρνουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία ψάρια και να τα μεταφέρουμε από μια υδατοσυλλογή σε άλλη, ούτε να απελευθερώνουμε τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας στο φυσικό περιβάλλον, καθώς προκαλούνται  ανυπολόγιστες συνέπειες σε αυτό.

Την ημερίδα έκλεισε η κ. Α. Γαζέα λέγοντας ότι από αυτά που ακούστηκαν  στην αίθουσα έγινε κατανοητό ότι η προστασία των υδάτινων φυσικών οικοσυστημάτων, όπως ο ποταμός Τριπόταμος, αφορά όλους μας, είτε ατομικά είτε σε επίπεδο αρμόδιων φορέων.

Ο σεβασμός στη φύση είναι επένδυση ζωής για το μέλλον και η φύση πάντα ανταποδίδει με πολλαπλά οφέλη.

Έχει διαβαστεί 239 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 226 επισκέπτες και 0 μέλη.