Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
  • Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού1  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος2 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20213 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας4 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου5 Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

Έφη Τσαπαροπούλου: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη»

από Η Άλλη Άποψη
Έφη Τσαπαροπούλου: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» έδωσε η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα το πρωί της Παρασκευής 22/1. Η Έφη Τσαπαροπούλου είναι ψυχολόγος  στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας (κάτοχος  MSc στη Συμβουλευτική και στην Ψυχική Υγείας Παιδιού και Εφήβου και με σπουδές στην Ψυχοθεραπεία, με κατεύθυνση στο Ψυχόδραμα) και εδώ και χρόνια προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της εκεί. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών βρίσκεται στην οδό Καπετάν Άγρα 3 Α στη Βέροια (τηλ. 2331065304 και γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση του πανελλαδικού δικτύου το 15900) και εξυπηρετεί γυναίκες όχι μόνο πλέον από ολόκληρο το νομό Ημαθίας, αλλά αντιμετωπίζει και περιστατικά και από άλλες πόλεις.

Αφορμή στάθηκε η δημόσια καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ούσα νεαρή ακόμα αθλήτρια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής.

Ξεκινώντας από το γεγονός αυτός τόνισε: «Δεν υπήρχε έκπληξη από μέρους μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται εκεί έξω χρόνια τώρα. Επιτέλους βγήκε η φωνή που είναι φως για όλες τις γυναίκες. άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το κουράγιο να φέρουν στο φως και να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά όχι μόνο από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και από άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής (χώροι εργασίας, εκπαίδευσης, πολιτικής). Η επιλογή της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλες γυναίκες που ακολούθησαν, απαιτεί τεράστιο θάρρος και δύναμη ψυχής, όπως καταδεικνύεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από τα δυσμενή σχόλια και τις αντιδράσεις από αρκετούς και αρκετές που έσπευσαν για μία ακόμη φορά σε γνωστές πρακτικές κατηγορίας του θύματος, αμφισβήτησης των λεγομένων της και μεταφοράς της ευθύνης στην ίδια.

Οι πρακτικές αυτές, ως εκφράσεις βαθιά εδραιωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων και έμφυλων στερεοτύπων, αναπαράγουν και ενισχύουν την κουλτούρα του βιασμού, την ενοχοποίηση και τον στιγματισμό των θυμάτων, καθιστώντας τα θύματα ευάλωτα στην έμφυλη βία και αποτρέποντάς τα να μιλήσουν. Η πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας συνιστά υποχρέωση του καθένα και της καθεμίας από εμάς, και πρωτίστως της πολιτείας, όπως άλλωστε προτάσσει και η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία η χώρα μας οφείλει να εφαρμόζει πλήρως (Ν. 4531/2018)»

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η κατάσταση δεν υπάρχει μόνο σε χώρους αθλητισμούς αλλά και σε άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής. Απαντώντας στο γιατί τώρα οι αποκαλύψεις, υπογράμμισε με βάση την εμπειρία που υπάρχει ότι «υπάρχει φόβος και για το ότι δεν θα γίνει κάποια πιστευτή αλλά και ίσως κατηγορηθεί, με βάση την κυρίαρχη και καλλιεργούμενη αντίληψη». Ενώ ζήτησε από τις ίδιες γυναίκες να κάνουν το βήμα και να μιλήσουν, ενώ το σύνθημα και του Κέντρου Συμβουλευτικής είναι: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη».

Ενημέρωσε ότι από το 2013 που λειτουργεί στην περιοχή μας είχε καταγγελίες-προσφυγές  από 600 γυναίκες (αφορά κάθε είδους βία) και στα 2020 96 γυναίκες από τις οποίες οι 80 αφορούσαν ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα ότι στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε η επικοινωνία με την εθνική γραμμή 15900, όχι όμως και οι καταγγελίες σε τοπικό επίπεδο γιατί ο «εγκλεισμός δημιούργησε δυσκολίες στη ελεύθερη επαφή μαζί μας). Πάντως με σαφήνεια τόνισε: «Δεν αφήνουμε καμία γυναίκα μόνη της. Είμαστε δίπλα σε κάθε μία απ΄αυτές»

Απαντώντας στα όσα ακούγονται ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» σημείωσε με νόημα: ««Η πρώην “Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων” (ΓΓΙΦ) από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν εδώ και χρόνια μεταφέρθηκε αρχικά (το 2019) στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έγινε “Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” (Π.Δ. 84/2019 παρ.3 του άρθρου 7). Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ορίστηκε Υφυπουργός αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια η κ. Συρεγγέλα, πρώην Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και με το Π.Δ. υπ. αρ. 3/6 Ιανουαρίου 2021), ενώ η “Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” μετονομάσθηκε σε “Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υφυπουργού για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στο θέμα της ισότητας των φύλων σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία απαιτείται άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση πολιτικών σε όλους τους τομείς για την προσέγγιση του στόχου της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα προχωράει προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων με ρυθμό πάρα πολύ αργό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE),βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης του Δείκτη Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Index 2020). Οι πολιτικές για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων θα πρέπει να είναι οριζόντιες για να είναι αποδοτικές. Θεωρούμε ότι η πλήρης περιθωριοποίηση της πολιτικής ισότητας των φύλων με την πρόταξη της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής ως προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής παραπέμπει σε μια αντίληψη περιορισμού των γυναικών στον χώρο του ιδιωτικού και στον ρόλο της μητρότητας, η οποία αντιβαίνει στις διεκδικήσεις των γυναικών από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα και συγκρούεται με τον στόχο της ισότητας των φύλων.»

Και κατέληξε απαιτώντας : «Την απόδοση δικαιοσύνης με παραδειγματικό τρόπο ώστε να λογοδοτούν οι δράστες και όχι τα θύματα - Την άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία συνιστά και τον αρμόδιο Φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, και επανένταξή της στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αυτοτελή φορέα, υπεύθυνο για την παρακολούθηση και εφαρμογή των πολιτικών ισότητας οριζόντια, καλύπτοντας όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης.»

 

 

Έχει διαβαστεί 505 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1027 επισκέπτες και 0 μέλη.