Πέμπτη, 30 Ιούν, 2022

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/6
  • Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!
  • Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της
  • ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ
  • Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ
  • Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/61 Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!2 Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της3 ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ4 Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ5 Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απάντηση στον εφησυχασμό

Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα

Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»

από Η Άλλη Άποψη
Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»

Τα γραφεία της ΔΕΥΑ Βέροιας επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 η πρ. βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση, λόγω του υψηλού κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και της παντελούς έλλειψης βοήθειας από την κυβέρνηση.

Η Φρόσω Καραρασαρλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη, τον Διευθυντή Θωμά Αχτσή, την αν. Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού Κατερίνα Τσιαπάρα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ Ηλία Τσακτάνη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η πρ. βουλευτής διαπίστωσε ότι οι φόβοι που υπήρχαν για ιδιωτικοποίηση του νερού, για τους οποίους είχε υπογράψει κοινοβουλευτική ερώτηση το 2020, επαληθεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΒ, που ανέφεραν ότι οι ΔΕΥΑ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την μηδενική οικονομική συνδρομή στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης από την κυβέρνηση, αλλά και από πολιτικές επιλογές που έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ (Κατάργηση Ειδικής Γραμματείας Υδάτινων Πόρων, παραχώρηση λειτουργιών των ΔΕΥΑ σε ΣΔΙΤ, υποστελέχωση ΔΕΥΑ κ.α.).

Πέρα από τις ούτως ή άλλως μη υποστηρικτικές προς τις ΔΕΥΑ πολιτικές αποφάσεις, η πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των τιμών οδηγεί και την ΔΕΥΑ Βέροιας σε δεινή οικονομική θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διπλασιασμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, για την οποία τον Ιανουάριο του 2021 η ΔΕΥΑΒ πλήρωσε 15.000 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2022 το 30.000 ευρώ! Αντίστοιχος διπλασιασμός υπάρχει βεβαίως σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒ και μάλιστα τα αντλιοστάσιά της έχουν οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, άρα πληρώνει ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα. Για αυτό το υψηλό κόστος που καλείται η ΔΕΥΑΒ να διαχειριστεί, δεν υπάρχει καμία κρατική επιδότηση, καμία πρόβλεψη για ενίσχυση, ενώ οι λογαριασμοί του νερού παραμένουν σταθεροί.  

Όπως ενημέρωσαν την Φρόσω Καρασαρλίδου ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΔΕΥΑΒ, πέρα από το αυξημένο κόστος λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, η Επιχείρηση αντιμετωπίζει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική εξαθλίωση των πολιτών. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί νερού συσσωρεύονται με δραματικούς ρυθμούς, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα θέματα στην επιβίωση της Δημοτικής Επιχείρησης. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται την γενικότερη κατάσταση και αποφεύγουν και αυτοί την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Με βάση τα παραπάνω, η Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε σε όλους τους τόνους πως είναι απαράδεκτη κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του νερού, σημειώνοντας πως τόσο οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και η έλλειψη πρωτοβουλιών στήριξης των ΔΕΥΑ σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αποδεικνύει πως το κοινωνικό αγαθό του νερού έχει μπει στο μάτι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, όπως έχει συμβεί ήδη με την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

«Πέρα από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, πέρα από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές στοχεύσεις, θεωρώ αδιανόητο το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το νερό, να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ζήσαμε και του ζούμε με την ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και του νερού. Είναι αυτονόητο ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να υπάρχει πάγια και γενναία υποστήριξη στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ προς τους πολίτες. Κάθε άλλη σκέψη και ενέργεια είναι εθνικά επιζήμια και κοινωνικά ανάλγητη και  επικίνδυνη», σχολίασε η πρ. βουλευτής Ημαθίας μετά τη σύσκεψη στην ΔΕΥΑ Βέροιας.


Έχει διαβαστεί 835 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 36 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 36 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 23 ως 35 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 313 επισκέπτες και 0 μέλη.