Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023

  • Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
  • ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν
  • Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης
  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
  • Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ
Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων1 ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν2 Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης3 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"4 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ5 Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, των υγειονομικών, των εργαζομένων και των δημοκρατικών ελευθεριών: τοποθέτηση στο Περ. Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας

από Η Άλλη Άποψη
Για την προστασία της δημόσιας υγείας, των υγειονομικών, των εργαζομένων και των δημοκρατικών ελευθεριών: τοποθέτηση στο Περ. Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας

Εδώ και ένα περίπου μήνα που βιώνουμε μια πρωτοφανής κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας, αναδεικνύονται όσο ποτέ άλλοτε οι καταστροφικές για το δημόσιο σύστημα, συνέπειες της πολιτικής συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους, των πλεονασμάτων και της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη ελάχιστων ακόμα ΜΕΘ για τα περιστατικά Covid-19 στα νοσοκομεία. Ενώ οι γιατροί φωνάζουν για επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ, αυτοί προσφέρουν εκατομμύρια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια την ίδια ώρα που οι υπάρχουσες ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι γεμάτες από άλλα περιστατικά. Ενώ υπερηφανεύονται για προσλήψεις προσωπικού έχουν κάνει ελάχιστες προσλήψεις στα νοσοκομεία και επιμένουν στην αδιέξοδη και απαράδεκτη πρακτική μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των μονάδων Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων αναφοράς. Φέρουν ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη ΜΑΠ και ειδικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που οδηγεί συνεχώς γιατρούς να νοσούν και να βγαίνουν εκτός μάχης. Έχουν φροντίσει για την διάλυση της πρωτοβάθμιας Υγείας, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων για τα χωριά και τις γειτονιές των αστικών κέντρων. Το «μένουμε σπίτι» μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «πεθαίνουμε σπίτι» για πολλούς συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Για όλα τα παραπάνω φέρει σοβαρές ευθύνες και η περιφέρεια της Κ Μακεδονίας. Οι πρωτοβουλίες που έχετε πάρει έχουν ξεκάθαρα χαρακτήρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι διασφάλισης των αναγκών του λαού. Καλείτε τον επιχειρηματικό κόσμο να συνεισφέρει με δωρεές και επικαλείστε την ανάγκη εθελοντισμού για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν λόγο της πανδημίας. Βρίσκεστε στην ίδια γραμμή με τη κυβέρνηση και προσπαθείτε να καλύψετε τις τρύπες που δημιουργεί η πανδημία με μπαλώματα.

Ακολουθείτε  το σχέδιό της κυβέρνησης που στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

 Πρώτον :

Ακριβοπληρωμένη (11.000.000 πριμ στα ΜΜΕ) προπαγάνδα προκείμενου να ριζώσει βαθιά κοινωνικά η «ατομική ευθύνη» ως προϋπόθεση συγκάλυψης των δολοφονικών ευθυνών των κυβερνητικών κλιμακίων. 

Δεύτερον:

 Ένα μπαράζ οριζόντιων και παράλογων απαγορεύσεων (κλείσιμο του Σέιχ-Σου, κλείσιμο της παραλίας, έλεγχο κίνησης μέσω καταγραφής στοιχείων από εταιρίες πληροφορικής κτλ) που δεν υπακούουν σε καμία υγειονομική αναγκαιότητα. 

Σιωπή στην έκθεση χιλιάδων εργαζομένων σε κίνδυνο (ακόμα και σε χώρους που υπάρχουν κρούσματα - βλ. εργοστάσιο στη Σίνδο).

Σιωπή στον εγκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα, camp - στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, φυλακές κτλ.

Σιωπή στη συγκέντρωση χιλιάδων φαντάρων στα «κλειστά» τώρα στρατόπεδα.

Τρίτο:

 Τη στήριξη μερίδων του κεφαλαίου που αυτή τη στιγμή μετατρέπουν την υγειονομική κρίση σε «ευκαιρία» είτε με την απευθείας χρηματοδότησή τους (βλ. 30.000.000 σε ιδιωτικές κλινικές) είτε με την κάλυψη του τεράστιου πογκρόμ εργοδοτικής ασυδοσίας που ανθεί το τελευταίο διάστημα.

 

Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί άμεσα, καθώς θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές με δύο τρόπους.

Πρώτον αφήνοντας εντελώς ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν νυχθημερόν στην εφοδιαστική και παραγωγική αλυσίδα, αλλά και όλους τους ανθρώπους που το σύστημα αντιμετωπίζει ως «δεύτερης κατηγορίας» (μετανάστες, στρατευμένους κτλ)

 Δεύτερον γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός κύματος ανείπωτης φτώχειας που θα έρθει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας διατήρησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος εισοδημάτων, θέσεων εργασίας, δημόσιων αγαθών κτλ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ρωτάμε τι ποσό π.χ. από το αποθεματικό της ή από άλλους πόρους  έχει διαθέσει η περιφέρεια για αγορά εξοπλισμού συλλογικής και ιατρικής αντιμετώπισης της πανδημίας; Απ’ όσο γνωρίζουμε αυτό είναι ασήμαντο και δείχνει ποια είναι η πραγματική σας βούληση. Παραμένετε πιστοί θεματοφύλακες των μνημονιακών ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της διανομής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας ψίχουλα για τις ανάγκες τις λαϊκής πλειοψηφίας.

 Για ποιούς λόγους εισηγηθήκατε τις οριζόντιες και παράλογες απαγορεύσεις (κλείσιμο του Σέιχ-Σου, κλείσιμο της παραλίας, έλεγχο κίνησης μέσω καταγραφής στοιχείων από εταιρίες πληροφορικής κτλ) που δεν υπακούουν σε καμία υγειονομική αναγκαιότητα, αλλά στην απεγνωσμένη προσπάθεια παρουσίασης «έργου για τη δημόσια υγεία».

3) Τι μέτρα πήρατε για τους χιλιάδες εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι  σε κίνδυνο ακόμα και σε χώρους που υπάρχουν κρούσματα - βλ. εργοστάσιο στη Σίνδο. Τι συνέβη στην επιχείρηση που εργαζόταν ο 52χρονος που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό; Είχε πάρει μέτρα η επιχείρηση μετά το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενό της; Έγινε απολύμανση στη συνέχεια; Παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους; Τελικά είναι απολύτως αναγκαίες οι υπηρεσίες που προσφέρει; Γιατί υπάρχει πέπλο σιωπής γύρω από την επιχείρηση, τη στάση της και τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν;

 Θα παρέμβει για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία στη ΒΙΠΕ Σίνδου και τους εργασιακούς χώρους που εξακολουθούν να λειτουργούν τόσο για ζητήματα της αρμοδιότητάς της όσο και να τα θέσει στην πολιτική ηγεσία προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρώτα από των εργαζομένων;

Θα αναλάβει ενέργειες ως Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε όσες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν.

4) Τι μέτρα πήρατε για να σταματήσει ο εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα, camp - στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, φυλακές κτλ.

5) Τι μέτρα πήρατε για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του εγκλεισμού και της συγκέντρωσης χιλιάδων φαντάρων στα στρατόπεδα; Θα παρέμβει για να τεθεί το θέμα των στρατοπέδων της περιφέρειας στην πολιτική ηγεσία; Θα αναλάβει ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουν τα επείγοντα μέτρα για τα στρατευμένα παιδιά;

6) Τι μέτρα πήρατε και σχεδιάζετε να πάρετε το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του κύματος ανείπωτης φτώχειας που θα έρθει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας διατήρησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος εισοδημάτων, θέσεων εργασίας, δημόσιων αγαθών κτλ.

7)  Τι μέτρα πήρατε     και ποια ειδική μέριμνα και φροντίδα υπάρχει στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, ανθρώπους που διαβιούν σε κακοποιητικό περιβάλλον (γυναίκες, παιδιά, ανθρώπους της LGBTQ κοινότητας και όσους/ες το αντιμετωπίζουν); 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού . Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα.

Άμεση επαναλειτουργία των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών και Παναγία) που έκλεισαν την περίοδο των μνημονιακών πολιτικών.

Άμεση λειτουργία των ήδη υπαρχουσών, αλλά ανενεργών, δομών δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψη, όπως τα  Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να έχει ο λαός της υπαίθρου άμεση πρόσβαση στη δημόσια υγεία και για να αποσυμφορηθούν τα Γενικά Νοσοκομεία.

Να επιταχθούν άνευ όρων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας. 

 Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες παραμονής στο σπίτι (προμήθειες τεστ, σχετικός εξοπλισμός). Χρηματοδότηση δημόσιων φορέων για διεξαγωγή των τεστ και όχι για τους μεσάζοντες ιδιωτικών κέντρων

Δωρεάν παροχή προληπτικών μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους κατοίκους (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ). Να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Να δοθούν έκτακτες-ειδικές (άγραφες) άδειες και οι έξοδοι των φαντάρων!  Εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων! Τεστ μαζικά μέσα στα στρατόπεδα, για να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια οι φαντάροι. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους φαντάρους δωρεάν. Άμεση ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων σε μέσα και προσωπικό.

Ειδική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, ανθρώπους που διαβιούν σε κακοποιητικό περιβάλλον.

Άμεσο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κλειστών και «ανοικτών»,, στέγαση σε κατοικίες, επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων υγιεινής διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Έλεγχος τιμών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των απευθείας χαριστικών αναθέσεων του δημόσιου σε ιδιώτες αυτή την περίοδο.

Φροντίδα για την επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην εφοδιαστική αλυσίδα για όλη την επόμενη περίοδο.

Προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, σε όρους και συνθήκες εργασίας. Όχι στις επεκτάσεις των ωραρίων. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

           Διενέργεια ιατρικού ελέγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν. Άμεση διακοπή του εργοστασίου σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος με διασφάλιση των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Απολυμάνσεις των εργοστασίων και άλλων εργασιακών χώρων καθώς και των μεταφορικών μέσων  που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση. Παροχή όλων των απαραίτητων ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάγωμα ενοικίων, κατάργηση εξώσεων.

Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιοι κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.

Να λειτουργήσει το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων σε συνεργασία με τους δήμους σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που το χρειάζονται με ενίσχυση προσωπικού και μέσων για την παροχή με ασφαλή τρόπο των συσσιτίων για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους.

Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού.

Η  Περιφέρεια  να διαθέσει σημαντικά κονδύλια από το αποθεματικό της για την προμήθεια-εισαγωγή των απαραίτητων μέσων προστασίας για την διανομή τους δωρεάν σε όλους τους κατοίκους. Για την κάλυψη με τον απαραίτητο  εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) σε κάθε περιοχή της αρμοδιότητάς τους και την προμήθεια με διαγνωστικά τεστ όλων των εργαστηρίων σε κάθε δημόσια δομή υγείας  για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

Επειγόντως για τους εργαζόμενους της καθαριότητας παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και μείωση ωραρίου, τακτικές πληρωμένες άδειες ανθυγιεινής εργασίας. Μονιμοποίηση τους και προσλήψεις για κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών.

Να μονιμοποιηθούν τώρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της περιφέρειας και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Άμεση παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους που εξακολουθούν και εργάζονται στη  Περιφέρεια. 

Απολύμανση και καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των εν λειτουργία κτηρίων της περιφέρειας καθώς και των κοινόχρηστων χώρων.

 

Έχει διαβαστεί 228 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 453 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)