Σάββατο, 25 Ιούν, 2022

  • Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»
  • Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
  • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!
  • Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/6
  • Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»1 Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"2 ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!3 Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/65 Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιοι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες

Προχθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρ... Περισσότερα

Γιώργης Μελίκης: «Είμαστε ένα εθνογραφικό κέντρο όπου θέλουμε να υπάρχει ζωή να έχουμε δηλαδή μία άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Γιώργης Μελίκης: «Είμαστε ένα εθνογραφικό κέντρο όπου θέλουμε να υπάρχει ζωή να έχουμε δηλαδή μία άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους»

Όταν ο Γιώργης Μελίκης ολοκλήρωσε μια πορεία 42 ετών στη δημοσιογραφία και αποφάσισε να αφιερωθεί στο πάθος του: την ελληνική λαϊκή παράδοση. Μετέτρεψε τότε το πατρικό του σπίτι, ένα αρχοντικό  στη Μελίκη, σε μουσείο, με σκοπό να αναδείξει το πλούσιο λαογραφικό υλικό που είχε συγκεντρώσει. Με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου της ΕΜΙΠΗ, δήλωσε στον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα:

«Το Λαογραφικό Κέντρο είναι καταρχάς το πατρικό μου σπίτι. Είναι ένας χώρος περίπου 1.400 τ.μ, εσωτερικά-εξωτερικά, είναι με τρεις ορόφους. Τελευταία κάναμε στον αύλειο χώρο την αίθουσα Φίλων του Συνεδριακού Κέντρου  που κάνουμε επιτυχημένες και ωραίες ημερίδες, συμπόσια, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μικρά μουσικά σύνολα , προβολές. Εμείς εδώ δεν είμαστε ένα μουσείο, είμαστε ένα εθνογραφικό κέντρο όπου θέλουμε να υπάρχει ζωή να έχουμε δηλαδή μία άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους, να δίνουμε, να παίρνουμε , να υπάρχει μία ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων, ιδεολογιών, συγκρούσεων για να βγαίνει κάτι το δημιουργικό. Όμως είναι ένα Κέντρο Εθνογραφικό όπου εστιάζουμε σε δύο κατηγορίες.

Μία κατηγορία είναι αυτή που αφορά τον άυλο πολιτισμό που αφορά χιλιάδες ηχογραφήσεις δικές μου , υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές και στη συνέχεια έχουμε αυτά που αφορούν τον υλικό πολιτισμό. Πρωτίστως θέλουμε να αναδείξουμε τα τοπικά ήθη και έθιμα της Μελίκης και του Ρουμλουκιού και να τα δείξουμε μέσα από μικρές βιτρίνες οι οποίες έχουν καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια έχουμε δύο πολύ μεγάλες συλλογές ου δεν έχουν σχέση μόνο με τον τόπο μας (Μελίκη, Ρουμλούκι) αλλά είναι πανελλήνιες, βαλκανικές. Με αφορμή τα «αναστενάρια» που γίνονται στη Μελίκη  συγκροτήσαμε μία συλλογή με 2.500-3.000 τάματα λαϊκής λατρείας, είναι η μεγαλύτερη συλλογή που υπάρχει. Έχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή με μάσκες. Είναι εθνική συλλογή από τη Κρήτη μέχρι τον Πόντο και από την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και την Κορυτσά, με κυρίαρχο σε πολλά δρώμενα το Θρακικό στοιχείο.

Ο επισκέπτης που έρχεται εδώ, έχει μία ξενάγηση όχι το πώς γίνεται ένα κόσκινο, μία τσάπα κλπ που είναι πολύ σημαντικά μέσα και εργαλεία για την ανθρώπινη ύπαρξη και επιβίωση , αλλά παίρνει μία πληροφορία η οποία έχει πρωτίστως σχέση με τα δρώμενα, τα ήθη και τα έθιμα της Μελίκης και των χωριών της , συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού στοιχείου, γιατί 100 χρόνια μετά είναι πού άδικο να λέμε «οι πρόσφυγες, οι πρόσφυγες» είναι ταυτοτικός χαρακτηρισμός  που πολλές φορές είναι και στενάχωρος και άβολος. Αλά σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς εδώ επιδιώκουμε εγώ και οι πολύτιμοι συνεργάτες μου, οι Φίλοι του Κέντρου μας, είναι να δείξουμε, να πούμε και κυρίως να συνεργαστούμε με ανθρώπους που έρχονται»      

Έχει διαβαστεί 518 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 349 επισκέπτες και 0 μέλη.