Τρίτη, 16 Αύγ, 2022

  • Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια
  • Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου
  • Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη
  • Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα
  • Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/2022
Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια1 Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου2 Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη3 Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς4 Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα5 Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/20226

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα εγκαίνια;

Και τα εγκαίνια;

Σε σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε:"Ανήμερα της Παναγίας η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα επισκεύθηκε το Νοσοκομείο Βέροιας, αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με ασθενείς και συνοδούς στο Τμήμα Επειγόντων , στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη ΜΕΘ.Ο διοικητής του Νοσοκο... Περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ:Ντοκουμέντα για τη δράση της ΠΑΟ στην Ημαθία

από Η Άλλη Άποψη

Η ΠΑΟ υπήρξε μετεξέλιξη της ΥΒΕ («Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος»), μιας οργάνωσης που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1941 από αξιωματικούς του στρατού και που τελούσε αρχικά «υπό τας διαταγάς της Κυβερνήσεως του Καΐρου».(Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΟ προς την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως της Ελευθέρας Ελλάδος, Κάιρον, 15.5.1944, στο Π. Παπαθανασίου: «Για τον Ελληνικό Βορρά. Μακεδονία 1941-1944. Αντίσταση και Τραγωδία. Το ανέκδοτο αρχείο-ημερολόγιο του (τότε) Ταγματάρχη Γιάννη Παπαθανασίου», τ.2, εκδ. «Παπαζήση», 1988, σελ. 805-806.)

Οντας οργάνωση βαθύτατα αντικομμουνιστική, δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Απόρρητη Εκθεση των Βρετανών αναφέρει πως «οι τριβές (σ.σ. με τον ΕΛΑΣ) ξανάρχισαν τον Σεπτέμβριο (σ.σ. του 1943), όταν πρώτα στην περιοχή της Κοζάνης ομάδες της ΠΑΟ άρχισαν να συνεργάζονται με τους Γερμανούς, και όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος τον Οκτώβριο. Ο ΕΛΑΣ έκανε επίθεση με όλες του τις δυνάμεις εναντίον της ΠΑΟ, πράγμα που κατέληξε στην ουσιαστική εξαφάνιση της τελευταίας ως το τέλος του χρόνου.

Από τότε μερικές ομάδες της ΠΑΟ έχουν αναβιώσει με γερμανικά όπλα και γερμανική στήριξη και τα μέλη της κάνουν στην Μακεδονία και στον Εβρο τις ίδιες δουλειές που κάνουν αλλού τα Τάγματα Ασφαλείας. Οι σχετικές ενδείξεις οδηγούν αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι ορισμένες πρώην μονάδες της ΠΑΟ τώρα συνεργάζονται ολόψυχα με τους Γερμανούς σε επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς ως στρατός φρουράς».(  Εγγραφο PIC/263/21, 18.7.1944, στο Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αρχεία Εθνικής Αντίστασης (1941-1944), τ.8, Αθήνα, 1998, σελ. 126.)

Μια άλλη ξεχωριστή ομάδα της ΠΑΟ διατηρούσε «στενές σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις στην Αθήνα». Αιτιολογώντας τη στήριξη της ΠΑΟ από τις δυνάμεις Κατοχής, η ίδια Εκθεση εξηγούσε: «Στρατιωτικώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Γερμανοί το 1943 ήταν ο ΕΛΑΣ. Ηταν προφανώς ασήμαντο γι' αυτούς ποιος έκανε αντίσταση στον ΕΛΑΣ και ήταν κατά συνέπεια πρόθυμοι να υποστηρίξουν μια οργάνωση σαν την ΠΑΟ».( 11. Εγγραφο PIC/263/21, 18.7.1944, στο Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αρχεία Εθνικής Αντίστασης (1941-1944), τ.8, Αθήνα, 1998, σελ. 95.)

 «Βεβαίως θα ηδύναντο να αντιταχθή», έγραφε η ΠΑΟ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης του Καΐρου (15 Μάη 1944) σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, «ότι όφειλον ούτοι αντί να δεχθούν πυρομαχικά από τον εχθρόν, να επιστρέψουν στα χωριά των αποστρατευόμενοι. Τούτο [όμως] δύναται να υποστηριχθή μόνον από τον μη έχοντα σαφή γνώσιν της διαμορφωθείσης εν Βορείω Ελλάδι καταστάσεως». Διαβεβαίωνε δε πως «η ΠΑΟ παρέμεινεν αρραγής και συνεχίζει το εθνικόν της έργον μετά της αυτής θέρμης και επιμονής ως και πρότερον, αποτελούσα την μόνην εθνικήν οργάνωσιν της Βορ. Ελλάδος». Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία όπως «το Συμμαχικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής και η Κυβέρνησίς μας χρησιμοποιήση την σοβαράν ταύτην δύναμιν προς όφελος του διεξαγόμενου αγώνος και επ' αγαθώ της Ελληνικής Πατρίδος».(Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΟ προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως της Ελευθέρας Ελλάδος, Κάιρον, 15.5.1944, στο Π. Παπαθανασίου: «Για τον Ελληνικό Βορρά. Μακεδονία 1941-1944. Αντίσταση και Τραγωδία. Το ανέκδοτο αρχείο-ημερολόγιο του (τότε) Ταγματάρχη Γιάννη Παπαθανασίου», τ.2, εκδ. «Παπαζήση», 1988, σελ. 808-810.)

Οι ίδιοι οι Βρετανοί, παρότι -όπως είδαμε και πρωτύτερα- συγκατέλεγαν την ΠΑΟ μεταξύ των δοσιλογικών οργανώσεων, είχαν προτείνει ακόμα και την ένταξή της στο Κοινό Γενικό Στρατηγείο της ελληνικής αντίστασης. Καθ' όλη την περίοδο του 1943-1944 η ΠΑΟ συνέχιζε να έχει επαφές με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και την Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου, προμηθεύοντάς τους με τις «αποδείξεις» της «προδοσίας» του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.( Βλ. Τσουδερός προς Λίπερ, 24.9.1943 και 29.9.1943, Αρχείο Τσουδερού, στο Η. Richter: «1936-1946: δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα», τ. Β΄, εκδ. «Εξάντας», 1975, σελ. 20, Χ. Νάλτσα: «Το Μακεδονικόν ζήτημα και η σοβιετική πολιτική», εκδ. «Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών», 1954, σελ. 279, 282, 291.)

Μετά την κατοχή

Εξίσου περιπετειώδης υπήρξε η αντιμετώπιση της ΠΑΟ από τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις. Αρχικά, το κύριο πρόβλημα αφορούσε την επίσημη αναγνώριση ως αντιστασιακής οργάνωσης ακόμα και του ΕΕΣ, με «γενικόν αρχηγόν» τον Κων/νο Παπαδόπουλο -κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση (και προσφυγή στο ΣτΕ) άλλων στελεχών της οργάνωσης, τα οποία θεωρούσαν ότι «γελοιοποιείται μέχρις αφαντάστου βαθμού» και η δική τους υπόθεση όταν θεωρείται αντιστασιακός κάποιος που «το στρατηγείον του το είχε μέσα στα γραφεία της Γκεστάπο» (αναλυτικά: Τάσος Κωστόπουλος, «Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη», Αθήνα 2005, σ.92-4).

Μετά τη Μεταπολίτευση, η κατακραυγή κατά της χουντικής μετάλλαξης των ταγματασφαλιτών σε «αντιστασιακούς» (Ν.Δ. 179/1969) παρέσυρε και τις ημιδωσιλογικές οργανώσεις τύπου ΠΑΟ. Εν έτει 1977, ένα πρώην στέλεχος της οργάνωσης εκφράζει έτσι δημόσια τη θλίψη του για το ότι η λέξη «παοτζής» έχει καταστεί στη συλλογική συνείδηση συνώνυμη του γερμανοντυμένου προδότη (Φροντιστής,  σ.367-8 & 379).

Αποκαλυπτική είναι η συνειδητή απάλειψη της ΠΑΟ από τη λίστα των επίσημα αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων του άρθρου 8 του Ν.1285/1982 (που ισχύει μέχρι σήμερα). Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ακόμη κι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος θα παραδεχθεί ότι «η ΠΑΟ παρουσιάζει προβλήματα» όσον αφορά τον αντιστασιακό της χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι παρόλα αυτά «υπήρξαν και εκεί γνήσιοι αγωνιστές», μαζί με «εκείνους οι οποίοι αποκλείονται από το άρθρο 1» -τουτέστιν, «συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές». Ο Γιώργος Γεννηματάς ξεκαθάρισε πάλι ότι, με βάση τη «διατύπωση πολιτικής σκοπιμότητας» του άρθρου 2, διατηρούνται σε ισχύ όλες οι αναγνωρίσεις αντιστασιακών πριν από το 1969, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά τους (Πρακτικά Βουλής 19.8.82, σ.710-1).

Το ντοκουμέντο

Σήμερα στηριγμένοι στο βιβλίο του Γιάννη Πριόβολου «Αντπαραθέσεις και διαμάχες στη κατεχόμενη Μακεδονία» παρουσιάζουμε ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα- «εκ των έσω»- που αφορά την περιοχή μας

Ο Χρ. Ζαχαριάδης υπολοχαγός τότε σε έκθεση με τίτλο «Δράσις μου εις την ΠΑΟ περιοχής Βερροίας» (απευθύνεται στο Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης στις 6-4-1945) γράφει :

«Τον Μάρτιον περίπου 1943 ευρισκόμενος εις Βέρροιαν μυούμαι εις την ΠΑΟ δια του ταγματάρχου Χονδρόπουλου Κ. (Διοικητού Αξιωματικών Βερροίας). Οι εκτεθέντες σκοποί της οργανώσεως αυτής και η αδημονία μου να λάβω επί τέλους ενεργητικήν δράσιν κατά του εχθρού με ενθουσιάζουν και δέχομαι να είμαι εκ των πρώτων που θα εξήρχοντο εις τα όρη. Με τους ανθυπολοχαγούς Πυροβολικού Βραδήν Χρ. Και Βλαχόπουλον Κ. αποτελώ μίαν τριάδα. Λόγω όμως αδελφικής φιλίας γνωρίζω και στον Ανθυπολοχαγόν Πεζ. Χαραλαμπίδην Παναγιώτην. Παρέρχονται αρκετοί μήνες χωρίς δράισν και τέλος τον Ιούλιον εξέρχεται εις Βέρροιαν τμήμα εκ στελε΄χων κυρίως υπό τον λοχαγόν Σαρρήν Δ. Εγώ κι ο Ανθυπολοχαγός Χαραλαμπίδης δεν ελάβομεν εντολήν εξόδου καίτοι εξ αρχής εδηλώσαμεν. Προφανώς διότι ο Διοικητής μας έλαβεν υπ’ όψιν ότι ο μεν Χαραλαμπίδης, φονευθέντος του αδερφού του εν Αλβανία είναι ο μόνος προστάτης της οικογενείας του, εγώ δε άρτι μνηστευθείς και προστάτης της οικογενείας μου.

Εν πάσει περιπτώσει δεν είχομεν και το δικαίωμα σχολιάσεως των διαταγών. Μας δίδεται όμως εξ ίσου επικίνδυνος αποστολή; Ήτοι συνδέσμου πόλεως και βουνού. Είμαι όμως ευχαριστημένος με την περιπετειώδη αποστολήν μου και κομίζω έγγραφα και χρήματα εις τα τμήματα λοχαγού Σαρρή και Ταγματάχρην Παπαβασιλείου. Με καταλαμβάνει όμως πικρία διότι μεταξύ της ΠΑΟ και ΕΑΜ σχεδόν αμέσως αρχίζει ένοπλος σύγκρουσις και έχω σχηματισμένην την πεποίθησιν ότι το ΕΑΜ είναι ο «χειρών αδίκων».

Ποθώ όμως την συνεργασίαν των οργανώσεων και δεν δύναμαι να καταδικάσω εντελώς εις την συνείδησιν το ΕΑΜ διότι παραδεχόμεθα ότι είναι εκεί μαζί του Αγγλοι ενώ εμείς δεν έχομεν αναγνωρισθή εισέτι. Η υποστήριξις αυτή των Αγγλων προς το ΕΑΜ και η παντελής άγνοια της ΠΑΟ και εκ μέρους αυτής ταύτης της κυβερνήσεως Καϊρου (δεν έχομεν ούτε όπλα ούτε χρήματα αρκετά) με εμβάλει εις απορίαν και λύπην. Και το ΕΑΜ επωφελούμενον διαλύει τα τμήματα της ΠΑΟ.Το τελευταίον εκ τούτων (Ταγματάρχου Παπαβασιλείου ή «Γρανίτσα») κατόρθωσα ως σύνδεσμος να το οδηγήσω δι’ ολονυκτίου πορείας εκ Γεωργιαών μέχρις πέραν του φράγματος (66 χιλ.) καίτοι κατεδιώκετο κατά πόδας.

Η υπηρεσία αυτή ήτο και τελευταία εις την ΠΑΟ, διότι αύτη διελύθη και η έσις των Αξιωματικών εις Βέρροιαν κατέστη επισφαλής. Διότι το ΕΑΜ υπερίσχυσεν αλλά κυρίως διότι άνδρες της ΠΑΟ καταφυγόντες εις τους Γερμανούς εξεδικούντο τους εν τη πόλει ΕΑΜίτας και κομμουνιστάς, αντήλλασον δε μεθ’ ημών χαιρετισμόν καθ’ οδόν. Εξ’ ου και ο κίνδυνος αφ’ ενός μεν να συλληφθώμεν από τους Γερμανούς ως συνεργασθέντες εις την ΠΑΟ, αφ’ ετέρου δε εφ’ όσον οι άνδρες αυτοί δεν μας επρόδιδαν εσυκοφαντούμεθα ότι η ανοχή μας εκ μέρους των Γερμανών είναι διότι είμεθα «γκεσταμπίται». Και όμως την νύκτα εκοιμώμεθα εις άλλα οικήματα δια τον φόβον των συλλήψεων.

Η κατάστασις δε απέβη αφόρητος όταν τον Δεκέμβριον εγένετο απόπειρα απαγωγής και τραυματισμός του Διοικητού μας υπό τριοών ατόμων, προφανώς του ΕΑΜ. Επιε΄δη ο Ανθυπολοχαγός Βλαχόπουλος μου είπεν ότι και εμέ και αυτόν μας προειδοποίησεν το ΕΑΜ, ενόμισα ότι μετά τον Διοικητήν δεν αποκλείεται να έλθη και η σειρά μου αφού ανήκα εις το Επιτελείον του. Με τον Ανθυπολοχαγόν Χαραλαμπίδην απεφασίσαμεν τότε να συνδεθώμεν πα΄σει θυσία με τον ΕΔΕΣ κατερχόμενοι εις Αθήνας. Δυτυσχώς όμως οι Γερμανοί κατ΄ουδένα τρόπον μας έδιδαν άδειαν δι’ Αθήνας… Δι’ ο αιτήσας μετάθεσιν,μετέβην αμέσως εις Κλικίς εις την οικίαν της μνηστής μου τον Φεβρουάριον 1944 (4-2-1944). Εις Κιλκίς ευρέθην προ κοινής γνώμης λίαν συμπαθώς διακειμένης προς το ΕΑΜ. Διότι μετά την διάλυσιν της ΠΑΟ ορισμέναι ομάδαι τα (Λαζίκ, Κεπελέκ) κατήλθον εις φανεράν συνεργασίαν μετά του εχθρού και ούτω είχεν γίνη σχεδόν πεποίθησις ότι και αρχικώς η ΠΑΟ είχεν μυστικήν συνεργασίαν μετά του κατακτητου…»

(Δημοσιεύτηκε στη έντυπη «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»)

Έχει διαβαστεί 551 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 36 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 393 επισκέπτες και 0 μέλη.