Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Καλεσμα Αγροτικών Συλλόγων για τη ΔΕΘ

από Η Άλλη Άποψη
Καλεσμα Αγροτικών Συλλόγων για τη ΔΕΘ

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, καλούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να πάρουν τη θέση τους μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους ξεκληρίζει για να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Τη συνέντευξη διοργάνωσαν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Σύλλογος Αγροτών Κτηνοτρόφων Κατερίνης «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ», ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και Ομοσπονδιών που πήραν το λόγο κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, μαζί με τα ταξικά εργατικά Σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την κυβέρνηση - ΕΕ και δεν τρώνε το παραμύθι της εξόδου από την κρίση.

Όπως είπαν, οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία αναμονή και ανοχή. Παραμένουν τα μνημόνια, οι εκατοντάδες νόμοι που τα συνοδεύουν, μειώνεται το αφορολόγητο, αυξάνεται ο ΕΦΚΑ, εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος παραγωγής, οι τιμές στα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αναδεικνύοντας τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκαν: Στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τις «ανοιχτές» τιμές που επιβάλλουν βιομηχανίες και έμποροι. Στις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, τις οποίες ωστόσο δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ. Στη θηλιά που σφίγγει από την άγρια φοροληστεία, στις ασφαλιστικές εισφορές που αδυνατεί να πληρώσει το 50% των αγροτών, στα κάθε είδους χαράτσια και τα χρέη προς τις τράπεζες.

Απαίτησαν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο, 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές, αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, ακατάσχετο 15.000 ευρώ, να καταργηθούν οι φόροι και τα χαράτσια.

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», σημείωσε ότι «η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μας ξεκληρίζει από τα χωράφια και τα χωριά μας και μας οδηγεί στις ουρές των χιλιάδων ανέργων. Δεν βγήκαμε τώρα στο δρόμο. Χρόνια τώρα παλεύουμε για καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας, για την ασφάλεια της διατροφής του λαού μας, για υγιεινά και φθηνά αγροτικά προϊόντα». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας, στάθηκε κυρίως στο εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που ήρθε ως αντίμετρο της Ρωσίας στο εμπάργκο της ΕΕ. Όπως είπε «το εμπάργκο μας προξένησε μεγάλη ζημιά καθώς στη Ρωσία εξαγόταν το 80% των επιτραπέζιων ροδάκινων. Η μέση τιμή του ροδάκινου το 2014 ήταν στα 60 λεπτά το κιλό και έχει φτάσει σήμερα να έχει κατρακυλήσει και κάτω από τα 15 λεπτά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών από τους εμπόρους».

Τόσο ο ίδιος όσο και η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, αναφέρθηκε στις καταστροφές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν. Ενώ ανέφεραν πως ακόμη και όταν ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει τις ζημιές (π.χ. χαλάζι) καταβάλει τις αποζημιώσεις με μεγάλη καθυστέρηση που αγγίζει μέχρι και τους 16 μήνες, στερώντας από τους αγρότες το εισόδημα για την άμεση επιβίωσή τους.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε ότι ούτε τα παραμύθια περί τέλους των μνημονίων, ούτε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί να κρύψει την ασχήμια αυτής της πολιτικής, τη βαρβαρότητα που ζούνε στο πετσί τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Και τόνισε: «Χρειάζεται το επόμενο διάστημα με αιχμή αυτά τα προβλήματα και πατώντας στην αγωνιστική εμπειρία που έχουμε, να κάνουμε τρία πράγματα:

Πρώτο. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας. Χρειάζεται περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες να συμμετέχουν. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι και δική τους υπόθεση η σωτηρία μας και δεν είναι υπόθεση κάποιων άλλων που θα τους την αναθέσουν. Δεύτερο. Χρειάζεται αγώνας, γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μέσα από σκληρούς αγώνες από τα πολυήμερα μπλόκα και άλλες μορφές. Κερδίσαμε το αφορολόγητο που πάνε να το πετσοκόψουν το 2020, τη σταδιακή αύξηση της εισφοράς του ΕΦΚΑ. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για ακατάσχετο 15.000 από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα πιέσουμε αυτό να υλοποιηθεί. Και βέβαια μέσα από τους αγώνες αποτρέψαμε και άλλα σκληρότερα μέτρα που είχαν στα σκαριά. Τρίτο. Κοινός βηματισμός. Χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή πάλη και με τους εργαζόμενους και με τους αυτοαπασχολούμενους γιατί όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε, να μας πάρουν τα χωράφια και να μας κάνουν κολίγους. Θα μας βρουν απέναντί τους. Έχουμε την εμπειρία, την ωριμότητα και τη δυνατότητα να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση με πρώτο βήμα τη ΔΕΘ. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο και κάποια από τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων να υλοποιηθούν».

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, αναφέρθηκε στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα με Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και που αποτελεί τη μόνη μορφή οργάνωσης που αντιστέκεται και καταφέρνει να έχει κατακτήσεις και στην περίοδο της κρίσης. Και κάλεσε τους αγρότες αυτό να το εκτιμήσουν και να δυναμώσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Όπως είπε «δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους αγρότες, απαιτείται συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσαν επίσης μέσα από τις τοποθετήσεις τους, η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, ταμίας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο Μιχάλης Δημητρίου, πρόεδρος Συλλόγου Αγροτών Κτηνοτρόφων Κατερίνης.

Σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσαν πως οι όποιες καλές προθέσεις των προσώπων σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το στρατηγικό στόχο κυβέρνησης και ΚΑΠ της ΕΕ για ξεκλήρισμα των αγροτών και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στον έλεγχο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα είπαν πως αν ο νέος υπουργός πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για το οποίο είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Έχει διαβαστεί 247 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 183 επισκέπτες και 0 μέλη.