Παρασκευή, 21 Ιαν, 2022

  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
  • Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη
  • Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»
  • Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ1 Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη3 Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»5 Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαίμαξη

Αφαίμαξη

Κατά 10,4% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (13,7%) στις περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των μισθών πείνας - με ευθύνη όλων διαχρονικά τω... Περισσότερα

Καταψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

από Η Άλλη Άποψη
Καταψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ε καταψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκτιμώντας ότι και φέτος οι προϋπολογισμοί δήμων και περιφερειών εντάσσονται πλήρως στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης μέχρι το 2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Διοίκηση σε βάθος πλέον διετίας, οι οποίες επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

«Θέλουμε και φέτος ως "Λαϊκή Συσπείρωση" να τονίσουμε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών όχι μόνο έχουν μια άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που πολιτικά έχει συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσεται πλήρως και στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης μέχρι το 2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Διοίκηση σε βάθος πλέον διετίας, οι οποίες επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Με πρώτο στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και, ταυτόχρονα, με τη μεγάλη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει για όσους τελικά έχουν εργασία και δεύτερο στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων και το συμβιβασμό των λαϊκών στρωμάτων στις μειωμένες απαιτήσεις.

Η χρηματοδότηση, λοιπόν, δήμων και περιφερειών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, συνολικά δηλαδή της Τοπικής Διοίκησης, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κατά τη γνώμη μας κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών γενικότερα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, όπως επίσης και της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μετά από 4 χρόνια εφαρμογής του "Καλλικράτη" ότι η Τοπική Διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή την ενίσχυση της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Κύριε Πρόεδρε, χωρίς υπεκφυγές και προφάσεις, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θα καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό. Δεν συμβιβαζόμαστε στη λογική ότι δήθεν “Ε, τι να κάνουμε, είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός μεν, αλλά πρέπει να τον νοικοκυρέψουμε”.

Διαφωνούμε ριζικά στο κύριο: Ότι επιβεβαιώνεται ο μόνιμος προσανατολισμός της Διοίκησης στη σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιεί την κεντρική κρατική οικονομική πολιτική, σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει αβίαστα και από το κείμενο της εισήγησης της Διοίκησης, σελ. 8: “Σύμφωνα με τις διατάξεις της από τριμήνου ΚΥΑ περί κατάρτισης του Π/Υ ικανοποιούνται οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των περιφερειών οικονομικού έτους 2015, όπως η ορθολογική και ρεαλιστική κατάρτισή του, με εγγραφή εσόδων που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών, η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση των πόρων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων”. Η παράγραφος "τα λέει όλα!".

Και για την πιστή εφαρμογή και τήρηση των εντολών αυτών, στο ρόλο του Βεληγκέκα και του Προκρούστη έχουμε αφενός το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που εσείς δημιουργήσατε, και αφετέρου την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δείγμα γραφής, “πριν αλέκτορα φωνήσαι άπαξ” και όχι τρις, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης και συγκεκριμένα το Τμήμα που αφορά την πλήρη απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων από τα Δημοτικά Τέλη και τη μείωσή τους κατά 50% για τους νέους επαγγελματίες της πόλης, κατά τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος, όταν σήμερα οι “ευεργέτες” μας εφοπλιστές έχουν 56 φοροαπαλλαγές!

Ο Προϋπολογισμός εκτός από αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός, κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στον αέρα, αποτελεί ευχολόγιο, είναι προϊόν αλχημείας, αφού τα 67,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 30% αυτού προέρχονται από ταμειακά υπόλοιπα προηγουμένων χρήσεων. Είναι λογιστικά υπόλοιπα.

Σταχυολογώντας, ο Προϋπολογισμός προβλέπει σε επίπεδο Περιφέρειας μείωση πίστωσης για τη μεταφορά των μαθητών σε σχέση με πέρσι κατά 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για εγγειοβελτιωτικά έργα - βιοτεχνία, από 8 εκατ. το 2014, για το 2015 προβλέπει 6,4.

Τα έσοδα από ΚΑΠ για επενδυτικές δαπάνες και δαπάνες βελτίωσης - συντήρησης - αποκατάστασης του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας, ανέρχονται σε 2,7 εκατ. ευρώ! Δηλαδή σε 1 και κάτι ευρώ ανά κάτοικο!

Για την Ενότητα Θεσσαλονίκης το λογιστικό υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο του 50% του συνόλου του Προϋπολογισμού, ο οποίος για το 2015 είναι κατά 20% μικρότερος του περσινού.

Ενδεικτικά, για τις ήδη πετσοκομμένες πιστώσεις προβλέπει:

Υπηρεσίες Α/βάθμιας εκπαίδευσης από 10 εκατ. το 2014, σε 8 για το 2015.

Υπηρεσίες Β/βάθμιας εκπαίδευσης από 11 σε 9,2 εκατ. ευρώ.

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 10,8, σε 9,8 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι και περσινός Προϋπολογισμός δεν είχε καλύψει τις ανάγκες των προαναφερόμενων υπηρεσιών.

Το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως εσείς εννοείτε την ανάπτυξη, στις περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ουσιαστικά παγωμένο και όσον αφορά την 5η προγραμματική περίοδο (απ' το 2014 έως το 2020), στη συνέχεια του ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα και δράσεις που ιεραρχούνται από την αντιδραστική στρατηγική "Ευρώπη 2020" και εξειδικεύονται από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο Ευρώ. Δείγμα γραφής αποτελεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα της Τοπικής Διοίκησης, ενώ το 2011 ήταν 10 δισ. ευρώ, το 2012 ήταν 6,5 δισ. ευρώ για όλη την Τοπική Διοίκηση, πέρυσι ενώ προϋπολογίστηκαν 5,7 δισ. ευρώ, τελικά δόθηκαν μόνο 5,1 δισ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2011 επιχορηγήθηκε από τους ΚΑΠ με ποσό 42 εκατ. ευρώ. Το 2012 επιχορηγήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ και φέτος με 12,3 εκατ. ευρώ. Για το 2014 το ποσό που αφορούσε στην αναπτυξιακή σας πολιτική και κάλυψη όλων των αναγκών ανέρχονταν στα 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο!!! Φέτος πόσο;

Και φέτος λοιπόν, θα αρκεστείτε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο "τι να κάνουμε, διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας", αυτό που αποδέχεστε ως αναγκαστικός και υποχρεωτικός προϋπολογισμός. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον εθνικό μας ποιητή: "Ο καθείς και τα έργα του".

Ο "Καλλικράτης", λοιπόν, είναι συνέχεια μιας εικοσαετίας αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Ισχυρίζεστε -γιατί σας βολεύει- ότι ο "Καλλικράτης" ατύχησε γιατί συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωράει εύκολα, όταν έχουμε τη μείωση των πόρων, γιατί κινδυνεύει η "σωτηρία" της χώρας. Για μας, αυτό πρόκειται για μια πολιτική -το τονίζω, μην παρεξηγηθείτε- απάτη, αφού επιδιώκετε να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε το κύριο, ότι δηλαδή περιφερειάρχες και δήμαρχοι συμμετέχουν στον πόλεμο στηρίζοντας το σύστημα που έχει εξαπολύσει πόλεμο σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση και γενικά οι μηχανισμοί απέναντι σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική και θα παλέψουμε για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό, μέχρι την κατάργηση, δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων (περίπου 10 δισ.), την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο - καθολικό - σύγχρονο - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει και απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

 

Έχει διαβαστεί 361 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία -4 ως 9 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 402 επισκέπτες και 0 μέλη.