Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού
  • ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
  • ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα
  • Ατελείωτος κατήφορος
  • Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού1 ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα2 Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης3 ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα4 Ατελείωτος κατήφορος 5 Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση...

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σ... Περισσότερα

Χρήστος Παπαστεργίου υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: «Εμείς διεκδικούμε ν’ αλλάξει η διοίκηση στην περιφέρεια»

από Η Άλλη Άποψη
Χρήστος Παπαστεργίου υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: «Εμείς διεκδικούμε ν’ αλλάξει η διοίκηση στην περιφέρεια»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) με τον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου την Δευτέρα 18/9.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές και πλημμύρες και στο κατά πόσο είναι θωρακισμένη η περιοχή μας υπογράμμισε: «Δεν είμαστε προστατευμένοι και θωρακισμένοι. Ευτυχώς είμαστε τυχεροί γιατί δεν έχουν γίνει οι καιρικές καταστροφές όπως πρόσφατα στη Θεσσαλία ή από πυρκαγιές στη Ρόδο, Εβρο. κ.α Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αφαίρεσε την ευθύνη της πολιτικής προστασίας, τα κονδύλια και τη υλοποίηση των έργων από τις περιφέρειες. Θυμίζω ότι περισσότεροι ανήκουν στη Ν.Δ, γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς στη διαχείρισή τους όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τον κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία. Ο δικός μας Αγοραστός είναι ο κ. Τζιτζικώστας απλώς είναι πιο τυχερός και όλοι είμαστε πιο τυχεροί και μακάρι να μην συμβούν τέτοιου είδους καταστροφές. Έχετε για π.χ τον Λουδία και την «Τ66» που ισχυρίζεται η διοίκηση της περιφέρειας ότι έχει ολοκληρώσει την αντιπλημμυρική προστασία. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε και να διαπιστώσετε αν είναι θωρακισμένη η περιοχή σε περίπτωση που πέσει όγκος νερού. Όταν ήλθε για συζήτηση το παράρτημα πολιτικής προστασίας που εκπονεί η περιφέρεια πριν από 3 χρόνια και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου αν είναι επικαιροποιημένο σε αυτόν αναφέρονταν άνθρωποι - κλειδιά που όχι μόνο είχαν ορισμένοι συνταξιοδοτηθεί αλλά και είχαν χάσει τη ζωή τους. Για τέτοια επικαιροποιημένα σχέδια μιλάνε. Το σχέδιο προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή ακόμη δεν έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα στη Κ. Μακεδονία. Είναι στη φάση της υλοποίησης και θα παραμείνει πολλά χρόνια εκεί.»

Είναι τελικά πολιτικές οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές; «Όλες οι εκλογές είναι πολιτικές. Καλούμε τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας  ση φιλοσοφία της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα , αν συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο αποκέντρωσης εξουσιών και πόρων με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ μεταφορά προσωπικού, αρμοδιοτήτων, ότι πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις στο σημείο όπου θα υλοποιηθούν , από ανθρώπου που ζουν εκεί που είναι το πρόβλημα τους καλούμε να μας ψηφίσουν. Να ψηφίσουν και για τις προγραμματικές μας θέσεις αλλά και να αξιολογήσουν τη δική μα θητεία 4 χρόνια ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Π.Σ. Είμαστε η μόνη περιφερειακή παράταξη της αντιπολίτευσης που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο απολογισμό για το τι κάναμε αυτά τα 4 χρόνια. Ας αξιολογήσουν και τον κ. Τζιτζικώστα, για π.χ αν έχει προχωρήσει η σύνδεση της Εγνατίας οδού με τη Βέροια-Πατρίδα-Νάουσα-Σκύδρα και να μας πουν αν είναι ικανοποιημένοι. Να μας πουν αν είναι ικανοποιημένοι  από τη κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο στην Κουλούρα. Αν είναι ικανοποιημένοι από τη προβολή του αγροδιατροφικού μας πλούτου, από την τουριστική μας προβολή, από τον δρόμο που οδηγεί στο υπέροχο Μουσείο των Αιγών. Αν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και την οικονομική τους κατάσταση. Το 70% των κονδυλίων για την ανάπτυξη περνούν μέσα από τις περιφέρειες. Να θυμίσω ότι το 1998 η Κ. Μακεδονία ήταν πρώτη στο κατά κεφαλή εισόδημα και τώρα φτάσαμε στην 8η, 9η θέση. Αυτό είναι έργο του κ. Τζιτζικώστα και των ομοϊδεατών του. Είμαστε πρωταθλητές στη ανεργία και στη φυγή νέων στο εξωτερικό. Αυτά έχουν ονοματεπώνυμο. Α. Τζιτζικώστας και οι προκάτοχοί του.»

Σε σχέση με τη λειτουργία του Π.Σ τόνισε: «Το Π.Σ συνεδριάζει με μία γραφειοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ακόμη δεν έχει έλθει προς συζήτηση στο Π.Σ., ενώ π.χ στη Κρήτη έγινε πριν ενάμιση χρόνο. Έτσι από άλλα προγράμματα η Κρήτη παίρνει 10 εκατ. και εμείς από τα ίδια 400.000. ‘Η π.χ ο φάκελος για να αναγνωριστεί η μακεδονική κουζίνα από την ΟΥΝΕΣΚΟ απορρίπτεται επί σειρά ετών από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.»

Ο κ. Τζιτζικώστας καμαρώνει ότι η Κ.Μ είναι πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων της Ε.Ε. Είναι έτσι; Και τελικά τα όπια κονδύλια που κατευθύνονται; «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πριν 10 μέρες έγιναν δύο εκδηλώσεις από τους απερχόμενους περιφερειάρχες Αττικής και Δωδεκανήσου παρόντων και υπουργών της κυβέρνησης και που και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι πρώτοι σε απορροφητικότητα, χωρίς ν’ αντιδράσουν οι υπουργοί. Πρώτη στην απορρόφηση είναι η Κρήτη. 1, 1 δις. ήταν το ΕΣΠΑ 2014-2020, 100 εκατ. Αφαιρέθηκαν πριν την κρίση από τις κυβερνήσεις, άλλα 100 εκατ. Αφαίρεσε ο κ. Τσακίρης κατά τη διάρκεια του κορωνοϊου για να τα πάρει το κεντρικό κράτος ου δε τα επέστρεψε, 200 εκατ. Μοίρασε σε μόλις 6.700 με το πρόγραμμα «Διέξοδος» και άλλα 100 εκατ. έδωσε στα νοσοκομεία χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο-καλώς δόθηκαν- όμως δεν μας τα επέστρεψε η κυβέρνηση δεν τα διεκδικεί η περιφέρεια. Από τα υπόλοιπα τα μισά πηγαίνουν με ενδιάμεσο την περιφέρεια , δεν κάνει κάτι στις δομές που καταπολεμούν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και μένουν τελικά 300 εκατ. για τη ανάπτυξη και αυτών η απορροφητικότατα δεν έχει φτάσει ακόμη στο 100%. Τρία χρόνια τώρα και είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές.»

Είστε ευχαριστημένοι από τη προβολή τν θέσεων σας και της δράσης σας από τα ΜΜΕ; «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Διότι προβάλλεται μόνο κ. Τζιτζικώστας και οι δηλώσεις του , έργο δεν προβάλλεται γιατί δεν υπάρχει τουλάχιστον στο βαθμό που το διαφημίζει και εμάς δεν μας δίνουν ούτε καν το χρόνο που μας αναλογεί. Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της η περιφέρεια είναι τα μόνα που απορροφούνται εγκαίρως. Άλλωστε αν ο κ. Τζιτζικώστας είχε έργο και διάθεση ουσιαστικής προβολής θα αποδεχόταν τη πρόσκληση και τη δική μου και άλλων συνυποψήφιων να έλθει σε ένα διάλογο μαζί μας για τα έργα και τα πεπραγμένα ης περιφέρειας. Δεν έρχεται σε διάλογο γιατί του λείπουν τα επιχειρήματα. Η ίδια πρόσκληση ισχύει και για τον αντιπεριφερειάρχη της Ημαθίας. Δεν θα ανταποκριθούν γιατί δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα και έργο να επιδείξουν.»

Ποιοι οι εκλογικοί σας στόχοι; Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; « Εμείς διεκδικούμε ν’ αλλάξει η διοίκηση στην περιφέρεια . Να έχουμε δεύτερο γύρο, να είμαστε εκεί και να διεκδικήσουμε από τον κ. Τζιτζικώστα τη ανατροπή και τη μεγάλη αλλαγή στη περιφέρεια. Δεν το διεκδικούμε για ν’ αλλάξει η ζωή στην περιφέρεια , να υπάρξει ανάπτυξη, να σωθεί η νέα γενιά, να έλθουν πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει, να έλθουν πίσω οι επενδύσεις που έχουν φύγει αλλού, να υπάρξει μία ουσιαστική ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και καλές συνθήκες και αμοιβές εργασίας. Αφιερώνουμε από τον ελεύθερο χρόνο μας σ’αυτές τις δραστηριότητες, κάνουμε κάτι γιατί πραγματικά το αγαπάμε . Προτείνουμε να διοικηθεί η περιφέρεια με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, με ισότιμη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων όλως και στη συγκρότηση αναπτυξιακού σχεδίου που χρειαζόμαστε με συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Κ.Μ είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Στο χέρι των πολιτών είναι να κρίνουν. Και όπως λέει και  ο Νερούντα ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, να ξέρει όμως ότι πολλές φορές είναι κρατούμενος αυτών των επιλογών. Αν σήμερα κάποιος στην περιφέρεια είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο της κοινωνικής του ζωής, τις αμοιβές, την  ανάπτυξη , από τις υποδομές, από το περιβάλλον που έχουμε τότε να ψηφίσει τον κ. Τζιτζικώστα. Αν όμως δεν είναι ας ψάξει κάτι άλλο. Καλώ τέλος τους πολίτες να μην ψηφίσουν συναισθηματικά, αλλά να συγκρίνουν θέσεις, πρόσωπα, διαδρομές, αποτελεσματικότητα της διοίκησης και της αντιπολίτευσης (υπήρχαν 8, ας δουν τον απολογισμό τους) και να δουν ποιος πραγματικά έχει μεράκι και σχέδιο για τον τόπο και ποιος το κάνει για άλλους λόγους. Αν ο κ. Τζιτζικώστας είχε εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ δεν θα ήταν περιφερειάρχης και τον καλώ ν’ απαντήσει αν θα εξαντλήσει τη θητεία του σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Εγώ δεν ήμουν όλα τα χρόνια αυτά υποψήφιος βουλευτής, ούτε θα ασχοληθώ με κάτι άλλο. Είναι πολύ μεγάλη η αγάπη μου για τη περιφέρεια και η ενασχόληση μαζί της.»

 

 

Έχει διαβαστεί 933 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 371 επισκέπτες και 0 μέλη.