Παρασκευή, 14 Μάι, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 14/5
  • KKE: Άνοιγμα του τουρισμού με “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....
  • Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.
  • Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 14/51 KKE: Άνοιγμα του τουρισμού με “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες2 Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων3 Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....4 Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.5 Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι πολλά τα λεφτά...

Οικονομικά επιτελεία εντός και εκτός ΕΕ κατατάσσουν την κάνναβη στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση λιμνάζοντος κεφαλαίου. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα ξεπεράσουν τα 115 δισ. ε... Περισσότερα

ΚΙΝΑΛ Ημαθίας: 10 προτάσεις για την προστασία των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας.

από Η Άλλη Άποψη
ΚΙΝΑΛ Ημαθίας: 10 προτάσεις για την προστασία των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας.

Ημέρες  κορονοϊού στον πλανήτη, στην Ελλάδα, στην Ημαθία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  παρά τις  συνεχείς διαμαρτυρίες των αγροτών όλης της Ελλάδας, αλλά και της Ημαθίας,  ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός του ουσιαστικού της ρόλου. 

Γνωρίζοντας όλοι μας την δραματική κατάσταση που ζουν οι αγρότες  της περιοχής και οι οικογένειές τους, γνωρίζοντας επίσης πως ούτε μία κυβερνητική πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί  για τους αγρότες και την επιβίωσή τους σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες. Και ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για όλους τους άλλους κλάδους, η πολιτική μας ηγεσία του ΥΠΑΑΤ  παραπέμπει  στο αβέβαιο μέλλον, πότε κουνώντας το χαρτί του Σταϊκούρα  για τα  150.000.000 €  που προορίζονται για τον Αγροτικό τομέα, κι πότε το χαρτί με τις  υποσχέσεις των Ευρωπαίων περί πρώιμης προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

 Και όχι μόνον δεν πήρε κανένα απολύτως υποστηρικτικό μέτρο για τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο,  αλλά ούτε και  στην κατεύθυνση των περσινών βασικών προβλημάτων δεν δόθηκε ακόμη καμία λύση. (ΕΛΓΑ αποζημιώσεις 2019, απλήρωτες παραγωγές  2019 κλπ)

Στα θέματα του ΕΛΓΑ,  δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού του 2019  οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι. Στις « προφάσεις εν αμαρτίαις»  περί οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ας αναζητήσουν απάντηση  στα 50.000.000 €  (χρήματα από το ταμείο του ΕΛΓΑ) στα τραπεζικά  αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος ,  και στις  οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τον Οργανισμό ύψους άνω των  300.000.000 € . Ας σταματήσει λοιπόν η κοροϊδία των αγροτών .

Να πληρωθεί τώρα  το 100% των αποζημιώσεων.  Και έστω αυτή τη φορά λόγω ειδικών συνθηκών που βιώνει η χώρα και ο νομός  μας,  να πληρωθούν και να συμψηφισθούν άμεσα οι οφειλές με τις αποζημιώσεις, για αυτούς που αδυνατούν να τις καταβάλλουν. Επίσης ένας μεγάλος   αριθμός  αγροτών παραμένουν απλήρωτοι από την περσινή τους παραγωγή και αν δει κανείς και τις  εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης  περί παράτασης εξόφλησης των επιταγών κατά 75 ημέρες,  αντιλαμβάνεται εύκολα το εάν και πότε τελικά   θα πληρωθούν οι παραγωγοί.

Στην μέχρι σήμερα δυσκολία, του τεράστιου κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών των προϊόντων, των άδικων και δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων, την αδυναμία ανταπόκρισης των αγροτών στις υποχρεώσεις τους, τις τεράστιες επιπτώσεις στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία εξ αιτίας του κορονοϊού, να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση. Παραγωγές καταστρέφονται, αγρότες λιανοπωλητές λαϊκών αγορών επίσης, κτηνοτρόφοι λίγο πριν το Πάσχα, και μια σειρά από άλλες  δραματικές καταστάσεις εξελίσσονται  με καταστροφικές συνέπειες.

Οι τοπικοί κυβερνητικοί  βουλευτές αντί  της ουσιαστικής τους παρέμβασης για την λύση των προβλημάτων των αγροτών, επιδίδονται σε παραινέσεις, ανακοινώσεις,  αναρτήσεις των πινάκων ζημίας, και  selfie κοινωνικότητες, με πολιτικούς και παράγοντες των Οργανισμών.

Απέναντι λοιπόν  σ όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής, ο πολιτικός χώρος που διαχρονικά στηρίζει  έμπρακτα  τον  αγροτικό τομέα και τους αγρότες

Προτείνει  και καλεί την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα ακόλουθα 10 κατ’ αρχήν μέτρα:

1) Να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (αγρότες – αγροτικές επιχειρήσεις – Συνεταιριστικές Οργανώσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης για να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση.

2) Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη»,

3) Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες.

4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο. Επίσης πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα

5) Ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται προβλήματα ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αγορά γάλακτος όπου ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών. Η εξέταση κάποιας εφάπαξ ενίσχυσης για μετριασμό της ζημίας είναι επιβεβλημένη αφού η εκτροφή των ζώων δεν μπορεί να σταματήσει. Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν για τους ιχθυοκαλλιεργητές αφού οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα και τους αλιείς. ¨Όπως επίσης και για τους παραγωγούς σπαραγγιού, φράουλας, κηπευτικών και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

6) Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου.

7) Συμψηφισμός οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία αυτών.

8) Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως επίσης και όλες τις εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
9) Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.

10) Τέλος, ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση , σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.»

                                                                             

Έχει διαβαστεί 108 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος Δ 1-4 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 17 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 209 επισκέπτες και 0 μέλη.