Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

  • «Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.
  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
  • Καθαρισμός...
  • Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...
  • Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.1 ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα2 Καθαρισμός...3 Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...4 Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!5 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη νέα σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός»

από Η Άλλη Άποψη
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη νέα σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός»

Με τη νέα σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» που ψηφίζεται στη Βουλή, το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζεται. Σύμβαση για την οποία οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν «εν κρυπτώ», χωρίς ενημέρωση του λαού, ενώ και η αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή γίνεται «εκ των υστέρων» πάνω σε τετελεσμένα που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων της συμφωνίας για το δημόσιο.

Οι νέες προβλέψεις, επί της ουσίας επικυρώνουν το ανανεωμένο επιχειρησιακό σχέδιο των επενδυτών το οποίο συντάχθηκε με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο επιχειρηματικό κέρδος. Έτσι η εταιρία απαλλάσσεται από κοστοβόρα τμήματα του αρχικού επενδυτικού σχεδίου ενώ διασφαλίζεται νομικά για την απρόσκοπτη εξέλιξη της επένδυσης. Μετατρέπεται ακόμα και σε περιβαλλοντικό ελεγκτή του εαυτού της αφού οι (υποστελεχωμένες) κρατικές υπηρεσίες δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο και θα είναι υπόλογες στον «ανεξάρτητο» ελεγκτή που θα ορίζουν οι επενδυτές.

Τα όσα προκλητικά ισχυρίζονται κυβέρνηση, εταιρία, αλλά και πρεσβείες «συμμάχων» που πανηγυρίζουν για τη σύμβαση, όσον αφορά τα «ανταποδοτικά οφέλη» και το «δημόσιο όφελος» αποτελούν ψίχουλα μπροστά στην προβλεπόμενη τεράστια κερδοφορία της επένδυσης. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που «διαφημίζονται» θα εξαρτώνται σε κάθε φάση από το σχεδιασμό και την κερδοφορία της εταιρίας η οποία επί της ουσίας δε δεσμεύεται σε κάτι.

Ταυτόχρονα η κερδοφορία θα έχει ως εγγύηση την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, αλλά και ένα πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων. Άλλωστε τα παραπάνω αποδεικνύονται από την μέχρι σήμερα εξέλιξη του έργου, από τη συνεχή γενίκευση των εργολαβικών εργαζομένων με τα τσακισμένα δικαιώματα, τη συνειδητή υποτίμηση των μέτρων ασφαλείας στις υπόγειες στοές και στην επιφάνεια αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επί διακυβέρνησης του προχώρησε κανονικά την επένδυση, προσπαθώντας να διατηρήσει ορισμένα προσχήματα, υποκριτικά διαμαρτύρεται και επί της ουσίας υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης η οποία δήθεν θα διασφαλίσει το «δημόσιο συμφέρον». Η νέα σύμβαση δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Εδώ και χρόνια αλλά και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές ότι το επενδυτικό πλάνο έχει τροποποιηθεί μονομερώς από την εταιρία, αφού εκτός των άλλων ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η προτεινόμενη μέθοδος επεξεργασίας στην υποτιθέμενη μεταλλουργία. Τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τόση αξία όση οι υποσχέσεις του περί «κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο» αλλά και οι «δεσμεύσεις» του ενάντια στη ληστρική σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη για τους λίγους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ η κοινωνία πληρώνει άμεσα και έμμεσα την κερδοφορία τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη σύμβαση. Αυτό το μήνυμα στέλνουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ταυτόχρονα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα το λαού της περιοχής, των εργαζόμενων στην εξόρυξη, για προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αναβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα για όλους, αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, των μεταφορικών υποδομών κ.α

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και του χρυσού προς όφελος του λαού, με εξασφαλισμένα σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, έχει ως προϋπόθεση ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα διασφαλίσουν μια ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των λίγων.

Η εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του ορυκτού πλούτου, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας θα απαλλάξει οριστικά την κοινωνία από τα εκβιαστικά διλλήματα του τύπου «τη δουλειά σου ή τη ζωή σου, το μέλλον σου..», θα κατοχυρώσει εργασία για όλους με σύγχρονα δικαιώματα στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ κλάδων και περιοχών.

Ο φυσικός-ορυκτός πλούτος της χώρας μας, οι υποδομές της εξορυκτικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα το εξειδικευμένο εργατικό-επιστημονικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα της εξόρυξης, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας και στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού-κομμουνιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής.

 

                               Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

 

Έχει διαβαστεί 298 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 379 επισκέπτες και 1 μέλος.