Τρίτη, 11 Μάι, 2021

  • Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας
  • Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό
  • Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι
  • Μπράβο στα κορίτσια!
  • Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/2021
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας1 Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...2 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό3 Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι4 Μπράβο στα κορίτσια!5 Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/20216

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πατέντα στην ... κοροϊδία

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά από τρία εκατομμύρια θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ...«θυμήθηκε» ότι απαιτούνται «έκτακτα μέτρα» και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται την κατάθεση πρότασης για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα εντός ... Περισσότερα

ΚΚΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟ.

από Η Άλλη Άποψη
ΚΚΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟ.

Σε ανακοίνωση τους οι Κομματικές κεντρικής και Δημοτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο επισημαίνουν:

«Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ιδιωτικού αιολικού σταθμού από το ΥΠΕΚΑ γίνεται άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση της τεράστιας επέμβασης στο όρος Βέρμιο. Ενδεικτικά για το μέγεθος της επένδυσης είναι τα παρακάτω:

Εγκατάσταση 155 Α/Γ με πτερωτή διαμέτρου 112 μ., ο άξονας των οπίων βρίσκεται στα 84μ.

Η συνολική κάλυψη εδάφους από τον Αιολικό Σταθμό ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα

Για την διασύνδεση των Α/Γ θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα.

Χιλιάδες τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα στο πυρήνα του βουνού, ενώ θα προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα.

Οι ορεινοί όγκοι, το ενεργειακό –αιολικό δυναμικό της περιοχής και της χώρας συνολικότερα είναι πραγματικό χρυσάφι για τους μονοπωλιακούς ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Η επένδυση του πολυεθνικού ενεργειακού μονοπωλίου Acciona (που εμφανίζεται μέσω της θυγατρικής Αιολική Βερμίου Ε.Ε) γίνεται στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας και του ενεργειακού σχεδιασμού  σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ε.Ε με αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια.

Κριτήριο της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος όπως ισχυρίζεται το μονοπώλιο και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής  σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά τα κέρδη, η μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους.

Πρόκειται δηλαδή για μια κολοσσιαία επέμβαση στον ορεινό όγκο του Βερμίου με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό-κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο:

Ιδιωτικοποιείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το ενεργειακό-αιολικό δυναμικό.

Εξασφαλίζονται τεράστια κέρδη για τους επενδυτές μέσα από την προκλητική κρατική επιδότηση-φοροαπαλλαγές τόσο της εγκατάστασης όσο και της πολιτικής των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

«Πράσινα» κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, «πράσινα» χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, σε συνθήκες εκτεταμένης ενεργειακής φτώχιας.

Εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο που δεν αναιρείται από τις δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δικλίδες των μελετών και εγκρίσεων, των υποσχέσεων για υπό όρους αποκατάσταση του βουνού μετά την παύση της λειτουργίας. Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος παίρνονται με γνώμονα να είναι αειφόρος η κερδοφορία της επένδυσης. Είναι τα ελάχιστα αναγκαία για να μπορούν να εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια το βουνό και παράλληλα να κερδίζουν τη λαϊκή συγκατάθεση σε άλλο ένα έγκλημα.

Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ)

Συνολικά υπάρχει κίνδυνος για την τοπική οικονομία, οι επιπτώσεις στην οποία (π.χ κτηνοτροφία, τουρισμός κ.α) δεν έχουν μελετηθεί επακριβώς

Οι 380 θέσεις εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής και ούτως η άλλως δεν θα αφορούν κυρίως κατοίκους της περιοχής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι τελικά λιγότερες από 30 και ακόμα και αυτές θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του μονοπωλίου και εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Μάλιστα δεν ορίζεται κάποιο σταθερό αντίτιμο για την ανταπόδοση αλλά αυτή εξαρτάται από την κερδοφορία του μονοπωλίου σε ποσοστό 3% αυτής.   

Κέρδη για τους ομίλους της ενέργειας και φθηνή ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος δε συμβιβάζονται.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη συγκεκριμένη επένδυση που συνιστά παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας. Επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας και της διασφάλισης κερδών για τα μονοπώλια.

Δε συνιστά ανάπτυξη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών αλλά ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, ανάπτυξη με ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πολλαπλές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία (αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός)

Το ΚΚΕ έχει απευθύνει ερώτηση προς του Υπουργό ΠΕΚΑ με θέμα την ακύρωση της απόφασης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο.

Διεκδικούμε

Να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης και του ενεργειακού δυναμικού που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων

Άμεσα μέτρα απαγόρευσης της κατασκευής του συγκεκριμένου ιδιωτικού αιολικού πάρκου και όσων άλλων προγραμματίζονται στην περιοχή

Αναλυτική εξέταση των επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση και τα πολλαπλά αποτελέσματα της στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

Αυστηρή οριοθέτηση και τήρηση μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης γης από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Απαγόρευση εγκατάστασης κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε λαϊκή οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, απόρριψη κάθε ρήτρας καυσίμου.

Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα

Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων της ενέργειας - ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Η προώθηση της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας και τέτοιων επενδύσεων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Απαιτείται σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές και στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας.

Απαιτείται εργατική-λαϊκή εξουσία, ώστε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με στόχο τη λαϊκή ευημερία

Σε αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να επιτευχθεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής εξουσίας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά οι ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Κ.Ο. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ

Κ.Ο. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ» 

Έχει διαβαστεί 420 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος Ν 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 11 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 12 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1051 επισκέπτες και 0 μέλη.