Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Κούλα Χατζηθεοδωρίδου: «Η σιωπή των γυναικών για την πολύμορφη βία που δέχονται μπορεί να σπάσει μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα»

από Η Άλλη Άποψη
Κούλα Χατζηθεοδωρίδου: «Η σιωπή των γυναικών για την πολύμορφη βία που δέχονται μπορεί να σπάσει μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ και αντιπρόεδρος του συνδικάτου γάλακτος-τροφίμων-ποτών Ημαθίας και Πέλλας, την Δευτέρα 8/2 με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική και όχι μόνο βία εναντίον των γυναικών.

Ξεκινώντας υπογράμμισε: «Η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έφερε στο φως της δημοσιότητας τις κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς που δέχονται οι αθλήτριες αλλά και οι αθλητές μέσα σ’ ένα περιβάλλον πλήρους εμπορευματοποίησης τους αθλητισμού και ιδιαίτερα του πρωταθλητισμού. Εμείς οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταδικάζουμε απερίφραστα όλα αυτά τα περιστατικά που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, χωρίς μεν ή αλά και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά και έχουν υποστεί της σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τους εκβιασμούς, την βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν, αθλούνται».

Γενικεύοντας το όλο ζήτημα τόνισε με νόημα: «Καταδικάζουμε όχι μόνο τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και την λεκτική και ψυχολογική βία και τον εξευτελισμό. Την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, ακόμα και την σωματική βία που έχουν υποστεί εργαζόμενες γυναίκες επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους ή τα επιδόματα που δικαιούνται ή να μην δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας υπογράμμισε: «Η βία κατά των γυναικών είναι πολύμορφη. Δεν είναι βία η ανασφάλεια της ευέλικτης εργασίας; Του πετσοκομμένου μισθού; Των υποβαθμισμένων και εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας; Δεν είναι βία να αναγκάζονται πολλές γυναίκες να υπογράφουν ότι δεν θα μείνουν έγκυες ως προϋπόθεση για να προσληφθούν;»

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί όλα αυτά δεν καταγγέλλονται και δεν βγαίνουν φως, απάντησε:

«Είναι ο φόβος της σύγκρουσης με τον εργοδότη ή τον προϊστάμενο, ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας, αλλά και του κοινωνικού στιγματισμού. Με αυτές τις συνθήκες η εργαζόμενη υποχρεώνεται να μένει σιωπηλή»

Σε σχέση με τις δυνατότητες αντίστασης από μέρους των γυναικών υπογράμμισε: « Δεν είναι ατομικό ζήτημα «να σπάσει τη σιωπή της» όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Πρέπει να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής της ζωής. Η σιωπή των γυναικών για την πολύμορφη βία που δέχονται μπορεί να σπάσει μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα. Καμιά γυναίκα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύμορφη βία. Η σιωπή στη γυναίκα μπορεί να σπάσει μέσα από την ένταξή τους στους συλλογικούς φορείς, στα ταξικά σωματεία τους αλλά και σε συλλόγους όπως η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)»

Ασκώντας κριτική στη στάση της κυβέρνησης και όχι μόνο της σημερινής σημείωσε με νόημα; «Παρατηρούμε όμως και το εξής οξύμωρο. Βλέπουμε δηλαδή τους δήθεν πολέμιους της κοινωνικής αδικίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών να είναι οι ίδιοι που προωθούν νόμους για την ολοένα πιο στυγνή εκμετάλλευση των γυναικών ,με την κατάργηση για παράδειγμα του 8ωρου και τη συντριβή κάθε εργατικού δικαιώματος. Οι υποτιθέμενοι εχθροί της βίας κατά των γυναικών είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την πιο άγρια βία και καταστολή για να θωρακίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων»

Και κατέληξε σε σχέση με την προοπτική που υπάρχει: « Η ισοτιμία της γυναίκας και ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της φύσης της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο»

Έχει διαβαστεί 446 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 189 επισκέπτες και 0 μέλη.