Παραμονή της μεγάλης γιορτής, φέτος η Παναγιά βρίσκεται στον Έβρο. Σε μία νησίδα, κρατώντας στα χέρια της το εδώ και μέρες άταφο 5χρονο κοριτσάκι της.Βάζοντας το άψυχο κορμάκι στο κρύο νερό, μήπως και το διατηρήσει όσο γίνεται ακέραιο.Περιμένοντας κάποια από τις χώρες που μοιράζονται τον ποταμο, να έρθει να παράσχει το ιερό δικαίωμα τη... Περισσότερα
Η κρίση γέμισε τις πόλεις μας με επιχειρήσεις εστίασης: Αυτή είναι η περίφημη «ανάπτυξη» ;
από Η Άλλη Άποψη
Και νέα μαγαζιά εστίασης άνοιξαν στο κέντρο της Βέροιας τις τελευταίες μέρες. Και το άξιον απορίας είναι ότι παρά την κρίση αυτά όπως διαπιστώσαμε είναι γεμάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που τηρεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ότι ο αριθμός των εταιρειών εστίασης που άνοιξαν στη χώρα το 10μηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το 2011.
Έφτασαν στα 2.836 από 1.853 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι «λήξεις», δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, ήταν 73 το 2013 και 398 το 2011. Με εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 93% καταγράφονται οι «συστάσεις» εταιρειών «ουζερί, τσιπουράδικου με σερβίρισμα», ενώ πάλι στη διετία κατά 81% ανέβηκαν τα ανοίγματα «καφεζαχαροπλαστείων με σερβίρισμα».
Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν τις ρίζες του φαινομένου. Ορισμένοι αποδίδουν τη τάση αυτή στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και στην προσπάθεια μέσω αυτών των καταστημάτων ιδιαίτερα νέοι στην ηλικία να δουλέψουν ξοδεύοντας ακόμη και την παραδοσιακή οικογενειακή περιουσία. Αν προσεγγίσουμε το φαινόμενο με αμιγώς οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους θα δούμε πως ένα café αποτελεί κατά γενική ομολογία μια επένδυση με ιδιαίτερα καλές προοπτικές επιτυχίας και χαμηλού, σχετικά, επιχειρηματικού ρίσκου. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι με τα café, θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν κάνουν και όλα τους «χρυσές δουλειές» και η υπερπληθώρα τους σίγουρα επηρεάζει εκείνα που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους σκληρούς όρους του υψηλού ανταγωνισμού. Όσο δε για την πληρότητα που εμφανίζουν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του νομού μας είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες σε σχετικά μικρή ηλικία κ.α.
Η ουσία όμως είναι ότι το άνοιγμα τους σε τίποτε δεν μπορεί να «ισοφαρίσει» το κλείσιμο άλλου είδους καταστημάτων και κυρίως την συνεχιζόμενη καταστροφή τμημάτων της παραγωγικής βάσης της χώρας. Πολύ απλά «ανάπτυξη» δεν μπορεί να γίνει με την μετατροπή των πόλεων μας σε απέραντες «φραπεδουπόλεις»…