Κυριακή, 16 Μάι, 2021

  • Σημεία των καιρών…
  • Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/5
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
  • Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!
  • Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια
Σημεία των καιρών…1 Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/53 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό4 Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!5 Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ισ­ραη­λι­νή αυ­το­ά­μυ­να…

8 παιδιά και 2 γυναίκες, στο σπίτι τους,νεκρά από ισραηλινό πλήγμα Δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες. Τα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ (έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) Αυτή είναι η αυτ... Περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μισόλογα για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μισόλογα για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

«Πενταροδεκάρες» σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν μόνο για τους Ελληνες απαιτούνται 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση.

Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Εχουμε δρόμο ακόμα», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών. «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη, βιάζονται ... Εχουμε δρόμο ακόμη ... Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί», υποστήριξε ο Π. Κουκουλόπουλος μετά το πέρας της σύσκεψης.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο ΥΠΕΞ που αφορούσε κυρίως στην αναζήτηση νέων αγορών για τη διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων. Συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 με 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετα, για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Κι ενώ «χλομιάζει» η προοπτική των αποζημιώσεων, ο Π. Κουκουλόπουλος έφτασε χτες το πρωί στο «Mega» να ισχυρίζεται πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ροδάκινα»!

Στις συμπληγάδες της καταστροφής

Αντί αποζημίωσης, οι αγρότες καλούνται να αποδεχτούν την απαράδεκτη λύση της απόσυρσης (κατά κύριο λόγο σημαίνει χωματερή) που εκτός των άλλων (καταστροφή προϊόντος εξαιρετικά χρήσιμου στο λαό) συνεπάγεται και πενταροδεκάρες που ανέρχονται σε 27 λεπτά το κιλό και 13,5 λεπτά για τους μεμονωμένους, μη συνεταιρισμένους παραγωγούς, φυσικά για ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους.

Σχετικά με αυτό, ο Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο ικανοποιητικό για αποζημίωση, δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η απόσυρση αφορά «κυρίως δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλες κατευθύνσεις, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η δωρεάν διανομή».

Ως προς την τιμή αποζημίωσης, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «για να αντιμετωπίσουμε λιγάκι τα προβλήματά μας ως χώρα, αυτήν την αποζημίωση τη δίνει στις ομάδες παραγωγών η Ευρωπαϊκή Ενωση και δίνει ακριβώς τη μισή στους μεμονωμένους παραγωγούς».

Ο αντίλογος απ' την πλευρά των παραγωγών επιμένει ότι είναι αδύνατον να διατεθεί το σύνολο της παραγωγής, ούτε καν το μεγαλύτερο μέρος της. Ενα μόνο, μικρό σχετικά, μέρος μπορεί να διατεθεί για να καλύψει ανάγκες ευπαθών ομάδων.

Στην ερώτηση αν θα αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί, ο αναπληρωτής υπουργός «ξεγλίστρησε» και δεν απάντησε. «Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια, το ένα είναι τι μέρος προβλήματος έχει προκαλέσει το εμπάργκο και το δεύτερο ζήτημα είναι όλη η διαδικασία υπερπαραγωγής, για την οποία νωρίτερα είχαμε κινηθεί εμείς, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και έχει προκαλέσει ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και ενίσχυσης...», αρκέστηκε να πει ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δ. Μελάς, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» υποστήριξε ότι «μετά την Παρασκευή θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα όπου θα γίνει η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων και θα επικυρωθούν ή θα βγουν κάποιες αποφάσεις για το σχέδιο που θα παρουσιάσει η επιτροπή. Οπως έχει δηλώσει και ο επίτροπος, οι όποιες αποζημιώσεις θα μπορούν να καταβάλλονται από τις αρχές του επόμενου μήνα, ανάλογα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το κάθε κράτος - μέλος. Οπότε θεωρώ ότι θα είναι άμεση η αντιμετώπιση».

Εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Έχει διαβαστεί 328 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος Δ 1-4 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 27 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 212 επισκέπτες και 0 μέλη.