Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/7
  • Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου
  • «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»
  • Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ
  • Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/71 Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου2 «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»3 Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας4 Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ5 Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

Λάζαρος Κουμπουλίδης: «Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΘΕ ΩΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»

από Η Άλλη Άποψη
Λάζαρος Κουμπουλίδης: «Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΘΕ ΩΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»

Συνέντευξη  την Παρασκευή 18/6 (δια ζώσης, η πρώτη τέτοια εδώ και μήνες με όλα τα υγειονομικά μέτρα) στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστας και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε ο δικηγόρος Λάζαρος Κουμπουλίδης, με αφορμή την εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα σημείωσε: «Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 234 δις, που προέρχεται από περίπου 80% των επιχειρήσεων και 600.000 νοικοκυριά. Αυτό το χρέος επιδιώκει να ρυθμίσει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.Ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο Ν.4738/2020 είναι ένα νέο νομοθετικό κέλυφος, το οποίο καταργεί επί της ουσίας ότι γνωρίζαμε ήδη (όπως τον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, το νόμο Κατσέλη, κ.ά.) και συγκεντρώνει σε ένα μόνο νόμο την όποια προπτωχευτική ή πτωχευτική διαδικασία. Ονομάζεται και δεύτερη ευκαιρία και σίγουρα είναι για μια μερίδα οφειλετών, ιδίως όσων έχουν εξαιρετικά υψηλές οφειλές ή όσων δεν έχουν ακίνητη περιουσία. Για την πλειοψηφία όμως των δανειοληπτών θα αποτελεί κατάρριψη των έως τώρα προσδοκιών τους και θα οδηγεί σε αναγκαστική απώλεια περιουσιακών στοιχείων. Ο νέος νόμος αφορά σχεδόν όλους. Αφορά εμπόρους, εταιρείες & ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε παύση πληρωμών, δηλαδή πολύ γενικά δεν καταβάλλουν υποχρεώσεις προς Δημόσιο ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τράπεζες τουλάχιστον για περίοδο 6 μηνών, φυσικά πρόσωπα, δηλαδή συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, άνεργους»

Οσο δε και άλλα ζητήματα όπως για το ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σημείωσε: « Το νέο πλαίσιο, για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων, προβλέπει τη συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς την Εφορία, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΕΦΚΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες.  Μπαίνουν όλες οι οφειλές στον εξωδικαστικό και οι ρυθμισμένες ήδη. Αυτό, υποχρεωτικά. Γιατί, έτσι μόνο θα υπολογιστεί με το νέο εργαλείο σωστά η ικανότητα του επιχειρηματία. Θα ληφθεί υπόψη αυτό που ήδη εξυπηρετεί και θα μοιραστεί στους πιστωτές (Δημόσιο, Τράπεζες) το ποσόν που θα καταβάλλει, αλλά πρέπει να μείνει και ποσόν για τους λοιπούς (π.χ.: προμηθευτές, ΔΕΗ, κ.λπ.). Από τη στιγμή που θα εισαχθεί ρυθμισμένη οφειλή στον νέο εξωδικαστικό, χάνεται η ρύθμιση. Όταν πρόκειται για οφειλέτη – φυσικό πρόσωπο λαμβάνεται υπ’ όψιν το οικογενειακό εισόδημα.»

Όσον αφορά τον τρόπο απάντησε: « Με ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία, μέσω ηλεκτρονικής αίτησης σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Θα δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, πριν την πτώχευση, να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, μόνο όμως στην περίπτωση που το χρέος του οφειλέτη κρίνεται βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές, ακόμη και σε 240 δόσεις. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στον πτωχευτικό κώδικα δεν θα μπορούν να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν τουλάχιστον το 90% των συνολικών τους οφειλών σε ένα χρηματοδοτικό φορέα, δεδομένου ότι, στην περίπτωση αυτή, είναι αποτελεσματικότερη για τους συνεργάσιμους οφειλέτες η προσφυγή στη διμερή διαπραγμάτευση με τον χρηματοδοτικό φορέα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων.»

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας διευκρίνισε: «Προστατεύεται μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Στην περίπτωση της πτώχευσης, η α' κατοικία του οφειλέτη θα μεταβιβάζεται σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης διάρκειας 12 ετών, με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή ενοικίου, με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων ο οφειλέτης θα αποβάλλεται, θα τον διώχνουν δηλαδή από το ακίνητο και θα χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου. Αν όλα πάνε καλά και καταβάλλει τα μισθώματα σε 12 έτη θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο στην αξία της τότε εμπορικής του αξίας την οποία θα ορίζει πιστοποιημένος εκτιμητής. Προστασία τελικά δεν υπάρχει. Ο νόμο Κατσέλη του 20210 που είχε τελικά καλά αποτελέσματα για το 50% των περιπτώσεων , χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, επικαιροποίηση κα επιτάχυνση της διαδικασίας. Αντί αυτού κατήργησαν τον νόμο και όλους τους υπόλοιπους και πλέον δεν υπάρχει προστασία α’ κατοικίας. Η μόνη προστασία που σου δίνουν σε μία διαδικασία- σοκ ότι σε 15 μέρες γίνεται διαδικασία πτώχευσης σου δίνουν ένα περιθώριο ανακοπής και αναστολής που σημαίνει έξοδα για παράβολα κλπ. διαδικασία που πρέπει να προλάβεις με αμφίβολα αποτελέσματα. Πλέον οι άμυνες των οφειλετών είναι από λίγες έως ελάχιστες»

Σε σχέση με το ποιοι τελικά κερδίζουν από την όλη υπόθεση τόνισε: «Η όλη περιουσία θα περάσει σε κάποια ξένα funds. Προφανώς και κάποιοι ορέγονται τα τουριστικά φιλέτα, τις επιχειρήσεις, ορέγονται τα πάντα».

Σε ερώτηση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε σημείωσε: «Να χαρακτηρίσω το εργατικό νομοσχέδιο ως έναν εκσυγχρονισμό του αναχρονισμού. Προσπαθούμε δηλαδή με το τυράκι κάποιων σύγχρονων διατάξεων π.χ ηλεκτρονική κάρτα που έπρεπε να γίνει και εν δυνάμει να λειτουργήσει καλά ή π.χ η ρύθμιση για προστασία από σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο, προσπαθούμε να περάσουμε διατάξεις που καταργούν βασικότατα εργασιακά δικαιώματα π.χ με την αύξηση των υπερωριών , εργασία τις Κυριακές , κατάργηση επαναπρόσληψης από άκυρες απολύσεις.»

Σχετικά με το έγκλημα των Γλυκών νεκρών σχολίασε: «Νομικά – με αφορμή και τοποθέτηση γνωστού ποινικολόγου ότι δεν αναλάμβανε τέτοια υπόθεση- θα έλεγα ότι έχουμε ξεφύγει από τις εποχές που θα ρίχνουμε ένα σκοινί στο κλαδί ενός πλατάνου και θα κρεμάμε τον κόσμο. Ο καθένας δικαιούται να πει την άποψη του. Βέβαια εδώ υπάρχει μία καθαρή ομολογία , υπάρχει ένα έγκλημα που είναι απεχθές και ο κόσμος νομίζω ότι προβληματίζεται τι συμβαίνει με τέτοιου είδους περιπτώσεις τόσο τραβηγμένες και αν τελικά αυτοί που θα οδηγηθούν στη φυλακή σε πόσα χρόνια θα είναι έξω και θα κάνουν τη ζωή του. Πόσο τελικά διάτρητο είναι το Ποινικό μας Σύστημα  και πόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να προστατέψει την κοινωνία. Το πολιτικό σχόλιο είναι ότι συμφέρουν τέτοια θέματα να μονοπωλούν έστω και για λίγο την επικαιρότητα μετά από νόμους αντεργατικούς και ενόψει νομοθετημάτων που πρόκειται να εφαρμοστούν όπως ο Πτωχευτικός που είναι μπουλντόζα, ο κόσμος να ασχολείται με κάτι που δεν αφορά την καθημερινότητά του. Τ’ άλλα που αφορούν την καθημερινότητα μας πρέπει να ξεχαστούν και να ασχοληθούμε με τη καθημερινότητα των άλλων. Ως νομικό γεγονός γίνονται και θα συμβαίνουν τέτοια γεγονότα δυστυχώς, αυτά που μπορούμε να αποτρέψουμε είναι τα πολιτικά. Τα νομοθετήματα που κάνουν μαύρη τη ζωή μας, που κάνουν την καθημερινότητα μας κόλαση.»

 

 

Έχει διαβαστεί 539 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 40 °C
Άνεμος ΝΝΔ 3-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 41 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 26 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 180 επισκέπτες και 0 μέλη.