Κυριακή, 16 Μάι, 2021

  • Σημεία των καιρών…
  • Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/5
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
  • Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!
  • Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια
Σημεία των καιρών…1 Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/53 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό4 Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!5 Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ισ­ραη­λι­νή αυ­το­ά­μυ­να…

8 παιδιά και 2 γυναίκες, στο σπίτι τους,νεκρά από ισραηλινό πλήγμα Δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες. Τα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ (έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) Αυτή είναι η αυτ... Περισσότερα

Λάζαρος Κουμπουλίδης: «ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ;»

από Η Άλλη Άποψη
Λάζαρος Κουμπουλίδης: «ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ;»

Με αφορμή την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο ο δικηγόρος της Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης στέκεται τόσο στο νομικό όσο και πολιτικό σκέλος της απόφασης, αποδομεί τα σχετικά κυβερνητικά επιχειρήματα ενώ τονίζει με έμφαση ότι «Η δημόσια Υγεία όμως δεν χτίζεται με απαγορεύσεις και πρόστιμα, αλλά πρωτίστως με γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και μέτρων προφύλαξης του γενικού πληθυσμού.»

-Πώς σχολιάζετε την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου και με επιχείρημα την προστασία της δημόσιας υγείας;

Με ΚΥΑ που ισχύει από 6 Νοεμβρίου έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, έχουν επιβληθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα στο σύνολο του πληθυσμού -κατά κοινή ομολογία- για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

Ήδη έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για την αναγκαιότητα ή μη λήψης αυτών των μέτρων εγκλεισμού των πολιτών και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών.Είναι προφανές όμως ότι η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που λήφθηκε μόλις την 14.11.2020 «κατά παραγγελία» του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και προβλέπει την απαγόρευση συναθροίσεων σε μόλις 4 άτομα (!) για το τριήμερο 15 έως 18 Νοεμβρίου, βρίσκεται εκτός του Συνταγματικού πλαισίου κι έχει ως στόχευση, όχι την περαιτέρω προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, αλλά την ακραία καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα την απαγόρευση ακόμη και των συμβολικών εκδηλώσεων προς τιμή της επετείου της 17η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ακόμη κι ολιγομελών αντιπροσωπειών, όπως ανακοινώθηκε από πολιτικά κόμματα και φορείς.

Τελικά τα κόμματα και οι φορείς επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στις υγειονομικές διατάξεις, όχι όμως στον παραλογισμό και την αυθαιρεσία αυτής της ακραίας αστυνομικής πρόκλησης.

Και μιλώ για ξεκάθαρη πρόκληση, διότι αυτοί που απαγορεύουν τη συνάθροιση σε 4 μόλις πολίτες, είναι οι ίδιοι που επιβάλλουν το «στοίβαγμα» 25 μαθητών σε μία σχολική αίθουσα ή 35 φαντάρων σε ένα θάλαμο, είναι οι ίδιοι που στριμώχνουν 25-30 επιβάτες μέσα σε ένα αστικό ή ένα βαγόνι του μετρό, είναι οι ίδιοι που επιτρέπουν πληρότητα 50% σε ένα πλοίο ή αεροπλάνο (που την είχαν ανεβάσει στο 80% την τουριστική περίοδο), είναι οι ίδιοι που επιτρέπουν 500 και 1000 άτομα μαζί σε μια λαϊκή αγορά. Είναι οι ίδιοι που άφησαν χωρίς υγειονομικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό τα Νοσοκομεία μας, είναι οι ίδιοι που άφησαν χωρίς μέτρα υγειονομικής προστασίας του ίδιους τους αστυνομικούς στους οποίους ανέθεσαν όλη τη «βρώμικη» δουλειά… Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

-Πώς απαντάτε γενικότερα στο δίλημμα της κυβέρνησης «δημοκρατία και ελευθερίες ή δημόσια υγεία»

Πρόκειται ουσιαστικά για ψευτοδίλημμα: Σοβαρή Δημόσια Υγεία, για όλους τους πολίτες, έχουν μόνο καθεστώτα που έχουν αυξημένες δημοκρατικές ευαισθησίες και ελευθερίες. Από την άλλη, η Δημοκρατία και η Ελευθερία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για τον πολιτικό πολιτισμό μας, που για χάρη τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, όπως οι αγωνιστές κατά της Χούντας, θυσίασαν και την υγεία τους και διακινδύνεψαν και την ίδια τους τη ζωή!

Άλλωστε το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Με δημοκρατικό διάλογο, όλα τα συγκροτημένα κόμματα και φορείς μπορούσαν να οργανώσουν το τελετουργικό της Επετείου, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς να κινδυνέψει η δημόσια υγεία, χωρίς έκτροπα. Η αλαζονεία όμως της Κυβέρνησης δημιούργησε έκτροπα «με το στανιό», πετώντας χημικά και κάνοντας επιθέσεις σε πολίτες απόλυτα παραταγμένους με αποστάσεις που θα ζήλευε και ο Στρατός! -Ποια όπλα δίνει στους πολίτες και τους φορείς το ίδιο το Σύνταγμα για να προστατευτούν;

Πολύς λόγος έγινε για το αν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή όχι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δημόσια κατήγγειλε την αστυνομική απαγόρευση συνάθροισης ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων το ίδιο. Τα κόμματα το ίδιο. Η Διεθνής Αμνηστία το ίδιο. Επιχειρήθηκε βέβαια να στηριχθεί και αντίθετη επιχειρηματολογία, πάντα με το πρόσχημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Δεν χρειάζεται όμως να είσαι νομικός για να καταλάβεις ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, όταν δεν επιτρέπεται στους ίδιους τους βουλευτές να κινηθούν ελεύθερα, αλλά εμποδίζονται και προπηλακίζονται από αστυνομικές δυνάμεις. Όταν δεν επιτρέπεται σε τριμελή αντιπροσωπεία των δικηγορικών συλλόγων να καταθέσουν ένα στεφάνι προς τιμή των αγωνιστών της Δημοκρατίας, αυτών που με τη θυσία και των αίμα τους γράφτηκαν τα άρθρα του Συντάγματος για τις ατομικές ελευθερίες και το κορυφαίο συλλογικό δικαίωμα «του συνέρχεσθαι», των πολιτικών διαδηλώσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια απαγόρευση επιβλήθηκε μόνο από την Χούντα, κηρύσσοντας τη Χώρα σε κατάσταση πολιορκίας.

Οφείλουμε με δημοκρατικούς αγώνες και πολιτική εγρήγορση να μην επιτρέψουμε «το πισωγύρισμα» σε εκείνη την πολιτική «σκοτεινή» περίοδο.

-Θυμίστε μας τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, με βάση τις Συνταγματικές προσταγές για τη Δημόσια Υγεία;

Οι εκδηλώσεις για τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας της 17η Νοεμβρίου εξαιρέθηκαν με ρητή αναφορά από το καθεστώς γνωστοποίησης που επέβαλλε για τις λοιπές δημόσιες συναθροίσεις ο πρόσφατος Νόμος 4703/10-07-2020, περιβάλλοντας τη συγκεκριμένη ημέρα -όπως και τις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά- με ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς. Σε μια τέτοια σημαντική ημέρα για την πεμπτουσία της Δημοκρατίας και προάσπισης των Συνταγματικών δικαιωμάτων, η επιβολή ακραίων αστυνομικών απαγορεύσεων αποτελούν πρόκληση και διεγείρουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά κάθε ενεργού πολίτη, ανεξαρτήτως πολιτικής «απόχρωσης».

Όφειλε η Πολιτεία να παράσχει την αρωγή της με κάθε μέσο για την επιτυχή και ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων με συμβολική συμμετοχή κομμάτων, φορέων και οργανώσεων και με τη λήψη όλων των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν το έκανε. Επέλεξε τελικά να επιτεθεί στα δημοκρατικά δικαιώματα για να «ξορκίσει» τις αστοχίες και τα λάθη της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με ακραίες απαγορεύσεις και πρόστιμα. Η δημόσια Υγεία όμως δεν χτίζεται με απαγορεύσεις και πρόστιμα, αλλά πρωτίστως με γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και μέτρων προφύλαξης του γενικού πληθυσμού. «Ψιλά γράμματα» για τους υποστηρικτές της ανέξοδης «ατομικής ευθύνης»!

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Έχει διαβαστεί 598 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος Δ 1-4 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 27 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 347 επισκέπτες και 0 μέλη.