Τετάρτη, 05 Μάι, 2021

  • Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/5
  • Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου
  • Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση
Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»1 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ2 «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/54 Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου5 Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΕΡ­ΓΟ­YΜΕ σή­με­ρα

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ συμμετέχοντας στην 24ωρρη απεργία που κήρυξαν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δε θα έχει ροή ειδήσεων, εκτός αυτές που αφορούν τις απεργιακές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φυσικά η δική μας άποψη είναι ίδια με πλήθος σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για γιορτασμό της... Περισσότερα

Μανώλης Ξυνάδας: «Θέλουμε και εμείς ως ΕΜΙΠΗ να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Μανώλης Ξυνάδας: «Θέλουμε και εμείς ως ΕΜΙΠΗ να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον Μανώλη Ξυνάδα πρόεδρο της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» την Δευτέρα 15/2.

Αφορμή οι προγραμματισμένες δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21. Ξεκινώντας υπογράμμισε ότι : «Θέλουμε και εμείς ως ΕΜΙΠΗ να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμβολή μας σ’αυτήν με επίκεντρο το ξέσπασμα της το 1822 στη Νάουσα». Αναφερόμενος στις σχετικές δράσεις ξεκίνησε με αναφορά στον μαθητικό διαγωνισμό που προκήρυξε; «Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021) το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. στην 6/2020 συνεδρίασή του αποφάσισε να προκηρύξει μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Η επανάσταση στη Μακεδονία – Νάουσα. 200 χρόνια μετά», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα στους μαθητές των τάξεων Γ΄ έως Στ΄ Δημοτικού. Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να έλθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου, να γνωρίσουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μακεδονία και ειδικότερα στη Νάουσα κατά την επανάσταση των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τους για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της εποχής καθώς και για την ιστορική εξέλιξη μέχρι την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Πιο συγκεκριμένα : α) Μαθητές Γ΄ – Δ΄ Δημοτικού: Παραγωγή καλλιτεχνικού έργου (ζωγραφική, κολάζ με θέμα το οποίο σχετίζεται με το διαγωνισμό και μπορεί να αναδεικνύει πρόσωπα, μάχες, ενέργειες των αγωνιστών, τοπία κ.τ.λ.)

β) Μαθητές Ε΄ – Στ΄ Δημοτικού: Παραγωγή γραπτού ή ποιητικού λόγου ή καλλιτεχνικού έργου με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών μέσων ή συνδυασμός και των δύο (παραγωγή γραπτού δοκιμίου ή ποιήματος μέσω του οποίου παρουσιάζονται πτυχές του ιστορικού γεγονότος, όπως τις αντιλαμβάνονται οι μαθητές, παρουσιάζεται η οπτική των μαθητών για το επαναστατικό κίνημα και τις συνέπειές του στη μετέπειτα εξέλιξη της οθωμανικής κυριαρχίας έως την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, εκφράζονται τα συναισθήματα των μαθητών για τον απελευθερωτικό αγώνα και τη θυσία των Ελλήνων συντοπιτών τους κ.ά. ή ζωγραφική ή κολάζ με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών μέσων και θέμα το οποίο σχετίζεται με το διαγωνισμό και μπορεί να αναδεικνύει πρόσωπα, μάχες, ενέργειες των αγωνιστών, τοπία κ.τ.λ.).» Μάλιστα για το σκοπό αυτό στην ιστοσελίδα της Εταρείας emipi.gr υπάρχει κείμενο στο οποίο παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της επανάστασης στην περιοχή, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για την παραγωγή γραπτού ή καλλιτεχνικού έργου από πλευράς των μαθητών.

Επίσης ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της επετείου προγραμματίζεται η έκδοση τεύχους του περιοδικού ΧΡΟΝΙΚΑ αφιερωμένο στην επανάσταση του ’21 και τη συμβολή της περιοχής μας, που θα εκδοθεί στις αρχές του 2022.

Αναφέρθηκε ακόμη στην έκδοση του τελευταίου τεύχους των ΧΡΟΝΙΚΩΝ με αφιέρωμα στη παρουσία των Βλάχων στην περιοχή μας το «οποίο καθυστέρησε λόγω μεγάλης συμμετοχής ερευνητών και στο οποίο αναδεικνύονται νέες πτυχές μέσω αποκάλυψης-ανακάλυψης νέων στοιχείων για την παρουσία τους από την Τουρκοκρατίας μέχρι τις μέρες μας».

Επίσης σημείωσε την λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΜΙΠΗ τις μέρες αυτές  με αναβαθμισμένο περιεχόμενο και εύχρηστη «ως εργαλείο για όσους θέλουν να μελετήσουν  την τοπική μας ιστορίας αλλά και να μάθουν για τη δράση μας»

Αναφερόμενος γενικότερα  στην ΕΜΙΠΗ σημείωσε ότι «η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 2008 ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ενώ η έδρα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. βρίσκεται στη Βέροια, στην οδό Ολγάνου 22 -αρχοντικό Μπέκα. Η λειτουργία την περίοδο της πανδημίας γίνεται τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Σκοπός της Εταιρείας είναι η συμβολή στη μελέτη, διάσωση και διάδοση της τοπικής ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ημαθίας και των γειτονικών περιοχών, σε συνεργασία και με τους αρμοδίους φορείς. Όλο αυτό το διάστημα υπηρέτησε τον σκοπό αυτό με πολυάριθμες εκδόσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, πολύμορφες συνεργασίες με τα σχολεία κλπ».


Έχει διαβαστεί 424 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 261 επισκέπτες και 0 μέλη.