Τρίτη, 09 Αύγ, 2022

  • ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ορκίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Γκ. Πέτρο
  • ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ: Οι «Γιορτές Νερού»  συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς !
  • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Οι γυναίκες να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για την ανατροπή των σχέσεων κάθε μορφής εκμετάλλευσης και βίας
  • Έφοδος του FBI στην κατοικία του Ντόναλντ Τράμπ στη Φλόριντα
  • Όχι τυχαίος αποκλεισμός…
  • «ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ», η Βόρεια Μακεδονία!
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ορκίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Γκ. Πέτρο1 ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ: Οι «Γιορτές Νερού»  συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς ! 2 ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Οι γυναίκες να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για την ανατροπή των σχέσεων κάθε μορφής εκμετάλλευσης και βίας3 Έφοδος του FBI στην κατοικία του Ντόναλντ Τράμπ στη Φλόριντα4 Όχι τυχαίος αποκλεισμός…5 «ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ», η Βόρεια Μακεδονία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολυδαίδαλο δίκτυο

Η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν ήξερε» για τις παρακολουθήσεις και ο καβγάς που συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ, και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, για τη διαμόρφωση ενός επικίνδυνου και σκοτεινού θεσμικού πλαισίου που στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» διαμορφώνει και νομιμο... Περισσότερα

Νίκος Μόττας : Χαιρετισμός στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» στη Βέροια στις 10 Σεπτέμβρη

από Η Άλλη Άποψη
Νίκος Μόττας : Χαιρετισμός στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» στη Βέροια στις 10 Σεπτέμβρη

Εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve”.

Ήταν πριν 60 χρόνια όταν ο Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, μιλώντας σε φοιτητές ιατρικής, εξέφραζε την πεποίθηση ότι η επιστήμη της Ιατρικής θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Για τον Τσε, ο γιατρός δεν ήταν απλά ένας επαγγελματίας ολότελα απορροφημένος στην επιστήμη του και αποκομμένος από το λαό, αλλά αντίθετα, ένας άνθρωπος ενταγμένος στις μάζες και στην κοινότητα, αναπόσπαστο κομμάτι της επαναστατικής διαδικασίας και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Έκτοτε, πέρασαν έξι δύσκολες και ταυτόχρονα δημιουργικές δεκαετίες. Παρά τον διαρκή οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες που ήρθαν ως αποτέλεσμα των αντεπαναστατικών ανατροπών στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η σοσιαλιστική Κούβα τα κατάφερε. Μέσα στα χρόνια αυτά, η Κουβανική Επανάσταση προόδευσε, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού απέδωσε καρπούς και η μικρή Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε να έχει ένα από τα καλύτερα ιατρικά συστήματα παγκοσμίως.

Τις τεράστιες επιτυχίες της υποχρεώνονται να τις παραδεχτούν πολλοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζ. Γκούλφσον το 2001 αναγκάστηκε να σημειώσει ότι "η Κούβα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην εκπαίδευση και την υγεία". Το 2006 το BBC συμπεριέλαβε σε εκπομπή του το κουβανικό σύστημα υγείας ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το 2016 η πρώην γενική διευ/ντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν αναφέρθηκε στην Κούβα ως «παράδειγμα προς μίμηση» στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλον τον κόσμο.

Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης στην Κούβα είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Αποτελούν δε, άλλη μια απόδειξη της υπεροχής  του σοσιαλιστικού κεντρικού σχεδιασμού έναντι της καπιταλιστικής αναρχίας, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της δημόσιας Υγείας. Αποδεικνύουν την τεράστια δύναμη που αποκτούν οι λαοί, όταν πάρουν στα χέρια τους τα εργαλεία που παράγουν τον πλούτο.

Η Πανδημία του Κορωνοϊού, ωστόσο, ήρθε να υπογραμμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κούβας διεθνώς στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας την ως χώρα-πρότυπο στην εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών προς άλλους λαούς.

Η πανδημία αποκάλυψε, με τον πλέον εμφατικό και συνάμα τραγικό τρόπο, την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να ικανοποιήσει τις σύγχρονες βασικές λαϊκές ανάγκες. Το είδαμε όλο αυτό το διάστημα. Σε χώρες της Ε.Ε, στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας είχαν οδυνηρό αντίκτυπο για τους λαούς.

Μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τους λαούς του κόσμου, η Κούβα αναδείχθηκε επάξια σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Πάνω από 3.500 κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές, μέλη Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές «Henry Reeve», βρέθηκαν σε 40 χώρες, συμβάλλοντας, με αυταπάρνηση και πίστη στο διεθνιστικό τους καθήκον, στην μάχη ενάντια στην πανδημία.

Όπως άλλωστε το έπραξαν πολλές φορές κατά το παρελθόν, σε χώρες της Δυτικής Αφρικής κατά το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα, στην Αϊτή ενάντια στην χολέρα και σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, στον Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις Κουβανικές Ιατρικές Μπριγάδες έχει έναν αξιοσημείωτο συμβολισμό. Αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που στο παρελθόν έχει δυστυχώς απονεμηθεί σε ιμπεριαλιστές και φονιάδες – όπως για παράδειγμα οι Χένρι Κίσινγκερ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα -  να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά το αξίζουν. Στο λαό μιας χώρας που, όπως έλεγε ο αλησμόνητος Φιντέλ Κάστρο, δεν εξάγει βόμβες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά επιστήμονες γιατρούς και νοσηλευτές, διδάσκοντας στον κόσμο τι θα πει διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στις Ιατρικές Κουβανικές Ταξιαρχίες μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στο να αναδειχθούν, ακόμη περισσότερο, τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης. Να στηριχθούν και να επεκταθούν οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα και να γίνει ευρύτερα γνωστό στην διεθνή κοινή γνώμη το ζήτημα του αποκλεισμού που εδώ και έξι δεκαετίες, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Στηρίζουμε, λοιπόν, το αίτημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς Γιατρούς, έχοντας την πεποίθηση ότι μόνο ο αγώνας για την σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η υγεία και συνολικά οι λαϊκές ανάγκες δεν μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους αλλά, αντίθετα, αποτελούν προτεραιότητες της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, μπορεί να δώσει «πνοή» στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. 

Ζήτω ο κουβανικός λαός!

Ζήτω η Κουβανική Επανάσταση και η αλληλεγγύη των λαών!

Σας ευχαριστώ.


Έχει διαβαστεί 588 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 09 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 389 επισκέπτες και 0 μέλη.