Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
  • Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!
  • Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
  • ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω
Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου1 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια2 Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!3 Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.4 ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας5 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Ντοκουμέντο για την δράση της ΕΠΟΝ της περιοχής μας στον ΕΛΑΣ

από Η Άλλη Άποψη
Ντοκουμέντο για την δράση της ΕΠΟΝ της περιοχής μας στον ΕΛΑΣ

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε προέρχεται από το ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ και αφορά τη δράση των νεολαίων της ΕΠΟΝ μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ κατά την περίοδο του Αυγούστου 1944. Να τονίσουμε ότι στην περιοχή μας δρούσαν τα εξής Συντάγματα του ΕΛΑΣ (στο πλαίσιο της 10ης μεραρχίας): 16ο (Βέρμιο), 30ο (Καϊμακτσαλάν-Πάϊκο) , 50ο (Πιέρια)
Φέρει τον τίτλο: «Δελτίο Δράσης από 1ης έως 30 Αυγούστου μόνον16ου – 50ου και μαχητική δράση του 3ο». Πρόκειται για έκθεση της ΕΠΟΝ προς τη Χ μεραρχία του ΕΛΑΣ. Γράφει συγκεκριμένα:
«α. Αριθμός Υποδειγματικών ομάδων κατά Συντάγματα. Εδρα Μεραρχία (1), 50ο Σύνταγμα (3), 16ο Σύνταγμα (4),30ο Σύνταγμα (4) συνολικά στη μεραρχία υπάρχουν 12 Υποδειγματικές.
Αριθμός επονιτών ανταρτών στη Μεραρχία (1475)
Αριθμός επονιτών  ανταρτών σε ομάδες (25)
Αριθμός εμπέδων (14) (σ.σ Έμπεδα ήταν χώροι στρατιωτικής εκπαίδευσης)
Εσωτερική ζωή Υποδειγματικών ομάδων: Έχει βελτιωθεί η εσωτερική ζωή Υποδειγματικών ομάδων πάνω στον καταμερισμό δουλειάς και γενικά σ’ όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους. Στο μορφωτικό επίπεδο υστερούν σχετικά λόγο των στρατιωτικών συνθηκών που επικρατούν.
Καθοδηγητικά όργανα: Υπάρχει καθοδηγητικός μηχανισμός  από Σύνταγμα μέχρι Τάγμα και Λόχο. Συνέπεια της δημιουργίας καθοδηγητικού μηχανισμού και στους Λόχους έγινε κατά το μήνα αυτό εντατική δουλειά μέσα στο στρατό. Μέσα στα έμπεδα δημιουργήθηκαν γραφεία ΕΠΟΝ με την επίβλεψη και καθοδήγηση στελεχών των Υποδειγματικών.
Στρατιωτική εκπαίδευση μαχητική δράση
Α. Στρατιωτική εκπαίδευση γίνεται εντατική στρατιωτική εκπαίδευση.  Ειδικότερα στην  Υποδειγματική της Μεραρχίας εκπαιδεύονται στο κουμμάντος υπό των Εγγλέζων. Οι ασκήσεις όλες γενικά έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στα έμπεδα.
Μαχητική δράση: Η Υποδειγματική του 5ου Συντάγματος έλαβε μέρος την νύκτα της 3ης με 4ης του Μηνός στην ανατίναξη  αμαξοστοιχίας μεταξύ Αικατερίνης –Λιτοχώρου και η ΥΠ.3/50 στις 22/8/44  στον Πόρο Κουλούρας. Στις 9/8/44 η Υ/Ι/16 λαμβάνει μέρος  στην επιχείρηση του σταθμού Ναούσης όπου χτυπάει φάλλαγα Γερμανών, κάηκαν 10βαγόνια. Η ίδια Υποδειγματική στις 10/8/44 λαμβάνει μέρος στην ενέδρα του Κοπανού Ναούσσης όπου χτυπάει φάλαγγα Γερμανικών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα 45 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Στις 11/8/444 η ίδια Υποδειγματική του 1/16  λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση Βερροίας. Σαν αποτέλεσμα είχαμε την απελευθέρωση 60  κρατουμένων και λαφυραγώγηση 90 όπλων…Στις 7/8/44 η Υποδειγματική 2/16 λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση της γέφυρας Κουτσούφλιανης. Καταλαμβάνει τα πολυβολεία των Γερμανών με επίθεση…
Θύματα :Ατσαλος Αθανάσιος Υποδ. Συντάγματος 16ου .Καρκάτας Αντώνιος Υ/1/16. Μελίδης  Γεώργιος (Αρης) Υ/1/16.Καραιωσηφίδης  Κων/νος Υ/1/16.Ρετζής Γεώργιος Υ/2/16
Δεν έχουμε πληροφορίες για τις Υποδειγματικές του 30ου.
Εξωτερική πολιτική διαφωτιστική δράση
Πέζοντας θέατρο στο Λαό-Στρατό και Νεολαία με  διαλέξεις και διάφορα μαθήματα-Σύνολο Θεατρικών παραστάσεων (2).
Θέματα ομιλιών: Πάνω στη στρατιοπολιτική κατάσταση, Εθνική ενότητα, Γλυξμπουργκ, Παπανδρέου, Συμβολή Νεολαίας στο σημερινό αγώνα, η ζωή της Νεολαίας άλλοτε και τώρα και στο μέλλον. Σημασία καθαριοτήτων.  Για τα τάγματα ασφαλείας. Ίδρυση ΕΠΟΝ κλπ…
Συνεργασία με στελέχη της ΕΠΟΝ με αντιπροσώπους ΜΣ, με γραμμματείες περιφερεριακών  συμβουλίων .Ακατερίνης, Βέρροιας, Νάουσσας, υπευθύνων τμηματικών συμβουλίων και υπευθύνων χωριών… Παρευρέθησαν σε συνεδριάσεις προεδρείου περ. συμβουλίων Βέρροιας, Αικατερίνης ο αντιπρόσωπος 50ου Συντάγματος.Δίνεται βοήθεια με τις υπάρχουσες δυνατότητες εις πολιτικές οργανώσεις σε έντυπο υλικό και θάτρο κλπ.
Εκπολιτιστική εμψυχωτική δράση εκπολιτιστικά, εξηγηματικα έργα ,φτιάξιμο καλύβας, που μεταχειρίστηκε για υπαίθριο σχολείο, φτιάξιμο καλυβών εις το 50ο Σύνταγμα για τους διερχόμενους, φτιάξιμο αποχωρητηρίων και την καθαριότητα του Συντάγματος.
Εθνικοαπελευθερωτικές γιορτές: καμία.
Θεατρικές παραστάσεις (20)
Γενικές επιτυχίες: Στρατιωτική εκπέδευση στη μαχητική δράση, στις πολιτικές εμφανίσεις και καθοδηγητικό μηχανισμό, μέσα σε Λόχους και γενικά στη Μεραρχία και δουλειά στα έμπεδα.
Γενικές αδυναμίες: Ληψή τακτικής επαφής και αλληλογραφίας μετα Συντάγματα. Στο κατάπιασμα με τα τρέχοντα γεγονότα στις ομιλίες, και στον τομέα της εκπολιτιστικής δουλειάς.
Διάφορα ζητήματα: Αντικαταστάθηκε ο αντιπρόσωπος ΕΠΟΝ 16ου Συντάγματος Ακτύπης από τον συναγωνιστή Άρη . Η αντικατάσταση γίνηκε μη ανταπόκρισης δουλειάς του και για ανάρμοστη συμπεριφορά στον ΕΛΑΣ. Η αντικατάσταση γίνηκε τη εγκρίση Μ.Σ αντιπροσώπου Σώματος, Π.Σ Βερροίας, Γραμματείας Π.Ε Βερροίας. Σε συνεργασία με Διοίκηση του 50ου Συντάγματος συμφωνήθηκε η δημιουργία του Υ/1/50
Μέτρα : Με ανάδειξη στρούκτορα σαν δεύτερο Μεραρχίας τόσο για το κατάπιασμα των τρεχόντων των πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων όσο για τη στενότερη επαφή Μεραρχίας με Συντάγματα. Το ίδιο θα προταθεί να γίνει και στα Συντάγματα και Τάγματα.
Προοπτικές για τον ερχόμενο μήνα. Ολες οι ανταρτομάδες σε μάχη με πλουσιώτερη μαχητική δράση. Εντατικώτερη δουλειά μέσα στο στρατό και έμπεδα. Στενώτερη παρακολούθηση και έλεγχο.
Υ.Γ. Πιστεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε επαφή με το 30ο οπότε θα σταλεί όλη η δράση του. (Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Έχει διαβαστεί 306 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος Ν 2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 18 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 311 επισκέπτες και 0 μέλη.