Σάββατο, 04 Φεβ, 2023

  • Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  • Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ
  • Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας
  • Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο
  • Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;
Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ1 Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ 2 Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας3 Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού4 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο5 Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βουτιά  "ρεκόρ"

Βουτιά "ρεκόρ"

Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα

Ολυμπία Μπέτσα Βεροιώτισσα εκπαιδευτικός στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη: “ Όταν λέω ότι είμαι «Γιουνάν» χαίρονται πάρα πολύ λέγοντας ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά”

από Η Άλλη Άποψη
Ολυμπία Μπέτσα Βεροιώτισσα εκπαιδευτικός στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη: “ Όταν λέω ότι είμαι «Γιουνάν» χαίρονται πάρα πολύ λέγοντας ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά”

Συνέντευξη με την Βεροιώτισσα εκπαιδευτικό στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη Ολυμπία Μπέτσα είχε (4/2) στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας

Με αφορμή τις χειμερινές διακοπές στα σχολεία της Κων/πολης βρέθηκε στη Βέροια και μοιράστηκε τις πρώτες εμπειρίες της για τη ζωή εκεί, την αντιμετώπιση των Ελλήνων, ζητήματα εκπαίδευσης, πολιτισμού κ.α «Η Πόλη έχει κρατήσει ακόμη μία διαφορετική ομορφιά αν και είναι μία πόλη κοντά στα 20 εκατ. Και με πικραίνει γιατί ζούμε σε μία μικρή πόλη λίγων χιλιάδων και αντί να δίνει το χέρι ο ένας στον άλλον, να του χτυπά την πόρτα και να αναρωτιέται αν είναι καλά, έχουμε απολέσει αυτή τη λειτουργία. Ενώ μία Κων/νουπολη μία μεγαλούπολη, μητρόπολη του κόσμου δεν το έχει απολέσει. Σαφώς εκεί υπάρχουν πολλοί φτωχοί και πολύ πλούσιοι και τώρα με την υποτίμηση της λίρας το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο. Παρόλα αυτά για έναν λόγο που δεν έχω καταλάβει ακόμη κρατάνε την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη. Για παράδειγμα θα δείτε τους άστεγους στους δρόμους να τους πλησιάζουν, να τους μιλάνε, να τους προσφέρουν τρόφιμα, ενώ εμείς τον άστεγο τον έχουμε εντελώς περιθωριοποιημένο. Είναι διαφορετική η προσέγγιση προς τους ανθρώπους και το έχω αντιμετωπίσει και εγώ. Όταν λέω ότι είμαι «Γιουνάν» χαίρονται πάρα πολύ λέγοντας ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά. Εμείς δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοια χαρά, την ίδια αντιμετώπιση όταν κάποιας μας λέει ότι είναι Τούρκος, δυστυχώς. Οπότε σκέφτεσαι και πολλά άλλα πράγματα σε σχέση με στερεότυπα και ταμπού, παραπληροφόρηση . Το ιστορικό πλαίσιο που μαθαίνουμε δεν είναι το απόλυτα σωστό , μας κατευθύνει κάπως διαφορετικά ώστε να ψάχνουμε να βρούμε εχθρούς. »

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολή και στη δική της απόσπαση εκεί ως φιλόλογος για 3 χρόνια: «Οι Ρωμιοί , ξεκίνησαν να φεύγουν σταδιακά μετά το 1965 και μετά το ’80 πιο έντονα. Είναι και αυτοί που λένε θα μείνουμε εδώ να φυλάμε Θερμοπύλες. Και επειδή εκεί η πολιτική είναι ασταθής παράγοντας, φεύγουν με αποτέλεσμα τα σχολεία να αποτελούνται κυρίως από τους προερχόμενους από Αντιόχεια, τους αραβόφωνους χριστιανούς, Τούρκοι υπήκοοι που ήλθαν και έμειναν κοντά στο Πατριαρχείο. Άρα ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών μας είναι από εκεί, δεν έχουν την Ελληνική ως πρώτη γλώσσα-γιατί η τουρκική είναι πια η γλώσσα τους-και έχουν εγκαταλείψει την αραβική. Έτσι η Ελληνική διδάσκεται ως δεύτερη ή Τρίτη γλώσσα.»

Όσον αφορά τη ζωή της εκεί, χαρακτήρισε την Πόλη ως «φιλόξενη και επειδή αποτέλεσε την πρωτεύουσα αυτοκρατοριών, είναι ερωμένη όλων. Είναι αυτή που όλοι διεκδικούν με αποτέλεσμα να είναι και φιλόξενη και αφιλόξενη. Για παράδειγμα όταν είμαι στα Ταταύλα, κοντά στη γειτονιά μου, μπορεί να συναντήσω κόσμο γνωστό και να τον χαιρετίσω και αυτό σε μία πόλη τόσων εκατομμυρίων δεν σ’ αφήνει να νιώσεις ξένος. Εκεί οι εκκλησίες είναι χώροι κοινωνικοποίησης, εκεί πας για να μιλήσεις ν’ ανταλλάξεις απόψεις, εκεί συναντάς τους παλιούς και μαθαίνεις την ιστορία από προφορικές μαρτυρίες. Δεν είμαι ξένη. Το περιβάλλον του σχολείου είναι πάρα πολύ φιλικό. Το προσωπικό είναι Ρωμιοί, προερχόμενοι από Αντιόχεια και έχω και 4 Τούρκους συναδέλφους ». Αναφερόμενη σε πλευρές της ακολουθούμενης εκεί πολιτικής (π.χ για τον πολιτισμό κλπ) τόνισε ότι «οι πολίτες δεν συμφωνούν με την πολιτική είναι δραστήριοι, έχουν μεγαλώσει στην μητρόπολη του κόσμου , έχουν την παιδεία να κυνηγήσουν τον πολιτισμό . Γα παράδειγμα πρόσφατα άνοιξε η Όπερα στην επέτειο θανάτου του Κεμάλ, ενώ ο πρόεδρος ήθελε να την κλείσει. Ο καθημερινός κόσμος είναι πεπαιδευμένος κόσμος φυσικά εκεί που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Υπάρχουν δύο ταχύτητες στην Πόλη, φτωχοί και πλούσιοι. Οι πλούσιοι και μορφωμένοι που θέλουν να μοιάζουν με τους ευρωπαίους και από την άλλη οι φτωχοί που έχουν τα στερεότυπα, τον φανατισμό, πράγματα που ακούω και στον τόπο μας. Υπάρχει πολιτιστική δράση, όμως ελευθερία όπως μιλάμε εμείς οι δύο τώρα, δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ εκεί με την ίδια ευκολία. Όμως ως αλλοδαπή εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι η αστυνομία πάντα θα με προστατέψει. Σαν χώρα, σαν τόπος, σαν νοοτροπία είναι πολύ όμορφη και φιλική. Το πολιτικό κομμάτι είναι άλλο.»

Έχει διαβαστεί 1133 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΔ 4-6 μποφόρ

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -6 ως 2 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 273 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)