Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

  • ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου
  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια
  • Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Εξαιρετικά επικίνδυνες για τους λαούς οι «πρ
ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου2 Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου3 Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια4 Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»5 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Εξαιρετικά επικίνδυνες για τους λαούς οι «πρ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Νέα Αριστερά» με γνωστά παλιά υλικά στην υπηρεσία της πολιτικής του κεφαλαίου

Το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν σήμερα. Το όνομα που επιλέχθηκε, «Νέα Αριστερά», διανθίστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και των τοποθετήσεων με γνωστά παλιά υλικά και αυταπάτες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση της πολιτικής εξασφάλισης του καπιταλι... Περισσότερα

Ομιλία της Φρόσως Καρασαρλίδου στη Βουλή για την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

από Η Άλλη Άποψη
Ομιλία της Φρόσως Καρασαρλίδου στη Βουλή για την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

Ως μια βαθιά τομή για το σύγχρονο ελληνικό κράτος χαρακτήρισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία και την Αποτελεσματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση. Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, γίνεται με μοναδικό κριτήριο την αποκομματικοποίηση και την αξιοκρατία και έχει ως στόχο τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το δημόσιο τομέα.
 «Ουσιαστικά απαντά στην έντονη ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί μια ιστορική καινοτομία, εφάμιλλης της ίδρυσης του ΑΣΕΠ, και είναι το αποτέλεσμα μιας, πραγματικά, ανοιχτής και πλατιάς διαβούλευσης με συνεχείς συζητήσεις αλλά και επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», τόνισε η βουλευτής.
Οι βασικοί πυλώνες είναι:
1. Η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
2. Η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τη στοχοθεσία των υπηρεσιών, και
3. Η θέσπιση ενός νέου συστήματος βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων και επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
 Όπως τόνισε η Φρόσω Καρασαρλίδου:
«Το Μητρώο θα αποτελεί μια "δεξαμενή" στελεχών και θα αφορά την κάλυψη θέσεων Γενικών Γραμματέων, Αναπληρωτών, Προέδρων, Διοικητών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.  Θέσεις οι οποίες, ως κυβερνητικό και κομματικό "φέουδο", στελεχώνονταν, μέχρι σήμερα, με διορισμούς από την εκάστοτε κυβέρνηση και "ξηλώνονταν" από την επόμενη. Αυτή την απαράδεκτη πρακτική όλων των προηγούμενων χρόνων έχει ως στόχο η παρούσα ρύθμιση...
 Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ανοιχτή λίστα ικανών ανθρώπων ανεξάρτητα απο κομματικά και ιδεολογικά κριτήρια. Η επιλογή των στελεχών θα γίνεται μέσω μοριοδότησης, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται κατόπιν απόφασης του Υπουργού μετά και την γνωμοδότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής που θα καταρτιστεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η τετραετής θητεία των στελεχών με δικαίωμα ανανέωσης μία μόνο φορά, έχει δηλαδή ανώτατο όριο την 8ετία. Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή που έρχεται, αφορά την επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται με τρόπο διαφανή και με στόχο την πραγματική βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».
«Είναι γεγονός ότι έχει υπάρξει μια τεράστια κακοδιαχείριση του δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους. Καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε. Η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, λοιπόν, σε όλους μας είναι επιτακτική. Δεν μας ανήκει τίποτα. Είμαστε απλοί διαχειριστές και όσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί το κράτος και κατ’ επέκταση, οι πολίτες. Ο στόχος μας είναι η “αποκομματικοποίηση” και όχι η “απολιτικοποιήση” της δημόσιας διοίκησης. Το καθεστώς της κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ.
 Στόχος, λοιπόν, του νομοσχεδίου, είναι η κατοχύρωση της διαφάνειας, της επιστημονικότητας στην αξιολόγηση και ο τερματισμός της στερεοτυπικής αντίληψης της μη-παραγωγικότητας του Δημοσίου τομέα. Η μετάβαση δηλαδή, από την πελατειακή συγκρότηση της ιεραρχίας σε ένα πραγματικά λειτουργικό, διαφανές, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα. Όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν ταυτιστεί με κομματική και πελατειακή εξάρτιση να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να λάβουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης», κατέληξε η βουλευτής.

 

Έχει διαβαστεί 400 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 285 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)