Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/1
  • Οι…δύο στολές
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/11 Οι…δύο στολές2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία3 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 4 ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ5 Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία!!!

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα. “ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατ... Περισσότερα

Ομιλία του βουλευτή Χρήστου Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων»

από Η Άλλη Άποψη
Ομιλία του βουλευτή  Χρήστου Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής  για το Νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων»

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητάμε σήμερα περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών και κρίσιμων παρεμβάσεων που αφ’ ενός θα στηρίξουν τους αγρότες, την αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία και αφ’ ετέρου θα συμβάλουν στην προστασία των Ελλήνων καταναλωτών.

Πρώτα αναφέρομαι στη ρύθμιση για την προθεσμία δύο μηνών στους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να εξοφλούν τα προϊόντα που αγοράζουν από τους αγρότες μας, τα νωπά και ευαλλοίωτα, όπως αναφέρονται στην επισυναπτόμενη λίστα.

   Όλοι είμαστε γνώστες του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, όπου οι αγρότες, οι παραγωγοί μας στερούνται οποιασδήποτε προστασίας και βρίσκονται στο έλεος και στην καλή προαίρεση των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, όπως σημαντικές καθυστερήσεις εξόφλησης, πλήρης ασυνέπεια που φθάνει μέχρι και την μη πληρωμή. Αυτά είναι τα λεγόμενα «κανόνια» -γνωστά σε όσους είναι από αγροτικές περιοχές- τα οποία οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των αγροτών.

Αυτή η υποχρέωση της εξόφλησης των δύο μηνών υπήρχε ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, γιατί υπήρχε στις υποσημειώσεις, στα ψιλά γράμματα όπως λέμε, η δυνατότητα να ακυρώνεται αυτή η συμφωνία, εφόσον τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αποφασίσουν διαφορετικά. Και συνήθως αυτή ήταν η πρακτική, αυτό γινόταν. Διότι, όταν υπάρχει τέτοια ασυμμετρία δύναμης - διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εμπόρους, τις αλυσίδες και τους απλούς παραγωγούς, ο δυνατότερος επιβάλλει πάντα την άποψή του στον αδύνατο. Αυτό το θέμα λύνεται με την εισαγωγή της υποχρεωτικότητας, αλλά και της συνευθύνης των αγροτών που πρέπει να δηλώνουν τις συναλλαγές τους στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Πρέπει εδώ η πολιτεία, κύριε Υπουργέ, να είναι αποφασιστική και συνεπής στην εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νόμου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια και καλή αυτό το θολό τοπίο και αυτή η άθλια πρακτική. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και του ελέγχου.

Η δεύτερη σημαντική ρύθμιση αφορά τους Έλληνες κτηνοτρόφους με τη θέσπιση της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος, την ιχνηλασιμότητα και την παρακολούθηση σε όλη την αλυσίδα από τον κτηνοτρόφο έως την ταμειακή μηχανή, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των αθρόων ελληνοποιήσεων που πλήττουν και τους Έλληνες κτηνοτρόφους αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές που πρέπει να ξέρουν τι αγοράζουν και αντίστοιχα τι πληρώνουν. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού και επιβαρύνουν τους καταναλωτές που πληρώνουν ακριβότερα ξένα και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ως ελληνικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τον ακρόαση των φορέων στη σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το σύνολο σχεδόν στάθηκε ιδιαίτερα θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που περίμεναν για χρόνια οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι και το οποίο θα συμβάλει στην απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και των Ελλήνων καταναλωτών.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω και την ιδιαίτερη προσπάθεια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς -πράγμα που δεν αναδείχθηκε τόσο στη σημερινή συζήτηση από τη μεριά της Αντιπολίτευσης- η οποία είχε ευτυχή κατάληξη.

Κλείνοντας, θέλω να παροτρύνω τον Υπουργό να ασχοληθεί  και με την ανάλογη προστασία των παραγωγών άλλων προϊόντων -πέραν των ευαλλοίωτων και νωπών που ρυθμίζονται με αυτό το νομοσχέδιο- και αφορά μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων όπως είναι τα δημητριακά, σιτηρά, καλαμπόκι, ρύζι αλλά και άλλες παραγωγές, που αυτή τη στιγμή είναι κατά κάποιο τρόπο έξω απ’ αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου να υπάρξει ένας έλεγχος στο μητρώο αγροτικών προϊόντων και να δούμε ποιοι πραγματικά έχουν τις προϋποθέσεις να είναι σε αυτό το μητρώο, τι εγγυήσεις δίνουν όσον αφορά την οικονομική τους επιφάνεια, γιατί δυστυχώς έχουμε φαινόμενα πλήρους αδυναμίας εξόφλησης σε πολλές περιπτώσεις.

Έχουμε τελευταία μία περίπτωση εκεί με το ρύζι και στην περιοχή των Μαλγάρων, αλλά και στον Νομό Σερρών όπου πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλόμενα και δεν υπάρχουν χρήματα από έναν συγκεκριμένο έμπορο -αν θέλετε τα στοιχεία, να σας τα δώσω- να ξοφλήσει τους παραγωγούς, τους ρυζοκαλλιεργητές, οι οποίοι είναι σε απόγνωση.

Άρα, πρέπει να δούμε και αυτό το κομμάτι σε μια μεταγενέστερη φάση και να δούμε τι προστασία θα μπορούμε να δώσουμε και σε αυτά τα προϊόντα.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου μια παρατήρηση για τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να τους επισημάνω ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην υψώνουν τους τόνους της κριτικής γιατί αυτοί είναι που ευθύνονται και για την καταστροφή και για την κατρακύλα του αγροτικού τομέα και ειδικότερα της ιδέας του συνεταιρίζεσθαι και του συνεταιριστικού κινήματος το οποίο διέλυσαν, διέσυραν και απαξίωσαν τελείως την ιδέα του συνεργατισμού στους αγρότες μας. Πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ξαναποκτήσουν την εμπιστοσύνη, γιατί μόνο μέσα από τέτοιους μηχανισμούς μπορούν να απολαμβάνουν και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

 

Έχει διαβαστεί 239 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 11 °C
Άνεμος ΝΝΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 276 επισκέπτες και 0 μέλη.