Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

  • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Συνεχίζει το κλίμα εφησυχασμού ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα που ευνοεί επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους
  • Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID
  • Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει φιέστα για τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς
  • Αντικομμουνισμός πολλαπλών χρήσεων
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Συνεχίζει το κλίμα εφησυχασμού ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα που ευνοεί επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους2 Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID3 Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία4 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει φιέστα για τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς5 Αντικομμουνισμός πολλαπλών χρήσεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

Με τη λέξη «ασφάλεια» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που η ανασφάλεια κυριαρχεί καθώς η προστασία της υγείας των φοιτητών βρίσκεται εκτεθειμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, έγινε, χτες, στην Κομοτηνή, η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 400 φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠ... Περισσότερα

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Βουλή για το Βλαχογιάννειο Μουσείο

από Η Άλλη Άποψη
Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Βουλή για το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Ερώτηση στην Βουλή για την λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής. Στην ερώτηση αναφέρουν:

"Το «Βλαχογιάννειο», που ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, εγκαινιάστηκε στις 16.10. 2012, με σκοπό να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας» και το διατηρητέο κτήριο του είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη.

Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης, φιλοξενώντας εκθέματα από την πλούσια ιστορική συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης όπως Βυζαντινές εικόνες, κειμήλια και άμφια.

Σήμερα, στο «μουσείο», μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η ιδιωτική συλλογή του Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα και αντικομμουνιστικά κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης - δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου - και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας, που συμμετείχε στα βασανιστήρια και των μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας». Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και του Εθνικού Στρατού να «σώσουν» τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από τα ...νύχια των κομμουνιστών. Αλλά και μετάλλια «ανδραγαθίας» και φωτογραφίες χωροφυλάκων που συμμετείχαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των κομμουνιστών την περίοδο του Εμφυλίου. Ακόμα, εκτίθενται το βιβλίο του Κ. Πλεύρη «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά» και άλλα τέτοια «ιστορικά ντοκουμέντα».

Σ' αυτό το «μουσείο» πραγματοποιούνταν οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων μέχρι και τον Ιούνη 2018, ενώ προβαλλόταν και από την επίσημη σελίδα τουρισμού του δήμου Βέροιας.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον «Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974» αλλά και από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ημαθίας, σχετικά με το περιεχόμενο των εκθεμάτων του, η Ι.Μ. με επιστολή της (19/9) ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του «μουσείου» τονίζοντας ότι : «.....σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση».

Η Ι.Μ. επανερχόμενη, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης τύπου, στις 10 Δεκέμβρη 2018, ότι: “Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας άνοιξε ξανά τις πύλες του και είναι στη διάθεση του κοινού”, χωρίς καμία αλλαγή στο περιεχόμενο των εκθεμάτων του.

Επιχειρείται κάτω από τον τίτλο "Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα", το οποίο επισκέπτονται οργανωμένα και μαθητές των σχολείων της περιοχής, να δηλητηριαστεί η νέα γενιά, να νομιμοποιηθεί η δράση των ταγματασφαλιτών, των δοσίλογων, των ταγμάτων ασφαλείας, να οργανωθεί η ιστορική παραπλάνηση για να ξαναγραφεί η ιστορία στα μέτρα του συστήματος, να αποκρυφτεί και ταυτόχρονα να συκοφαντηθεί η προσφορά του ΚΚΕ ως κύριου αιμοδότη, οργανωτή και καθοδηγητή του αγώνα του λαού κατά του φασισμού -ναζισμού.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949, προβάλλει στα εκθέματά του ως «εθνικούς ήρωες» βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως «συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες», κ.ά.

- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων;

- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο που εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις «παιδουπόλεις της Φρειδερίκης»;

- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο-μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;".

Έχει διαβαστεί 200 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 7 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 10 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 226 επισκέπτες και 1 μέλος.