Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις
 • 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 • Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
 • Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»
 • «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις1 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ2 Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ3 Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»4 «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας5 Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Σύσκεψη στη Βέροια για το νέο ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 28/7 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων πήραν μέρος ο δήμαρχος Νάουσας και ο πρόεδρος του Δ.Σ, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Α. Λαζαρίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Ναλμπάντης, εκρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, του Εμπορικού Συλλόγου ο δ/ντης της ΔΕΥΑΒ Θ. Αχτσής, από την ΑΝΗΝΑ, περιφερειακοί σύμβουλοι (Καρατζούλα, Τεληγιαννίδης), Επιμελητήριο κ.α.Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα προλόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδηςπου σημείωσε:

Χαιρετισμός του κ. Καλαϊτζίδη
«Kυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να καλωσορίζω στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας τον περιφερειάρχη μας   Απόστολο Τζιτζικώστα, έναν οραματιστή πολιτικό άνδρα,  ο οποίος κατά την τετραετία του  στην ηγεσία της αιρετής δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, κατόρθωσε να  επανεκκινήσει την  αναπτυξιακή μηχανή του τόπου μας.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενέπνευσε όλους εμάς που στηρίξαμε την «Αλληλεγγύη», αλλά και  τους συμπολίτες  που μας έδωσαν ξεκάθαρη εντολή διοίκησης,  να αντιληφθούμε  και να σκεφθούμε  πλέον συλλογικά σε επίπεδο περιφέρειας, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχουν χωριστά προβλήματα και δράσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Η Κεντρική Μακεδονία υπήρξε πρωταθλήτρια με τον Τζιτζικώστα στο τιμόνι της, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ποσοστό 114%.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με την ίδια σκληρή και μεθοδική δουλειά του κυρίου περιφερειάρχη και όλων ημών των αιρετών και μη συνεργατών του, η Κεντρική Μακεδονία θα απολάβει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τις δράσεις της οποίας θα μας παρουσιάσει αμέσως μετά ο  περιφερειάρχης μας.
Η Περιφέρειας μας με την  μεθοδική προεργασία της είναι  απόλυτα έτοιμη να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ, την στιγμή που το ίδιο δεν συμβαίνει στην κρατική  μηχανή.
Κύριε Περιφερειάρχα,
Καλωσορίζοντας σας στην Ημαθία, ευελπιστώ ότι  το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε την έναρξη  μιας σειράς σημαντικών  έργων και δράσεων που θα παρουσιάσετε σε λίγο.
Ήδη  η Βέροια, μέσω του δήμου της και του Εμπορικού της Συλλόγου, ετοιμάζεται να καταθέσει, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, μια καινοτόμο δράση για την δημιουργία ανοικτής εμπορικής αγοράς, μέσω του νέου ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Kλείνοντας θα ήθελα να  ευχαριστήσω τον συνάδελφο αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θόδωρο Θεοδωρίδη για την άψογη μας συνεργασία. Ημαθία και Πέλλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι οποίες θα επιβεβαιωθούν και στο νέο ΕΣΠΑ.

προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.»

Παρέμβαση Α. Τζιτζικώστα

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχηςτόνισε : «Αναλάβαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας την πρωτοβουλία να κάνουμε αναλυτική ενημέρωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ στην περιοχή μας, προκειμένου να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Άλλωστε, πρόκειται για τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία και μια από τις ελάχιστες πηγές ρευστότητας για την πραγματική οικονομία σε τοπικό επίπεδο και με κονδύλια διασφαλισμένα. Είχα δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρώναμε τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάτι που έγινε πράξη με τις σημερινές εκδηλώσεις στην Έδεσσα και στη Βέροια. Είναι στο χέρι όλων μας πλέον να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο, ταχύτερο και βέβαια διαφανή τρόπο το νέο ΕΣΠΑ και να δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία, με έργα και δράσεις, που αυξάνουν το εισόδημα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και να το κάνουμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την έγκαιρη προετοιμασία των φορέων σε επίπεδο προτάσεων, ώστε να συμμετάσχουν και να εντάξουν έργα στις νέες προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκ. ευρώ, που θα «ανοίξει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, για χρηματοδότηση έργων και δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ:

1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - 22,4 εκ. ευρώ.

2.Αντιπλημμυρική προστασία - 43,65 εκ. ευρώ.

3.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.

4.Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης - 3,5 εκ. ευρώ.

5.Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.

6.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - 106,2 εκ. ευρώ.

«Μέχρι σήμερα έχουμε εξειδικεύσει από έργα και δράσεις 640 εκ. ευρώ, που αποτελούν το 66,3% των συνολικών πόρων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύουμε έργα και δράσεις 60 εκ. ευρώ, με το ποσοστό εξειδίκευσης να φτάνει στο 72,5%. Επίσης, έχουμε εκδώσει 33 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 373,4 εκ. ευρώ και συνεχίζουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, που όπως είπε «μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οικονομική ανάπτυξη η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια».

Οι πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες είναι:

-Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.

-Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.

-Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.

-Κοινωνική συνοχή.

-Χωρική συνοχή.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι φορείς υλοποίησης είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος. Μάλιστα, ανακοίνωσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας σε αυτή την κατεύθυνση, με την εξειδίκευση των δράσεων:

-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», για την καταγραφή της περιφερειακής αγοράς εργασίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Εξειδίκευση περιεχομένου και μηχανισμού διακυβέρνησης δράσεων ΕΤΑΚ στην ΠΚΜ», η οποία αποσκοπεί στο να συντονίσει τις δράσεις για την εξειδίκευση της διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στη ΠΚΜ, να συνθέσει προτάσεις και ιδέες για εν δυνάμει παρεμβάσεις και πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης, να επικαιροποιήσει το πλαίσιο δεικτών και να εξειδικεύσει το Σύστημα Διακυβέρνησης Δράσεων ΕΤΑΚ.

-Προχώρησε ο σχεδιασμός των απαραίτητων δράσεων τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση επαρκούς τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εκδοθεί έξι προσκλήσεις τεχνικής βοήθειας και οχτώ πράξεις έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.»

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση από την κα. Ωραιοπούλου και διάλογος με τους παρευρισκόμενους.

 

 

Έχει διαβαστεί 338 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 537 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)