Τουλάχιστον 46.565 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 109.660 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας. Το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις επιχειρήσεις του και τις επιθέσεις του, σφυροκοπώντας τον Παλαιστινιακό λαό και μάλιστα η ... Περισσότερα
Περί depate των υποψήφιων δημάρχων Βέροιας ο λόγος…
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με πρωτοβουλία των site pliroforiodotis.gr και laikoyra.gr πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της «Ελιάς» στη Βέροια, το απόγευμα της Τετάρτης 21/5 depate μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Βέροιας Κ. Καραπαναγιωτίδη και Κ. Βοργιαζίδη. Ας μας επιτραπούν ορισμένες γενικότερες παρατηρήσεις, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε στο ελάχιστο την δημοσιογραφική επιτυχία των συναδέλφων ιδιοκτητών των συγκεκριμένων site.
1.Η διεξαγωγή ενός debate για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα (δηλαδή την ουσιαστική ενημέρωση του κοινού) απαιτεί τη εφαρμογή ορισμένων κανόνων. Θα μπορούσε π.χ να γινόταν με τη συμμετοχή όλων (ή επιλεγμένων και με τη συμμετοχή των ίδιων των υποψηφίων) των τοπικών δημοσιογράφων που αυτοί θα καθόριζαν την ατζέντα των ερωτήσεων, ενώ στο τέλος θα δινόταν η δυνατότητα να υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις μεταξύ των ίδιων των υποψηφίων. Έτσι πιστεύουμε ότι θα γινόταν δυνατό μέσω της υποβολής ερωτήσεων (φυσικά που θα έπρεπε να απαντιέται σε συγκεκριμένο χρόνο από κάθε υποψήφιο) να καλυπτόταν οι θέσεις των υποψηφίων σε ευρύ φάσμα θεμάτων τοπικο-λαϊκών θεμάτων. Η μη ύπαρξη τέτοιου πλαισίου και υποβολή απλά ερωτήσεων (προετοιμασμένων όπως διαπιστώσαμε από τα επιτελεία τους) μεταξύ τους οδήγησε την όλη συζήτηση σε ανταλλαγή «των εκλογικών χαρτιών» κάθε υποψήφιου σε μία προσπάθεια κα κερδηθούν οι «εντυπώσεις» και όχι να αναδειχτούν οι θέσεις κάθε υποψήφιου.
2.Με βάση το παραπάνω η αντιπαράθεση στράφηκε κυρίως στο τι έπραξε ή δεν έπραξε ο κάθε υποψήφιος στο θεσμό που είχε θέση ευθύνη το προηγούμενο διάστημα (αντιπεριφέρεια-δήμος) αφήνοντας απέξω και τις προοπτικές αλλά και μεγάλα θέματα που άπτονται του ίδιου του θεσμού και της πολιτικής συγκυρίας. Φυσικά και εδώ διαπιστώσαμε ότι ο κάθε υποψήφιος ήθελε να φέρει την αντιπαράθεση «στα μέτρα» του και σε πεδία που του ήταν «γνωστά», ενώ δεν έλειψαν και οι «γκάφες»…
3.Η αντιπαράθεση δεν μας έκανε «σοφότερους»,απλά μετέφερε τα όσα συνήθως «παρασκηνιακά» εκτοξεύονται σε μία εκλογική μάχη που δυστυχώς έγιναν πολλά… Για παράδειγμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε η πιο λεπτομερής αναφορά στα περί πιέσεων και εκβιασμών προς ψηφοφόρους που ακούστηκαν…
4.Η ύπαρξη κοινού (το μεγάλο μέρος τους ήταν στελέχη και υποψήφιοι των συνδυασμών) δεν εξυπηρέτησε τη συζήτηση μια και με τη μορφή «χειροκροτητών», απλά επιδοκίμαζε ποικιλοτρόπως τα λεγόμενα των «εκλεκτών» τους, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές έντασης που δεν μπορούσαν αντικειμενικά να «τιθασευτούν» από τους διοργανωτές.