Στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο νόμο - λαιμητόμο για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν υπήρξε βουλευτής της κυβέρνησης που να μην πανηγυρίσει για τις «επιτυχίες» της στη «μείωση της ανεργίας». Τον τόνο έδωσε η ίδια η υπουργός Εργασίας, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να κομπάζει για το «κατόρθωμα». Ομως, μια πιο προσεκ... Περισσότερα
Περί «εξωστρέφειας»
από Η Άλλη Άποψη
Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας
Αρκετή συζήτηση χρόνια τώρα γίνεται από τις δημοτικές αρχές (και) του νομού μας, αλλά και δημοτικές παρατάξεις σχετικά με την περίφημη «εξωστρέφεια». Την ανάγκη δηλαδή να αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις προκειμένου οι πόλεις να γίνουν πιο «ελκτικές» ώστε να «έλθει ξένος κόσμος» σ’αυτές και άρα να έλθει χρήμα και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Φυσικά μέχρι εδώ δεν μπορεί να έχει κανείς αντίρρηση. Όμως υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα:
-Τι κάνουν (και έκαναν) όλοι αυτοί για τις αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης της περιοχής; Όταν π.χ παραδοσιακές καλλιέργειες (π.χ βαμβάκι, καπνός, ζάχαρη κ.α. εξαιτίας της Ε.Ε και της ακολουθούμενης πολιτικής εξαφανίστηκαν ουσιαστικά; Όταν μια σειρά παραγωγικές μονάδες έκλειναν; Όταν τα λαϊκά εισοδήματα κατακρημνίζονταν με τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας; Δυτυσχυώς οι πιο πολλοί «έβαζαν πλάτη» ή δεν διαμαρτύρονταν ουσιαστικά.
-Οι δράσεις που γίνονται (π.χ έξοδα τουριστικής προβολής, εκδηλώσεις κ.α) γίνονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών (δημοτική και κρατική φορολογία). Το πρώτο ζήτημα που μπαίνει αν αυτές οι θυσίες του λαού έχουν αντίκρισμα. Το δεύτερο αφορά στο όποιο χρήμα εισέρχεται στην τοπική αγορά σε ποιες τσέπες καταλήγει τελικά. Για παράδειγμα οι αυξήσεις σε επισκεψιμότητα ή διανυκτερεύσεις δεν σημαίνει αντίστοιχη αύξηση στην απασχόληση ή το εισόδημα των εργαζομένων στις σχετικές επιχειρήσεις.
Μήπως θα ήταν χρήσιμο να γίνει επιτέλους μία διεξοδική συζήτηση σε όλα αυτά;