Παρασκευή, 14 Μάι, 2021

  • Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....
  • Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.
  • Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών
  • Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας
  • Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»
Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων1 Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....2 Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.3 Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών4 Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας 5 Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι πολλά τα λεφτά...

Οικονομικά επιτελεία εντός και εκτός ΕΕ κατατάσσουν την κάνναβη στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση λιμνάζοντος κεφαλαίου. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα ξεπεράσουν τα 115 δισ. ε... Περισσότερα

Stalking (παρενοχλητική παρακολούθηση): τι είναι και γιατί είναι σημαντική η ποινικοποίηση του

από Η Άλλη Άποψη
Stalking (παρενοχλητική παρακολούθηση): τι είναι και γιατί είναι σημαντική η ποινικοποίηση του

Είχε γίνει η σκιά της. Επίμονη τηλεφωνική επικοινωνία, ανεπιθύμητα μηνύματα, επαναλαμβανόμενα emails, παρακολουθήσεις, εισβολή στο οικογενειακό και εργασιακό της περιβάλλον, προσέγγιση των οικείων της, απειλές, ψευδείς κατηγορίες. Το 21% των γυναικών θυμάτων stalking (παρενοχλητική παρακολούθηση) βίωσαν ανάλογες συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, τρόμο ή ανησυχία για πάνω από δύο χρόνια. Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, ο stalker έχει στη διάθεσή του ποικίλους τρόπους για να παρακολουθήσει με κακόβουλη πρόθεση και να παρενοχλήσει το θύμα του. 

Το stalking αποτελεί πλέον στη χώρα μας ποινικό αδίκημα. Στο άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρεται στο ποινικό αδίκημα της απειλής, προστέθηκε δεύτερο εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου (φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή) τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του». Σύμφωνα με τη δεύτερη παρ. του ίδιου άρθρου «Επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία χρόνια ή χρηματική ποινή εάν η παρενοχλητική παρακολούθηση τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, καθώς, επίσης, και εάν τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας και της συχνότητας της παραβιαστικής αυτής συμπεριφοράς είναι το γεγονός πως στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι (μία στις 6 γυναίκες και ένας στους 19 άντρες) πέφτουν θύματα εμμονικής παρακολούθησης, με τα δύο τρίτα των θυμάτων να έχουν υποστεί stalking από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το stalking; Χαρακτηριστικά:

Επίμονη επικοινωνία (τηλεφωνική, γραπτή, διαδικτυακή, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Βίαιη εισβολή στην προσωπική ζωή του θύματος (παρακολούθηση στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, διάρρηξη του οικιακού ασύλου, προσέγγιση συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος).

Διάδοση ψευδών και κακόβουλων κατηγοριών ή ακόμη και δημοσίευση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικού με προσβλητικό περιεχόμενο (εκδικητική πορνογραφία).

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η αναγνώριση και  η καταγγελία αποτελούν τα θεμέλια προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο συνδέεται άρρηκτα και με άλλα εγκλήματα όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα δύναται να ζητήσει και προσωρινή δικαστική προστασία άμεσα με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επικοινωνίας με αυτό και της προσέγγισής του στην οικία του και στον χώρο εργασίας του.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων. Αν βιώνεις μία ανάλογη προσωπική εμπειρία μπορείς να απευθυνθείς στο Συμβουλευτικό Κέντρο προκειμένου να ενημερωθείς και να στηριχθείς σε κοινωνικό, ψυχολογικό και νομικό επίπεδο.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ. Επικ.: 2331065304
mail: isotita@veria.gr


Έχει διαβαστεί 191 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 23 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 18 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 217 επισκέπτες και 0 μέλη.