Σάββατο, 28 Ιαν, 2023

 • Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
 • 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!
 • Θα υπάρχουν αντιδράσεις;
 • Ξαναγράφοντας την ιστορία
 • Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία
 • Εμπορικός Σύλλλογος Βέροιας: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις1 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!2 Θα υπάρχουν αντιδράσεις;3 Ξαναγράφοντας την ιστορία4 Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία5 Εμπορικός Σύλλλογος Βέροιας: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βόμβα

Βόμβα

Τα στοιχεία των θανάτων από Covid για τη βδομάδα που πέρασε, μας θυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο ιός παραμένει απειλητικός και ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αντιμετώπισή του. Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα συμπεράσματα των επιστημόνων που εμπλουτίζ... Περισσότερα

Στη Βέροια 10 με 12 Νοέμβρη το 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Στη Βέροια 10 με 12 Νοέμβρη το 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων

-Συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση στη Βέροια του 48ου Πανελλαδικού Συνεδρίου των Φιλολόγων 10-12 Νοεμβρίου έδωσαν οι διοργανωτές του το μεσημέρι της Τρίτης 1/11 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόντες ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Διευθυντής Β’Θμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Αλατζόγλου, ο Συντονιστής Φιλολόγων 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας Παύλος Περπερίδης και η Ευγενία Καβαλλάρη πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και Δέσποινα Καρυπίδου αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.

Από την πλευρά του δήμαρχος Βέροιας τόνισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός» καθώς και ότι  «ακουμπά το θέμα της προσφυγιάς σε μία πόλη που είναι κύρια προσφυγική», ενώ σημείωσε και την «καταλυτική παρουσία» του Δήμου.

Ο Δ/ντης Β’Θμιας τόνισε ότι «η φιλοξενία του αποτελεί τιμή», χαρακτήρισε το συνέδριο ως «πολύ ποιοτικό», ενώ εξήρε τη σημασία και τον ρόλο των φιλολόγων στην εκπαίδευση.

Ο Συντονιστής των φιλολόγων σημείωσε ότι «θέλουμε να διαχυθεί το συνέδριο στην τοπική κοινωνία και να προκαλέσει το ενδιαφέρον της» καθώς και ότι το θέμα του είναι «ηθικό και επιστημονικό».

Στην παρέμβαση της η Ευγενία Καβαλλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ημαθίας τόνισε: «Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εμπιστεύτηκε τη ανάληψη του Συνεδρίου στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, γεγονός που αποτελεί τιμή για εμάς, αλλά και μας φορτώνει με πολλές ευθύνες και βάρη για την επιτυχή έκβαση του. Πρόκειται για ένα συνέδριο μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το θέμα του: «1918-1922: Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Μικρασιατική Τραγωδία».

Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί αν δεν είχαμε τη στήριξη, τη συνεργασία του Δήμου Βέροιας που και τις δομές του διαθέτει και την κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών του. Και βέβαια να υπογραμμίσω την πρόθυμη ανταπόκριση τόσο του ίδιου του Δημάρχου Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη όσο και της αντιδημάρχου Παιδείας Συρμούλας Τζήμα.

Η σημαντικότητα του Συνεδρίου έγκειται σε πολλούς τομείς.

Οι πιο σημαντικοί για εμάς από επιστημονικής πλευράς:

Θα φωτίσει ένα ιστορικό γεγονός και μία περίοδο όχι απλά υποτιμημένη αλλά σχεδόν αγνοημένη από την ελληνική ιστοριογραφία, η οποία όμως ουσιαστικά δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επειδή πρόσφατα γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως τόσο σε επίπεδο βιβλιογραφικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο εκδηλώσεων, το 1922 δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Ωστόσο παρατηρήθηκε μία πλειοδοσία σε πανηγυρισμούς επετειακούς που ανέδειξαν ένα μέρος της προσφυγικής πολιτιστικής κληρονομιάς στοχεύοντας στη συγκινισιακή φόρτιση.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Συνέδριο όπου οι εισηγήσεις των συνέδρων (74), έγκριτων πανελλαδικά, ακαδημαϊκών ερευνητών και με ευρεία θεματολογία όπως τις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές πτυχές της Μικρασιατικής περιπέτειας. Ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί με τη νηφαλιότητα και τη διεισδυτική- εξαντλητική ματιά της επιστήμης θα συμβάλει σε μια ουσιαστική ιστορική μνήμη και γνώση πολύτιμη τόσο στους φιλολόγους που τη διδάσκουν όσο και στο κοινό που θα θελήσει να γίνει δέκτης αυτής της διαδικασίας.

Μία άλλη παράμετρος όχι ανάξια λόγου είναι ο αριθμός των συνέδρων που αναμένεται να περάσει από την πόλη μας, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με ότι συνεπάγονται σε οικονομικό επίπεδο αλλά και ευκαιρίας για προβολή της ιστορίας και πολιτισμού της πόλης μας. Εχουν μάλιστα προβλεφθεί ιστορικός περίπατος, επίσκεψη-ξενάγηση στη Βεργίνα.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στη στήριξη-βοήθεια που μας παρέχει η Β/θμια Εκπαίδευση Ημαθίας και ο Διευθυντής Θανάσης Αλατζόγλου, ο συντονιστής φιλολόγων Παύλος Περπερίδης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμη στον Γεράσιμο Καλλιγά για τη προσφορά του να εκδώσει δωρεάν τα πρακτικά του συνεδρίου.»

Έχει διαβαστεί 338 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 299 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)