Τετάρτη, 29 Ιούν, 2022

  • Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία
  • Μεγάλη προβολή!
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/6
  • Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία1 Μεγάλη προβολή!2 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/64 Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο καπιταλισμός δολοφονεί!

Ξεριζωμός, καραβάνια προσφύγων, άγρια καταστολή, θάνατος. Οι σοκαριστικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Βόρειο Μαρόκο έγιναν αυτήν τη φορά το «θέατρο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα δεκάδες μετανάστες.Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, με τις δυνάμεις καταστολής να στοιβάζουν άψυχα και ζωντανά κορμιά στα ... Περισσότερα

Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ: «Η μόνη μας αγωνία, η μόνη μας έγνοια είναι πως θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.»

από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ: «Η μόνη μας αγωνία, η μόνη μας έγνοια είναι πως θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.»
Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστα έδωσε – την Τετάρτη 5/1- ο Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Για την πορεία της πανδημίας και τη διαχείρισή της από μέρους της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Η χτεσινή μέρα (σ.σ 4/1) ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα ζητήματα της πανδημίας. Υπάρχει μία ραγδαία διασπορά του κορωνοϊου στην κοινότητα και ταυτόχρονα είχαμε δύο κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες δείχνουν το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το πρόβλημα και αντιμετωπίζει. Η πρώτη αφορούσε το θέμα των μοριακών τεστ όπου από 60 ευρώ τα κατέβασε στα 47 ευρώ, πρόκειται για μία κοροϊδία. Λες και αυτός που δεν έχει τα 60 ευρώ να κάνει ένα διαγνωστικό έλεγχο, θα έχει τα 47, αντί να προχωρήσει σε δωρεάν συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΔΥ, όπως συνταγογραφούνται και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κάνει γιατί κλίνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει κερδοσκοπήσει εδώ και δυόμιση χρόνια γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και η άλλη αφορούσε τον τρόπο με το ποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1. Τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν. Σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Διατηρεί το πρωτόκολλο του 50% +1, προσθέτει κάποια  σελφ και ραπιντ τεστ χωρίς συνταγογράφηση μοριακών τεστ. Είχαμε πει ν’ αλλάξει αυτό το πρωτόκολλο. Για π.χ αν βρισκόταν ένα κρούσμα σε τμήμα να έκλεινε αυτό για 3-4 μέρες να γινόταν μοριακός έλεγχος δωρεάν σε όλους τους μαθητές  και στη συνέχεια να επανερχόταν οι μαθητές του τμήματος που ήταν αρνητικοί όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν προχώρησαν εδώ και δύο χρόνια σε σπάσιμο τμημάτων, προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν τα τμήματα και να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός στις αίθουσες με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος στις επόμενες 2-3 εβδομάδες  να γίνουν τα σχολεία χώροι υπερμετάδοσης του ιού με δραματικές συνέπιες. Η χτεσινή μέρα (σ.σ 4/1) ήταν χαρακτηριστική μιας κυβέρνησης που υποτιμά τον κίνδυνο , που θεώρησε από τη αρχή ότι η πανδημία ήταν κάτι προσωρινό , που θα ξεπερνούσαμε γρήγορα και άρα δεν θα χρειαζόταν να κάνει δημόσιες δαπάνες για τη Υγεία. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική , είναι ένα πρόβλημα που οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ προειδοποιήσουν από πολύ καιρό ότι θα μας ταλαιπωρήσει για καιρό , αλλά είναι εμμονική αυτή η κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στον δημόσιο τομέα Υγείας, δεν έχει την πολιτική βούληση να επενδύσει σε αυτό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και να είναι δύο φορές πάνω από των ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Αυτή είναι η κατάσταση και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.»

Η κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και πως έκανε πολλά πράγματα για την δημόσια Υγεία: «Το επιχείρημα το ακούμε από τον Μάρτιο του 2020 όπου η χώρα μας πήγαινε εξαιρετικά, έγινε νωρίς το λοκ-ντάουν και είχαμε βάλει πλάτη όλες οι πολιτικές δυνάμεις  της αντιπολίτευσης και έδειξαν συναίνεση όπως και από την κοινωνία και γι’αυτό είχαμε πετύχει τότε αυτή τη επιτυχία. Αλά από τότε η κυβέρνηση άρχισε να λέει φανταστείτε τι θα γινόταν εάν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πως θα κάνουν σπέκουλα , αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Σήμερα όμως με 21.000 απώλειες δεν έχουν την τσίπα  να πουν το ίδιο, έχουν σταματήσει να το λένε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε καθεστώς μνημονίων, σε ασφυκτικό πλαίσιο, αύξησε τις ΜΕΘ και χωρίς να είμαστε σε πανδημία κατά 30%. Τις είχε παραλάβει σε ιστορικό χαμηλό 430 και της πήγε 550 , έκανε 18.500 προσλήψεις υγειονομικών. Η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι έχει 1. 300 ΜΕΘ, εκ των οποίων 250 είναι του ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών νοσοκομείων. Αύξησε στη πραγματικότητα κατά 500 ΜΕΘ και οι περισσότερες είναι από δωρεές. Και οι προσλήψεις πολύ λιγότερες και με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση. Σήμερα στο ΕΣΥ δουλεύουν 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί από το 2019.Γι’αυτό και υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση και στις ΜΕΘ, γι’αυτό υπάρχει και αυτή η θνησιμότητα. Τα έλεγε αυτά και η έκθεση Τσιόρδα που προσπάθησε να αποσιωπήσει η κυβέρνηση. Και η πραγματικότητα δεν κρύβεται»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ζητήματα της οικονομία τόνισε: « Το βασικό πρόβλημα είναι ένα. Η ακρίβεια, ή αύξηση του ενεργειακοί κόστους  και πως αυτό μετακυλύετε σε όλη τη αγορά, στο καλάθι της νοικοκυράς, στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Από πέρσι την Άνοιξη προειδοποιούσαμε ότι έρχεται κύμα ακρίβειας και στην ενέργεια και στα προϊόντα, του κόστους παραγωγής στους αγρότες και πώς αυτό μετακυλύετε στα προϊόντα στα σουπερ – μάρκετ. Προφανώς υπάρχουν διεθνείς πλευρές του προβλήματος, αλλά παντού υπάρχει το πρόβλημα, η Ελλάδα όμως πρώτη στη τιμή της MW στο ρεύμα , άρα κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα, κάποιες παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις π.χ μείωση εδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συμπεριλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη ως καλές πρακτικές. Η ανάπτυξη που λένε είναι για τους λίγους όχι για την κοινωνία. Και φυσικά έχουμε το μεγάλο ζήτημα της ΔΕΗ. Γιατί σε μία περίοδε ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας η κυβέρνηση  παραχωρεί το βασικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής που θα έπρεπε να είχε η χώρα μας. Το μόνο που ακούμε είναι μία θριαμβολογία για αριθμούς ανάπτυξης-ανάκαμψης και για ελαφρύνσεις που φαίνεται πως αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας. Αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, φοροελαφρύνσεις σε μία μικρή μειοψηφία που κατέχει μεγάλη περιουσία. Για αλλού υπάρχουν «λεφτόδενδρα» και για αλλού δεν υπάρχουν.»

Σε σχέση με την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και τα όσα προπαγανδίζονται για ενδεχόμενο συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: Ο μόνος λόγος που ο κ. Μητσοτάκης στη αίθουσα της Βουλής κατέφυγε στο συγκεκριμένο επιχείρημα ήταν λόγω του πανικού  που περιήλθε μετά το αίτημα του Α. Τσίπρα για εκλογές κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που ήταν γεγονός – τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του τελευταίου διαστήματος. Και ο κ. Μητσατάκης προσπάθησε να κάνει με μία προβολή του δικού του φόβου ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος θα έχει απώλειες από κεντρώους ψηφοφόρους , πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού που το 2019 μέσα σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πλαίσιο ψήφισαν τη Ν.Δ και τώρα βλέποντας ενδεχομένως και την αναποτελεσματικότητα και τη επιλογή πολλών ακροδεξιών στελεχών σε κορυφαία υπουργεία, να επιστρέψουν στο χώρο του κέντρου , του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί, δεν έχει καμία αγωνία για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις συμβαίνουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Εμάς η μόνη μας αγωνία, η μόνη μας έγνοια είναι πως θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε μέτωπο ούτε με το ΚΙΝ.ΑΛ , ούτε με κανένα κόμμα τους αριστερού – προοδευτικού χώρου , εμείς έχουμε μέτωπο με τη Δεξιά. Δεν ανταγωνιζόμαστε με το ΚΙΝ,ΑΛ για τη δεύτερη θέση όπως γράφετε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, εμείς ανταγωνιζόμαστε με την Ν.Δ για την πρώτη θέση , για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν υπάρχουν ερήμην των κοινωνικών προβλημάτων, ούτε διαμορφώνονται από σχεδιασμούς συστημάτων επιχειρηματικών και μιντιακών. Οι πολιτικοί συσχετισμοί  διαμορφώνονται από τα προβλήματα της κοινωνίας π.χ πώς απαντάμε στο ζήτημα της πανδημίας , της ακρίβειας, στα εργασιακά κλπ. Πάνω σε αυτά θα κριθούμε και σ’αυτά θα κριθεί και η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές και να προκύψει μία πολιτική αλλαγή .βάζει εκ των πραγμάτων σε νέα βάση τη συζήτηση και θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσης και όλα τα κόμματα του αριστερού προοδευτικού χώρου και το ΚΙΝ.ΑΛ . Από αυτά τα ερωτήματα θα κριθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα το επόμενο διάστημα. Είμαστε καθαροί, σαφείς, λέμε συγκεκριμένα πράγματα, έχουμε τις πολιτικές γραμμές, έχουμε τις προτάσεις μας»

Τέλος απαντώντας για το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Το συνέδριο μας είναι προγραμματισμένο για  24-27/2. Προχωρά ο σχεδιασμός για την πραγματοποίησή του-λαμβάνουμε τα δεδομένα της πανδημίας- και άρα βρίσκεται στο τραπέζι ενός υβριδικού συνεδρίου συνδυασμού φυσικής παρουσίας και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Κάποια σενάρια των τελευταίων ημερών ότι αναβάλλεται το συνέδριο , δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωσης πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις. Σε μία προσυνεδριακή διαδικασία θα γίνει ο απαραίτητος διάλογος και αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά πλούτος, το να υπάρχει συζήτηση, συμφωνίες και διαφωνίες πάνω σε επιμέρους ζητήματα , στα ζητήματα πάντως στρατηγικής υπάρχει απόλυτη σύγκλιση, σύμπνοια και κοινή κατεύθυνση, να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και να έλθει μία προοδευτική κυβέρνηση για να πάει ο τόπος μπροστά ». 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: 

Έχει διαβαστεί 635 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 35 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 484 επισκέπτες και 0 μέλη.