Δευτέρα, 20 Μάι, 2024

  • Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)
  • Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"
  • Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη
Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ2 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια3 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)4 Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"5 Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα «λεφτόδεντρα» για το κεφάλαιο τα «ποτίζει» με αβάσταχτες θυσίες ο λαός

Με σπασμένα τα φρένα η ακρίβεια «σαρώνει» το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία.Κι ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει ...βελτιωμένες τις τιμές στα ράφια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα από πέρυσι τον Απρίλη (2023) σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρ... Περισσότερα

Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: «Παίρνονται αποφάσεις για τους κτηνοτρόφους χωρίς την γνώμη των κτηνοτρόφων»

από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: «Παίρνονται αποφάσεις για τους κτηνοτρόφους χωρίς την γνώμη των κτηνοτρόφων»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Δευτέρα 28/3 ο Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων υπογράμμισε: «Η κτηνοτροφία σήμερα διέρχεται μία πολύ μεγάλη κρίση . Πολλοί κτηνοτρόφοι σήμερα αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους ,υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Και μερικοί δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Έχουμε ραγδαία αύξηση των ζωοτροφών, που δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο. Εδώ και ένα χρόνο, από τις 10 Φεβρουαρίου που είχαμε κάνει την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό, είχαν υποσχεθεί να δώσουν ένα βοήθημα με τον κ. Σκυλακάκη. Εκτοτε αγνοείται η τύχη αυτού του βοηθήματος. Που χωρίς λαϊκισμό, θα βοηθούσε να «βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη. Δυστυχώς η κτηνοτροφία είναι σαν το κάρο μέσα στη λάσπη και κάποιος θα πρέπει να το βγάλει. Αλλά δεν φαίνεται φως στο τούνελ από πουθενά. Οι ζωοτροφές έχουν πάρει τα ύψη χωρίς σταματημό, εδώ και ένα χρόνο. Είχαμε ζητήσει κάποια ενίσχυση από τότε, κάποια χορήγηση από το de minimis ή από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη περιμένουμε. Υποσχέθηκαν σαν να μην φτάνουν αυτά και κάποια πράγματα παράλογα όπως 7% επί του τζίρου του πρώτου τριμήνου και με την αλλαγή του νέου υπουργού το έκαναν 4% επί του τζίρου του δευτέρου εξαμήνου. Μιλάμε για ψίχουλα. Και από τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να επιβιώσουν τις οικογένειες τους και όχι μόνο τα ζώα τους. Υπάρχει απώλεια παραγωγής, γάλακτος και κρέατος , θα πούμε το αρνί- αρνάκι το Πάσχα. Επίσης έχουμε τη στρεβλή διαχείριση στο θέμα των βοσκοτόπων. Έτσι έχουμε το φαινόμενο χωρίς ζώα , να δηλώνεις και να πληρώνεσαι. Για ποια άραγε παραγωγική ΚΑΠ μιλάμε; Όταν σε αποδεσμεύουν την παραγωγή από την επιδότηση . Εμείς που είμαστε για 365 μέρες – στα κρύα και στα χιόνια- να υποφέρουμε και να μην ανταμοιβόμαστε από κανέναν; Που είναι οι τιμές στις παραγωγές; Φέτος παρά την αύξηση στο γάλα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. Η έλευση ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ειδικά στα ΠΟΠ προϊόντα . Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιοι έλεγχοι, ανακαλύψεις παρανομούντων αλλά στο τέλος δεν βλέπουμε να την πληρώνει κάποιος.»

Απαντώντας στην ερώτηση για τα αιτήματα τους προς τη κυβέρνηση σημείωσε: «Ζητάμε κάποια ενίσχυση και όχι ψίχουλα,. 43 εκατ. για την κτηνοτροφία, όταν αυτή δεν έχει μπει στου ΚΑΔ (σ.σ για τις αποζημιώσεις λόγω πανδημίας)και δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος να πει σε μία ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων; Για ποια ανάκαμψη της κτηνοτροφίας και προώθηση του πρωτογενούς τομέα μιλάμε; Τρεις φορές είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι «θα σπάσει αυγά για την κτηνοτροφία» , που είναι; Οι πολιτικοί μας κωφεύουν όλοι, είναι μόνο για φωτογραφίες, λυπάμαι που το λέω. Είναι επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν μπορούν να παίρνουν επιδότηση από την ΚΑΠ άνθρωποι που δεν παράγουν. Συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενισχύουν προϊόντα που δεν αξίζουν ενώ άλλα το γάλα, κρέας, το σιτάρι, τα ροδάκινα…Επίσης για τον ΕΛΓΑ και την ασφάλιση της παραγωγής που όλα πηγαίνουν στην αγροτική παραγωγή. Το παραδέχονται, μας χτυπούν στην πλάτη και από εκεί και πέρα τίποτε. Και το κυριότερο, παίρνονται αποφάσεις για τους κτηνοτρόφους χωρίς την γνώμη των κτηνοτρόφων. Δεν κάνουν τίποτε εδώ και χρόνια. Είχαν υποσχεθεί αναθεώρηση της ΚΑΠ, δυστυχώς όμως διατηρούν τις στρεβλώσεις με αποτέλεσμα τα λεφτά να πηγαίνουν αλλού και όχι στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Και κάτι τελευταίο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είμαστε ενωμένοι. Αν ενωθούν να «βρουν τρύπα να κρυφτούν» οι πολιτικοί. Υπάρχει μεγάλη αδικία στον κτηνοτροφικό κόσμο. Έχουμε αγανακτήσει . Λένε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση, ποια ατμομηχανή όταν δεν δίνεις τα εχέγγυα να προχωρήσει.»

Έχει διαβαστεί 1332 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 518 επισκέπτες και 1 μέλος.