Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023

  • Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη
  • ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς
  • Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ
  • Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου
  • Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη1 ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς3 Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ4 Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου5 Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Περί "Πλεύσης"

Περί "Πλεύσης"

«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα

Στέργιος Μποζίνης, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ: Παρά τις επιδοτήσεις μαμούθ, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο "πραγματικό" οικιακό κόστος ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Μποζίνης, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ: Παρά τις επιδοτήσεις μαμούθ, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο "πραγματικό" οικιακό κόστος ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.

Συνέντευξη στο στούντιο του ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» του Αλέκου Χατζηκώστα έδωσε τη Δευτέρα 24/10  ο Στέργιος Μποζίνης, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ


Αναφερόμενος στη ακρίβεια και στον τομέα της ενέργειας και στις αιτίες του τόνισε:

«Μια σειρά από αρνητικές πρωτιές σημειώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη λιανική αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του ACER.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται το 2022 από το τρίτο υψηλότερο κόστος πανευρωπαϊκά στο ρεύμα για οικιακούς καταναλωτές, μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία.

Αναλυτικότερα, σε όρους κόστους με βάση την αγοραστική δύναμη, η χώρα μας έχει το τρίτο υψηλότερο οικιακό κόστος ρεύματος στην Ευρώπη φέτος, συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και επιδοτήσεων. Με βάση τα στοιχεία, αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Στη χώρα μας ο πολίτης πλήρωνε ανέκαθεν ακριβά το ρεύμα, σε σχέση πάντα με την αγοραστική του δύναμη. Όμως, παρά τις πολύ υψηλές επιδοτήσεις, η τάση είναι ανοδική, καθώς το 2020 η Ελλάδα ήταν πέμπτη στον κατάλογο της ακρίβειας και τώρα ανέβηκε στην τρίτη θέση.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιδοτήσεις, ο ACER επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες σε όρους ΑΕΠ, καθώς ξεπερνούν το 3,5%.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο τελικό κόστος του φυσικού αερίου, όπου η Ελλάδα είναι τρίτη μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Μακροχρόνια, η Ελλάδα είχε την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο του κόστους ηλεκτρισμού για νοικοκυριά στην Ευρώπη από το 2014 ως το 2020 και την τρίτη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο.»

Αναφερόμενος στις αιτίες υπογράμμισε:

Όσο η ΔΕΗ ήταν κρατική, ήταν το ρεύμα που παίρναμε τις προηγούμενες δεκαετίες στα πιο φτηνά και έδινε και ώθηση στη Ελληνική οικονομία, στους αγρότες, στη φτωχή οικογένεια. Είχαμε τη φθηνότερη κιλοβατώρα. Από τη ώρα που «άνοιξε η αγορά» και μπήκε ο ιδιωτικός ανταγωνισμός παρά τις δηλώσεις δεν έγινε φθηνότερο το ρεύμα γιατί κανένας ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό αγαθό, παρά μόνο για το κέρδος. Μας υποχρέωσαν από την Ε.Ε να ιδιωτικοποιήσουμε τη ΔΕΗ μάλιστα η τελευταία ιδιωτικοποίηση δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά έγινε με επιλογή της κυβέρνησης. Αμέσως μετά έγινε μία αύξηση 17%, από το Δεκέμβρη του 2020 άρχισε να λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας που όμως δεν λειτουργεί με τους ίδιους όρους στις χώρες της Ε.Ε. Η ΔΕΗ προσπάθησε στη συνέχεια να λειτουργήσει ως ιδιωτικής και να βγάλει πολλά κέρδη. Άρχισαν να γίνονται παιχνίδια στην ενδοημερήσια αγορά, αγορά εξισορρόπησης κλπ. Οι δικές μας τιμές έχουν μία μόνιμη ανιούσα τιμή. Στις άλλες χώρες οι τιμές ακολουθούν την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας...Το κράτος κάνει παρεμβάσεις. Αντί να ελέγξει τους ιδιώτες παρόχους και υπάρχουν πολλοί τρόποι, προτιμά να τους αφήνεις να πηγαίνουν τις τιμές εκεί που θέλουν και μετά να παρεμβαίνει και να δίνει πίσω ένα μέρος των τεράστιων και απλησίαστων τιμών.  Όλα αυτά τα χρήματα κατέληξαν τελικά στα συρτάρια των εταιρειών της λιανικής. Ενώ μέχρι πέρσι ο τζίρος της ενέργειας ήταν κάτω από 4 δις. σήμερα έφτασε τα 12 δις. Το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη- πολύ πριν τον πόλεμο στη Ουκρανία –από τον Σεπτέμβρη 2021 και μέχρι τον Μάρτιο του 2022, 927 εκατ. ευρώ.   Τα 720 εκατ. προερχόταν από τη ΔΕΗ που λειτούργησε ως καθαρά ιδιωτική εταιρεία. Και αυτή η ακρίβεια στην ενέργεια πυροδότησε την ακρίβεια παντού.»

Για το φυσικό αέριο τόνισε:

«Η Ελλάδα με την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια προσδέθηκε στο άρμα του φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει δέσμευση από μνημόνιο ή συνθήκη.  Ήταν μία υπόσχεση προς τις εταιρείες που κυριαρχούν στα θέματα της ενέργειας. Σήμερα λόγω της κατάστασης με τη Ρωσία έχουμε προσδεθεί στο NLG και μόνο η μεταφορά του κοστίζει ένα 30% παραπάνω, είναι ένα ακριβό αέριο. Αυτή ήταν η επιλογή και να καταργηθεί ο λιγνίτης. Είναι απαράδεκτο να καταργείς ένα εθνικό σου καύσιμο που σου προσφέρει πάντα σταθερή ενέργεια. Και για τους οικολόγους, αυτά μπορούν να γίνουν με σύγχρονες μονάδες , χωρίς να υπερβαίνουμε κανένα όριο για το διοξείδιο του άνθρακα κ.α και να παράγουμε το 20% της ενέργειας και με τιμές 120-140 ευρώ/ MW. Επιλογή κυβέρνησης και εταιρειών είναι να γίνουμε ένα διαμετακομιστικό κέντρο και καταναλωτές βέβαια του φυσικού αερίου το οποίο και δεν παράγουμε αν και έχουμε κοιτάσματα.»

Και με τις ΑΠΕ τι γίνεται;

«Καμία μορφή ενέργειας δεν είναι «καθαρή».Είναι επέμβαση στη φάση είτε στη φάση της παραγωγής τους, τη μεταφορά τους, της εγκατάστασης τους πάνω σε φυσικά περιβαλλοντικά. Όλες οι μορφές ενέργειας είναι ένα αναγκαίο κακό για τη επιβίωσή μας. Τα αιολικά και τα ηλιακά συστήματα που μπήκαν στα βουνά μας χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα γραμμές ηλεκτρικές , οι δρόμοι που ανοίχτηκαν καταλαβαίνει κανείς τι μεγάλη επέμβαση έγινε στη φύση και τι πρόκειται να γίνει .Δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρή ενέργειας σε κανένα τύπο ενέργειας.  Εδικά για το Βέρμιο κοιτώντας τα στοιχεία της απόδοσης που έχουν τα αιολικά στην Κ. Μακεδονία  και σε Αττική και Εύβοια. Η Κ. Μακεδονία τον Αύγουστο είχε 18% απόδοση  και εκεί (Αττική και Εύβοια) 38% απόδοση στην εγκατεστημένη ισχύ., ακόμα χειρότερα 12% στη Δ. Μακεδονία που και εμείς έχουμε κομμάτι. Η θέση μου είναι ότι ως Βέρμιο πήραμε το μερτικό μας , καλύψαμε το ποσοστό αιολικών που θα έπρεπε να έχει η περιοχή μας. Δεν πρέπει να γίνουν άλλα. Επιχειρησιακά γίνεται εξαιτίας  των επιδοτήσεων που υπήρξαν (έτοιμές τιμές από πριν) και η κοντινή απόσταση με τη ΔΕΗ Πτολεμαϊδας. Υπάρχει κινητοποίηση ενάντια τους από την πλευρά Δ. Μακεδονίας, όπου και θα γίνει και έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο  Όσο δε αφορά τα φωτοβολταϊκα βάλαμε τα πιο απαρχαιωμένα συστήματα που είχανε απόδοση 8% και δεν βγάζαμε την ενέργεια που δαπανήσαμε για να τα κατασκευάσουμε. Ηταν χρυσοπληρωμένα. Θα έπρεπε να περάσουμε π.χ στα φωτοβολταϊκά στις στέγες εξασφαλίζοντας το 25% της ενέργειας. Αντ΄αυτού προτιμήθηκε να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στις εταιρείες. Να μην πιάνουμε χωράφια και καλλιεργήσιμη γη. Οι κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.»

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: 

  

Έχει διαβαστεί 308 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 08 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 09 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 184 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)