Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023

  • Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη
  • ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς
  • Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ
  • Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου
  • Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη1 ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς3 Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ4 Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου5 Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Περί "Πλεύσης"

Περί "Πλεύσης"

«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα

Στέργιος Μποζίνης, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ: « Αν δεν πάρουμε μέτρα που να έχουν σχέση με τη ενεργειακή μας επάρκεια και το ενεργειακό μας κόστος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα στη χώρα μας.»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Μποζίνης, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ: « Αν δεν πάρουμε μέτρα που να έχουν σχέση με τη ενεργειακή μας επάρκεια και το ενεργειακό μας κόστος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα στη χώρα μας.»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) φιλοξένησε τηλεφωνικά τον Στέργιο Μποζίνη, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για μία συζήτηση γύρω από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στο Βέρμιο, την ενεργειακή κρίση, την «πράσινη μετάβαση» κλπ

Ξεκινώντας και αναφερόμενος στη πορεία εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο τόνισε: «Έχουμε τη συνέχιση των μελετών που έχουν κατατεθεί και είναι αδειοδοτημένες (ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ) έχει πάρει τα πάντα και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες. Έχουμε δηλαδή την εξέλιξη του «φαραωνικού έργου». Και το χαρακτηρίζω ως τέτοιο γιατί με τα 82 MW  που ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο Βέρμιο προστίθενται αλλά 315 MW και γινόμαστε το μεγαλύτερο ή ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Η μόνο περιοχή που μας ανταγωνίζεται η Εύβοια. Οι ανεμογεννήτριες οι καινούργιες που θα εγκατασταθούν – περίπου 70- θα έχουν κατανεμηθεί στο δήμο Βέροιας οι 25, στο δήμο Νάουσας 18 και οι υπόλοιπες στο Δήμο Εορδαίας. Θα είναι ένα από τα «πειραματικά έργα» με τεράστιες ανεμογεννήτριες (γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αυτού του μεγέθους και σε ύψος και σε MW )  . Μία τέτοια ανεμογεννήτρια θα είναι με τις πτερωτές 155 μ. και  120 μέτρα θα είναι ο ιστός . Είναι δηλαδή κατά 40% μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες και 50% μεγαλύτερες σε ισχύ. Η κάθε μία θα καταλαμβάνει 4-4,5 στρέμματα εδάφους, θα χρειαστούν (με βάση τη μελέτη) 550 κυβικά τσιμέντο, οι εκσκαφές για κάθε θεμελίωση θα είναι 1.200 κυβικά και μετά θα πέσει τσιμέντο και θα μπαζωθούν. Μετά πάμε στο πλέγμα των δρόμων, θα διανοιχτεί οδοποιία 77 χλμ  και θα γίνει βελτίωση-διαπλάτυνση σε άλλα 66 χλμ. θα υπάρχουν βέβαια οι σπαστήρες, το σκυρόδεμα που θα παρασκευάζεται πάνω στο βουνό κ.α Το Βέρμιο θα είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το λιγότερο. Μετά θα έχουμε ένα τεράστιο φαραωνικό πάρκο πάνω στο βουνό. Το Βέρμιο είχε ήδη πάρει το «μερτικό» του με τα 83 MW με βάση το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (χοντρικά σε κάθε δήμο αναλογούσαν 21 MW) .Υπάρχει υπέρβαση της «αναλογικότητας». Φυσικά στο Βέρμιο μπορούν μα μπουν πολύ περισσότερες βάση του ισχύοντος Νόμου. Σε Βέροια- Νάουσα μπορούν να μπουν 1.500 MW.Η περιοχή του Βερμίου θεωρείται περιοχή «αιολικής καταλληλότητας» ενώ άλλες περιοχές με μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό θεωρούνται περιοχές «αιολικής προτεραιότητας» . Εμάς μας συμπεριφέρονται ως περιοχής «αιολικής προτεραιότητας» ενώ δεν έχουμε καθόλου καλό αιολικό δυναμικό (κάτω από το 30% ή 50% των Κυκλάδων ή της Εύβοιας). Και φυσικά θέλουν να βάλουν και φωτοβολταϊκά»

Όσον αφορά τους λόγους της «προτίμησης» της περιοχής υπογράμμισε: «  Το Βέρμιο έχει την «ατυχία» να είναι δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ . Διέρχονται στη δυτική πλευρά τα κέντρα υπερυψηλής τάσης τα οποία συνδέουν τη περιοχή της Πτολεμαίδας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή η πρόσβαση είναι εύκολη. Υπάρχει ένα ορυμαγδός από επενδυτές που δεν πρόκειται ν‘ αφήσουν τίποτε στη τοπική κοινωνία, διότι θα το καταλαβαίναμε αν συμμετείχε σε ειδικά έργα ΑΠΕ η τοπική κοινωνία. Για έργα που θα είχαν μία στοιχειώδη έκταση π.χ μικρά υδροηλεκτρικά έως μικρά φωτοβολταϊκά. Εάν είχαμε επιδότηση φωτοβολταϊκών πάνω στις στέγες ώστε μόνο οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν θα είχαμε μία τεράστια ωφέλεια. Ένα μεγάλο μέρος της αναγκαίας ενέργειας θα την βγάζαμε από αυτή την κίνηση. Όλο τον ηλεκτρικό χώρο τον καταλαμβάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Υπάρχει ανάλογη κινητικότητα στα Πιέρια και στα δικά μας μέρη και έχει δοθεί η σχετική δυνατότητα από την ΡΑΕ. Και εδώ είναι μία περιοχή που υπάρχουν τα υδροηλεκτρικά του Αλιάκμονα υπάρχουν ΚΥΤ, άρα ότι συνορεύει με τον Αλιάκμον είναι πιο εύκολα προσβάσιμο για τέτοιου είδους έργα. Αυτή η «γεωγραφική ατυχία» θα μας συνοδεύει για τις επόμενες δεκαετίες. Και όταν τελειώσει η ζωή αυτών των έργων-20 με 25 χρόνια- συνήθως πηγαίνουν και χτίζονται δίπλα νέου τύπου ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά. »

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κάνει αυτά για να έχει ενεργειακή επάρκεια και μας «σώσει από τον καταστρεπτικό για το περιβάλλον λιγνίτη: «Με τη πρόσφατη ενεργειακή κρίση- που ξεκίνησε από το περσινό καλοκαίρι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιδεινώθηκε απ’ αυτόν- στη Ευρώπη και στη Ελλάδα εμφανίστηκε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας . Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ορυκτά καύσιμα (π.χ Ισπανία, Δανία) που έχουν κάθε λόγο να ζητούν ενεργειακούς πόρους από άλλες πηγές. Παρόλα αυτά σήμερα τους βλέπουμε να καίνε ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία στο μείγμα καίει 40%, η Πολωνία 70% κ.α. Όλοι το κάνουν αυτό εκτός από τη χώρα μας. Εμείς έχουμε 7 μονάδες που είναι σύγχρονες  και μπορούν να παράγουν 2.000  MW τη ώρα, (το 30% του μείγματος θα μπορούσε να παράγεται)  με σύγχρονες μονάδες λιγνίτη που δεν έχουν καν φουγάρα. Η συμμετοχή του λιγνίτη έχει πέσει στο 5% και η διακήρυξη του κ. πρωθυπουργού ότι θ’ ανέβει η συμμετοχή είναι προς το παρόν στα λόγια. Και μάλιστα με το νέο κλιματικό νόμο επανέρχεται η κυβέρνηση για κλείσιμο όλων το 2028. Υπάρχει μονάδα που δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, όμως γνωρίζουμε πότε αυτή θα κλείσει. Όλες οι χώρες της Ευρώπης (το 7% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης) δίνουν μία μεγάλη περίοδο στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η Κίνα μιλά για το 2060. Γίνεται γιατί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο έχει κάποια συμφέροντα (π.χ μεταφορά , λειτουργία μονάδων κ.α). Το κόστος των μονάδων λιγνίτη δεν ξεπερνούν τα 130-140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ,ενώ αυτές του φυσικού αερίου ξεπερνούν τα 200 και έχουμε περιθώρια να ρίξουμε και άλλο το κόστος του λιγνίτη, έχουμε τρόπους σε αντίθεση με το φυσικό αέριο γιατί είναι χρηματιστηριακό προϊόν και δεν έχουμε κανένα τρόπο παρέμβασης στις τιμές και οι προβλέψεις είναι ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια.  Η κρίση είναι διαρκής. Από τη κρίση αυτή δεν ωφελήθηκε καθόλου ο έλληνας πολίτης αλλά και ο ευρωπαίος, αλλά εμείς ακόμη χειρότερα. Ο τρόπος πολύ τιμολογείτε η ενέργεια στη Ελλάδα  είναι κατά 99% μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας και αφορά καθαρά τις τιμές του φυσικού αερίου. Ενώ δηλαδή συμμετέχουν οι ΑΠΕ και ο λιγνίτης που είναι πολύ φθηνότεροι , το μόνο που μετρά στο τέλος είναι το κόστος του φυσικού αερίου. Είναι ένας στρεβλός τρόπος. Στη Γερμανία το κόστος του φυσικού αερίου συμμετέχει μόνο 30% μέσω  χρηματιστηρίου, το υπόλοιπο γίνεται με διμερή συμβόλαια που έχουν προϋπογράψει. Είμαστε πρωταθλητές στη Ευρώπη. Αν δεν πάρουμε μέτρα που να έχουν σχέση με τη ενεργειακή μας επάρκεια και το ενεργειακό μας κόστος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα στη χώρα μας.»    

Και κατέληξε κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις: «Αυτή η περιβόητη πράσινη μετάβαση είναι πανάκριβη. Μπορεί ν’ ακούγεται ωραία στα αυτιά αλλά αυτό προϋποθέτει μετασχηματισμό όλου του ενεργειακού γίγνεσθαι. Αν είναι να την πληρώσουν μόνο οι πολίτες και οι καταναλωτές καταλαβαίνουμε ότι θα είναι μία καταστροφή. Δεν έχουμε δει κινήσεις περί του αντιθέτου. Δηλαδή το να μην φορολογούμε τα κέρδη των εταιρειών που η ίδια η ΡΑΕ έβγαλε, θα έπρεπε να φορολογηθούν στην πηγή τους και απευθείας να επιστρέφονται στον καταναλωτή με μείωση της τιμής του ρεύματος. Όχι να πηγαίνει η τιμή στα ύψη και μετά να μιλάμε για επιδοτήσεις. Και αυτά είναι λεφτά που βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά  και οι μόνοι που θα μείνουν κερδισμένοι είναι οι εταιρείες οι οποίες δεν θα φορολογηθούν. Επίσης θα πρέπει να μπουν τα ορυκτά καύσιμα-λιγνίτης-στο παιχνίδι. Ακόμη οι ΑΠΕ εφόσον λένε ότι είναι φθηνότερες, να συμμετέχουν θετικά και όχι αρνητικά στο ημερήσια ενεργειακό κόστος . Τέλος να προχωρήσουν στοιχειωδώς οι ενεργειακές κοινότητες και να μπορεί ο κόσμος με μία επιδότηση να αυτοεξυπηρετείται ενεργειακά που θα δώσει μία ανακούφιση σε πολίτες και μικρές κοινότητες. Η ενέργεια και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά»  

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη :

Έχει διαβαστεί 672 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 08 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 09 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 172 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)