Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

Στέργιος Μποζίνης μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, πρώην Δ/ντής Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε: “Όσο και αν ψάξουμε στον πλανήτη δε θα βρούμε καμία χώρα που να απεμπολεί τον Εθνικό της πλούτο.”

από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Μποζίνης μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, πρώην Δ/ντής Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε: “Όσο και αν ψάξουμε στον πλανήτη δε θα βρούμε καμία χώρα που να απεμπολεί τον Εθνικό της πλούτο.”

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και την ανακοίνωση του ΟΗΕ για την «κλιματική αλλαγή» στη δημόσια συζήτηση τέθηκαν μία σειρά ζητήματα τα οποία προσπαθούμε ως εφημερίδα να τα αποκωδικοποιήσουμε συζητώντας με τον Ημαθιώτη Στέργιο Μποζίνη που είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και πρώην Δντης Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές μπήκε ξανά το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όλα τα ενεργειακά συστήματα έχουν τις μονάδες βάσης , που κυρίως είναι οι θερμικές παντός τύπου ορυκτών, πυρηνικές , βιομάζας κ.α. που μπορούν να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή στη ζήτηση αιχμής ενός δικτύου, σε συνθήκες παγετού ή καύσωνα. Οι ΑΠΕ ως γνωστόν είναι διαλείπουσες και μεταβλητές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξαρτώνται από το αιολικό δυναμικό της στιγμής ή των ημερών και από την ηλιοφάνεια. Για μια ακόμη φορά στον καύσωνα αποδείχθηκε ότι οι ΑΠΕ δε μπόρεσαν να καλύψουν παρά μικρό ποσοστό των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια. Η ζήτηση έσπασε ρεκόρ 13 ετών κ πέρασε τις 11.000 MWh. (Ενώ η μέση ημερήσια ζήτηση είναι μόλις 6000 MWh).

Όπως έγινε και με την περίοδο της Μήδειας το Γενάρη. Είναι ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες, όπως ψύχος, αφρικανική σκόνη, νέφωση κ άπνοια με υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά τη νύχτα το ποσοστό τους έπεσε στο 2 με 5% συμμετοχή! Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Όσες και να προσθέσουμε το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Όταν υπάρχει άπνοια υπάρχει παντού και για πολλές ημέρες. Ο Όμηρος μας το θυμίζει με τη θυσία της Ιφιγένειας, για να αποπλεύσουν τα σταματημένα πλοία των Αχαιών. Έτσι ...βρέθηκε πάλι ο λιγνίτης, το Εθνικό μας καύσιμο να καλύψει το ενεργειακό κενό. Για την αποφυγή του μπλακ άουτ. Σε πείσμα των ..οικολογιζόντων, που λένε ότι έπρεπε ναχουν κλείσει τα εργοστάσια από χθες! Αλλά σήμερα έχουν εξαφανισθεί .Τα γεγονότα τους διαψεύδουν συνέχεια και τη θέση του εξοβελισμένου λιγνίτη δυστυχώς έχει αναλάβει το ορυκτό εισαγόμενο και ακριβό καύσιμο Φυσικό αέριο.

Καμία χώρα στον πλανήτη δεν το έχει κάνει. Μόνο η δική μας. Να πριονίζει τα πόδια της Όσο κ αν ψάξουμε στον πλανήτη δε θα βρούμε καμία χώρα που να απεμπολεί τον Εθνικό της πλούτο. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Κανένας δε μας επιβάλλει να συμβεί αυτό πριν το 2050. Και όμως το κάνουμε μόνοι μας από το 2023. Κλείνοντας τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικά μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σε βάρος της Εθνικής μας οικονομίας κ της ενεργειακής μας ασφαλείας. Υπέρ τελικά του εισαγόμενου Φυσικού αερίου. Ορδές ξένων “επενδυτών” θέλουν να καταλάβουν το Ηλεκτρικό κενό που δημιουργείται. Καταλαμβάνοντας λιβάδια., κορφές και λίμνες, για να εγκαταστήσουν ΑΠΕ , πολλαπλάσιες των αναγκών μας, που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας κ Κλίματος). Που ελάχιστες μόνιμες θέσεις θα αφήσουν στις περιοχές . Μπρος στις χιλιάδες που θα χαθούν.

Η Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων του ΤΕΕ σε ομόφωνο ψήφισμα που κατέθεσε στις 17/07/21 στην Κ. Αντιπροσωπεία, και έγινε αποδεκτό από το σώμα του ΤΕΕ, προτείνει τη συνέχιση λειτουργίας των πιο σύγχρονων περιβαλλοντικά λιγνιτικών μονάδων σε ποσοστό 10-12% στο ενεργειακό μείγμα , για τη διασφάλιση της επάρκειας αλλά και ως στρατηγική Εφεδρεία, λόγω της πλήρους μας εξάρτησης από το εισαγόμενο ( και εκ Τουρκίας διερχόμενο) Φυσικό αέριο.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για την «κλιματική αλλαγή» μήπως σημαίνει τελικά υποχρεωτική στροφή στις ΑΠΕ;

Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρούμε μια κλιμακούμενη ορολογία που ξεκίνησε ως αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, υπερθέρμανση, κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση και πρόσφατα διάβασα και κάποιον που μίλησε για κλιματική καταστροφή. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έχουν αξία μερικών ημερών. Το βλέπουμε όλοι. Ποιος μπορεί λοιπόν με μαθηματικά μοντέλα να προβλέψει το κλίμα για τις επόμενες δεκαετίες ή και παραπάνω; Θεωρώ ότι υπάρχει μια υπερβολή για την οποία υπάρχει το αντίτιμο που επιβάλλεται. Με την άνοια ότι όλα επιρρίπτονται μόνο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και μάλιστα στις εκπομπές του CO2, ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολυποίκιλη. Τα δε αέρια του θερμοκηπίου αποτελούν κατά το συντριπτικό ποσοστό 95% οι υδρατμοί.

Το κλίμα στον πλανήτη αλλάζει εδώ και 4.5 δις. χρόνια. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Ρήνος στο μεσαίωνα και επί κάποιες εκατονταετίες στέρευε κυριολεκτικά. Στις πέτρες του βυθού του οι άνθρωποι της εποχής σκάλιζαν τα ονόματα τους με ημερομηνίες. Και αυτό έγινε δεκάδες φόρες. Μα δεν υπήρχε τότε καμία βιομηχανική δραστηριότητα, ο δε πληθυσμός όλης της Ευρώπης ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η θέρμανση των ωκεανών . Τα ενεργά επιφανειακά ηφαίστεια που με τη δράση τους επηρεάζουν αφάνταστα τη θερμοκρασία του πλανήτη. Ξέρετε ότι στην Ανταρκτική υπάρχουν τουλάχιστον 80 υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια. που εκρέουν λάβα στους ωκεανούς. Ο άξονας περιστροφής της γης που μετατοπίζεται. Οι πολύ μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στη Σιβηρία κλπ. Πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει η ηλιακή δραστηριότητα που έχει μεταβολές, τους λεγόμενους ηλιακούς κύκλους. Ήταν μερικοί από τους φυσικούς παράγοντες που όλοι γνωρίζουν. Ο πλανήτης περνούσε πάντα περιόδους θερμές ή ψυχρές , που κρατούσαν για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια .Και βέβαια η ανθρώπινη δραστηριότητα και ο υπερπληθυσμός της γης.

Οι ανάγκες για ενέργεια για διατροφή έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία 50 χρόνια και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Υπάρχει μεγάλη πίεση στον πλανήτη για νέα ορυκτά, σπάνια μέταλλα νερό κλπ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα συνοδεύεται από αφάνταστη ρύπανση. Εξάντληση των αποθεμάτων νερού. Πλαστικά στις θάλασσες. Πυρκαγιές. Μπάζωμα των ρεμάτων κλπ. Η λύση βρίσκεται στο μέτρο και στον εξορθολογισμό των αναγκών μας . Στην εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνους τρόπους και υλικά. Είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.

Σήμερα η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια των policy makers. Όλα οδηγούν στις λεγόμενες ¨πράσινες λύσεις¨ που τελικά δεν είναι και τόσο πράσινες. Για παράδειγμα ο εξαναγκασμός να δεχθούμε από πριν ότι οι ΑΠΕ για τις οποίες μιλήσαμε ,είναι η αποκλειστική και μόνιμη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη. Οι ΑΠΕ προς στιγμήν δεν αποθηκεύονται και αποτελούν …συνοδευτικό μείγμα στην ενέργεια και όχι τη βάση της όπως εξηγήσαμε. Έχουν πολύ χαμηλό βαθμό Ωριαίας Αξιοπιστίας όπως μας πληροφορούν οι μελέτες του ΑΔΜΗΕ. Ακόμη αποτελούν ποσοστό παγκοσμίως κάτω του 10% στο ενεργειακό μείγμα. Αυτή τη στιγμή η χρήση των ορυκτών καυσίμων , δυστυχώς είναι για πολλές δεκαετίες ακόμη στο προσκήνιο  τόσο στην ενέργεια όσο και στη βιομηχανία πλαστικών, μεταλλουργίες, μεταφορές κλπ.

Η μετάβαση σε πιο πράσινες αληθινά λύσεις θα αργήσει, δεδομένου ότι τεχνολογίες όπως το Υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας κ.α. είναι ακόμη άγουρες και κοστίζουν πολύ. Ο νόμος που ισχύει σήμερα στα Ενεργειακά ας τον ονομάσουμε κώδικα επικοινωνίας είναι το τρίπτυχο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να είναι σε πλήρη ισορροπία, γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε φαινόμενα κινδύνου μπλάκ άουτ, ενεργειακή φτώχεια κλπ.

Έχει διαβαστεί 1488 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 703 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)