Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Στέργιος Μποζίνης: «Το Βέρμιο θα γίνει ένα μεγάλο νταμάρι»

από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Μποζίνης:  «Το Βέρμιο θα γίνει ένα μεγάλο νταμάρι»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε ο Στέργιος Μποζίνης με αφορμή τον σχεδιασμό για τη εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο το πρωί της Δευτέρας 30/11. Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών Μηχ. καιι υπήρξε Διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας.

Με γλώσσα επιστημονική και ταυτόχρονα εκλαϊκευτική ανέλυσε πλευρές των συνεπειών της εγκατάστασης τους και κατέθεσε τις δικές του σκέψεις. Ξεκινώντας σημείωσε την συζήτηση που είχε γίνει πριν χρόνια στο Δ.Σ της Βέροιας αλλά και τη επιτροπή που συμμετείχε και που λόγω διαφωνιών δεν κατέληξε σε απόφαση, τονίζοντας παράλληλα τη αρχική απόσυρση – για οικονομικούς λόγους- του ενδιαφέροντος της Εταιρίας. «Αυτή όμως επανήλθε- μετά την εξεύρεση σχετικών κεφαλαίων- με νέα πρόταση» Αναφερόμενος στη σχετική πρόταση- που βρίσκεται υπό διαβούλευση- σημείωσε με έμφαση ότι πρόκειται «για άνιση μεταχείριση της περιοχής μας σε σχέση με άλλες αναφορικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Εμείς έχουμε πάρει το μερτικό μας με τα 84 MW που έχουν ήδη εγκατασταθεί».

Σημείωσε ακόμη ότι η όλη διαδικασία κινείται προφανώς με βάση την υφιστάμενη Νομοθεσία, όμως σε άλλες περιοχής δεν υπάρχει τέτοια υπερφόρτωση όπως π.χ σε Υμητό ή Πάρνηθα. Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρότασης της «ΑΙΟΛΙΚΗΣ» «θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις από εταιρείες με βάση και την υποδομή που ήδη θα υπάρχει με αποτέλεσμα «Το Βέρμιο να γίνει ένα μεγάλο νταμάρι». Επίσης σημειώνοντας σχετικά με την πρόταση για 70 συνολικά ανεμογεννήτριες στα διοικητικά όρια των τριών Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, δυναμικότητας 315 MW, εκτίμησε ότι έτσι δημιουργείται ουσιαστικά το μεγαλύτερο «έργο στην Ευρώπη» με τεράστιες συνέπιες σε όλους τους τομείς όπως πανίδα και χλωρίδα, ορεινό και φυσιολατρικό τουρισμό , δυναμική κτηνοτροφία κ.α. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μια σειρά – όπως γράφει η σχετική μελέτη παρεμβάσεις-(π.χ διάνοιξη χιλιομέτρων δρόμων , απόθεση αδρανών υλικών, μέγεθος ανεμογεννητριών κ.α) – που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του ανάγλυφου του βουνού, σε μια συνολική αλλαγή του φυσικού τοπίου και στη διατάραξη του οικοσυστήματος της περιοχής, « όχι μόνο λόγω της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ανεμογεννήτριες αλλά και λόγω των συνοδών έργων».

Όσον αφορά τη επιλογής της συγκεκριμένη περιοχής για την εγκατάσταση τους παρά του ότι «είναι χαμηλού αιολικού δυναμικού» όπως σημείωσε, έχει να κάνει με την ύπαρξη σε μικρή απόσταση της ΔΕΗ (περιοχής Κοζάνης- Πτολεμαϊδας) και επομένως «χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ» κάτι που εκτιμά θα δημιουργήσει κίνητρα και για άλλες επενδύσεις στην περιοχή. Όσο δε αφορά τα περίφημα «οφέλη στις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε με νόημα ότι πρόκειται για μία επένδυση «που σε 7 χρόνια θα κάνει απόσβεση» στηριγμένη προφανώς στα όσα «κίνητρα» προσφέρει στις εταιρείες ΑΠΕ η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ εξέφρασε και επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα πάρουν οι κάτοικοι (μέσω μειωμένων τιμολογίων) φέρνοντας παραδείγματα από άλλες περιοχές.

Άσκησε κριτική σε σχέση με το ότι το ζήτημα έρχεται εν μέσω πανδημίας και θα συζητηθεί στο Δ.Σ «δια περιφοράς και χωρίς την παρουσία ειδικών και εκπροσώπων φορέων». Όσο δε αφορά την αποκατάσταση-μετά 20 χρόνια που είναι η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών- σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν και λόγω των υλικών κατασκευής (π.χ μη ανακυκλώσιμα) αλλά και της χαμηλής χρηματοδότησης που υπάρχει όταν στις ΗΠΑ προβλέπονται πολλά πολλαπλάσια ποσά και άρα θα υπάρχουν ανεπανόρθωτες βλάβες για τις επόμενες γενιές.

Καταλήγοντας τόνισε ότι: «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ούτε σύνδεση των χορηγούμενων αδειών με τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν και με την φέρουσα ικανότητα των περιοχών. Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και μετά τις αδειοδοτήσεις για Αιολικά πάρκα, με την δίκαιη ισοκατανομή αυτών ανά δήμο της χώρας, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW. Εμείς πάντως ως περιοχή πήραμε το μερτικό μας και με το παραπάνω. Δηλαδή χρειάζεται αναβολή του έργου μέχρι την κατάθεση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ»

Έχει διαβαστεί 342 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 125 επισκέπτες και 0 μέλη.