Κυριακή, 03 Ιούλ, 2022

  • Υπό ρωσικό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
  • Ο Νίκος Βάγιας για την Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/7
  • Και από εκεί, ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες, στο Βέρμιο!
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ, για να κερδίσει ανάσες και να ανοίξει τον δρόμο για τις δικές του ανάγκες
  • Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
Υπό ρωσικό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας1 Ο Νίκος Βάγιας για την Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στη Νάουσα2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/73 Και από εκεί, ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες, στο Βέρμιο!4 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ, για να κερδίσει ανάσες και να ανοίξει τον δρόμο για τις δικές του ανάγκες5 Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θερινό όνειρο...

Ονειρο θερινής νυκτός είναι πλέον για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές, όπως επιβεβαιώνει και σχετική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, πάνω από τους μισούς (51,6%) απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν θα πάνε διακοπές, ενώ από τις θετικές απαντήσεις (45,3%) μόλις το 6,5% θα καταφέρει να πάει περισσότερες μέρες από πέρυσι. Το πολυδιαφημισ... Περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

Την Πέμπτη 3/7/2014 συνεδρίασε το Δ.Δ.Φ.Η. με θέμα την επιχειρούμενη πώληση της λεγόμενης «Μικρής Δ.Ε.Η.», καθώς και την παύση λειτουργίας της ΔΕΔΔΗΕ (τεχνική υπηρεσία ΔΕΗ) Αλεξάνδρειας.

Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμ. Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΔΜ) κ. Ντέλμας Κωνσταντίνος, έθεσε υπόψη των φορέων του νομού τη θέση του ΤΕΕ/ΔΜ, καταθέτοντας τα παρακάτω:

● Η Δυτική Μακεδονία στήριξε με τον ορυκτό της πλούτο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια, πληρώνοντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τίμημα , πιστεύοντας όμως ακράδαντα ότι από το άνοιγμα του πρώτου ορυχείου λιγνίτη μέχρι το κλείσιμο και της τελευταίας μονάδας παραγωγής ενέργειας, θα έχει απέναντί της μια ισχυρή και αξιόπιστη επιχείρηση με αδιαπραγμάτευτα δημόσιο χαρακτήρα.

● Η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, αφορά στη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» και στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση τηςμητρικής ΔΕΗ.

● Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα αποτελείται από αντιπροσωπευτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα ενσωματώσει το 30% της σημερινής επιχείρησης και στη συνέχεια θα τεθεί σε ανοικτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

● Παράλληλα, ο νέος επενδυτής θα έχει πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτηπου θα είναι αναγκαία για την επαρκή τροφοδοσία των συγκεκριμένων μονάδων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

● Επιπλέον προβλέπεται να διατεθεί το 17% των μετοχών της «Μητρικής»ΔΕΗ σε ιδιώτες. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το τέλος εποχής μιας κοινής πορείας 60 ετών μεταξύ της Δυτικής Μακεδονίας και της δημόσιας ΔΕΗ.

● Το ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και απαιτεί την απόσυρση του σχετικού νομοσχέδιου.

● Στις 24/12/2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας δήλωσεομόφωνα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην προοπτική της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ και της δημιουργίας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή αντανακλά και αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

● Τα υφιστάμενα κοιτάσματα λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις για αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, εκτιμώνται περίπου σε 1,8 δις τόνουςκαυσίμου, από αυτά στο νέο σχήμα της «μικρής ΔΕΗ» προβλέπεται ναεκχωρηθούν περίπου το 20%.

● Με τροπολογία του ν.2941 του 2001 καταργήθηκε ο όρος του ν. 1280 του 1982 που προέβλεπε «την επαναπόδοση των εκτάσεων στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα», συνεπώς μετά το πέρας των εξορυκτικών δραστηριοτήτων οι τεράστιες εκτάσεις (πάνω από 200.000 στρέμματα) παραμένουν στον μελλοντικό ιδιοκτήτη της ΔΕΗ, καθιστώντας τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εκτάσεων της Δυτικής Μακεδονίας !

● Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, το σύνολο των λιγνιτών που εξορύχτηκαν από το 1960 μέχρι το 2009 στην περιοχή, μετατράπηκε σε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 562 ΤWh,  απέτρεψε την εισαγωγή 154 εκατ. τόνων ισοδύναμου πετρελαίου και πρόσφερε στην εθνική οικονομία εξοικονόμηση συναλλάγματος 49.7 δις δολαρίων.

● Η κατασκευή και η λειτουργία των τεχνιτών φραγμάτων είχε ως συνέπεια τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων με αποτέλεσμα την αλλαγή δραστηριοτήτων και εσόδων για τους κατοίκους. Ιδιαίτερα για την λίμνη του Πολυφύτου, ενώ δεσμεύτηκαν σημαντικές εκτάσεις με ελάχιστες αποζημιώσεις – εν γνώσει των ιδιοκτητών- από την δεκαετία του ’70 δεν έγινε κανένα έργο αξιοποίησης της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πραγματικότητα που ο Ελληνικός λαός επί δεκαετίες πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά, προκειμένου να θρέψει το τέρας της διαπλοκής και των μιζών στα δημόσια έργα.

Κλείνοντας ο κ. Ντέλμας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ανέχθηκε στο βωμό της ανάπτυξης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για ευημερία και πρόοδο της χώρας, να θυσιάσει ακόμη και το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι όλοι οι Έλληνες πλήρωσαν επί δεκαετίες ακριβά τις μίζες των εταιρειών, όπως η SIEMENS με τους «Χριστοφοράκους», την «υπεραξία» των εισαγόμενων προϊόντων και της τεχνογνωσίας τους.

Ότι σήμερα κάτω από καθεστώς χρεοκοπίας, τώρα που η χώρα αδυνατεί να διαπραγματευθεί ακόμη και για τα στοιχειώδη, αποφάσισαν οι συγκυβερνώντες να ξεπουλήσουν την πολυτιμότερη και πιο ακριβοπληρωμένη Δημόσια επιχείρηση !

Οι ντόπιοι υποτακτικοί συνεργάτες, οι μεσάζοντες των διεθνών οίκων που λεηλάτησαν τη χώρα, αγοράζοντας συνειδήσεις και διαβρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες του έθνους. Υπόσχονται ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, χωρίς μίζες αυτή τη φορά !

Κλείνοντας επεσήμαναν ``είναι κοινό μυστικό ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που κατά τις επιταγές των τοκογλύφων αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, είναι αδιέξοδο και χωρίς προοπτική, η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραπλανά τους πολίτες βαφτίζοντας το ξεπούλημα…ανάπτυξη!΄΄

Στη συνέχεια ο κ. Βαλαβάνης Στέλιος εκπρόσωπος από την Τεχνική υπηρεσία της ΔΕΗ στο νομό, ενημέρωσε τους φορείς για το κλείσιμο της τεχνικής υπηρεσίας στην Αλεξάνδρεια και τη μεταφορά της στη Βέροια.

Ο κ. Βαλαβάνης τόνισε ότι πλέον καθιστά δύσκολή την επέμβαση σε όλους τους χώρους του Νομού γιατί χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να ανταποκριθεί, δεν μπορεί να είναι άμεση η επέμβασή της σε περιπτώσεις πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών.

Για τα αίτια αυτής της ενέργειας είπε ότι ήταν καθαρά οικονομικού χαρακτήρα χωρίς να συνυπολογιστεί το κοινωνικό κόστος αυτής της ενέργειας.

Έθεσε όμως και μια άλλη παράμετρο αυτή της υποβάθμισης της πόλης της Αλεξάνδρειας που ουσιαστικά τη μετέτρεψε σε ένα ``μεγάλο χωριό΄΄ αφού σχεδόν όλες οι υπηρεσίες έχουν φύγει από την πόλη.

Αναφέρθηκε στην αντίδραση και στις ενέργειες που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για το θέμα τονίζοντας ότι ``αν έμεινε η υπηρεσία στην Αλεξάνδρεια 6 μήνες παραπάνω , αυτό οφείλεται στην αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου΄΄.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι η υπηρεσία στην πόλη πρέπει να ανοίξει ξανά ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Τέλος επιστέγασμα της διαδικασίας ήταν η πλήρης διαφωνία και αντίθεση τουΔίκτυου για την ίδρυση `` της μικρής ΔΕΗ΄΄ και το κλείσιμο της τεχνικής υπηρεσίας στην Αλεξάνδρεια.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ, με κύριους ομιλητές τον κ. Ντέλμα Κώστα εκπρόσωπο του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας, τον κ. Βαλαβάνη εκπρόσωπο από την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΗ και τον κ. Πράσο Στέφανο πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το Δίκτυο καλεί όλους του φορείς του Δήμου και του Νομού Ημαθίας αλλά και όλο τον κόσμο να διατρανώσει την αντίθεση τους στην πώληση της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Τρίτης.

 

Έχει διαβαστεί 387 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 34 °C
Άνεμος Α 3-5 μποφόρ

Κυριακή, 03 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 366 επισκέπτες και 1 μέλος.