Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/7
  • Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου
  • «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»
  • Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ
  • Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/71 Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου2 «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»3 Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας4 Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ5 Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

Συνάντηση Αραχωβίτη με ροδακινοπαραγωγούς και τευτλοκαλλιεργητές

από Η Άλλη Άποψη
Συνάντηση Αραχωβίτη με ροδακινοπαραγωγούς και τευτλοκαλλιεργητές

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επισήμανε ότι το πρώτο θέμα που συζήτησαν οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών απο τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όπως είπε, "προτείναμε να γίνει κοινή σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή δικών μας επιστημονικών συνεργατών, άλλων του ΕΛΓΑ και φυσικά υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Μέσω της σύσκεψης αυτής, ο υπουργός θα έχει πλήρη και σφαιρική ενημέρωση και θα αποφασίσει πως μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο ζήτημα και να δικαιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και έτσι να μπορέσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν και φέτος και που ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια".

   "Άν μετά την επικείμενη συνάντηση, ο κ. Αραχωβίτης αποφασίσει να στηρίξει τους ροδακινοπαραγωγούς με αποζημιώσεις, τότε εμείς με τη σειρά μας δεν θα προχωρήσουμε τις νομικές ενέργειες που σχεδιάζουμε με κατάθεση αγωγής κατά του ΕΛΓΑ", δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης.

   Επί τάπητος τέθηκε στη συνάντηση των δύο πλευρών, και το θέμα αναδιοργάνωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, "ο υφιστάμενος κατακερματισμός των συνεταιρισμών η αποχώρηση πολλών μελών μέσα από την αυξημένη φορολόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η αποδιάρθρωση του εναπομείναντος συνεταιριστικού κινήματος, οδηγεί αναγκαστικά στη λήψη μέτρων. Ο κ. Αραχωβίτης, υποσχέθηκε ότι εντός των επόμενων ωρών θα εξαγγελθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των αγροτών, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αναστολή του φαινομένου της μαύρης διακίνησης".

   "Αν όμως φανεί εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν δεν βοηθάνε στην διακοπή του ρεύματος αποχώρησης από τους συνεταιρισμούς και της παύσης της προώθησης των φρούτων και λαχανικών μέσα από τη μαύρη διακίνηση, τότε θα προτείνουμε άλλες λύσεις που θα περιορίσουν αν όχι πατάξουν το φαινόμενο", υπογράμμισε.

   Συζητήθηκε επίσης, το θέμα αναδιοργάνωσης των συνεταιρισμών, ζητήματα που αφορούν την απαλλαγή των διοικήσεων των συνεταιρισμών από ποινικές ευθύνες ή αναστολή των ποινικών διώξεων, θέματα που αφορούν την περιουσία συνεταιριστικών οργανώσεων. "Ο υπουργός μας είπε, ότι η νέα νομική του ομάδα ήδη κάνει μελέτες για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις", είπε.

   Αναποτελεσματικό το εξαγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

         Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, η σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας ανέδειξε ότι "έτσι πως είναι δομημένο το εξαγωγικό μοντέλο δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει. Δεν μπορούμε να διεισδύσουμε σε αγορές οι οποίες απαιτούν μεγέθη και έτσι τις χάνουμε υπέρ των ανταγωνιστών μας Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων και πέραν τούτου, ακόμη και σε αυτές που πουλάμε, πουλάμε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που οδηγεί σε μείωση εισοδημάτων και των δημοσίων εσόδων".

   "Προτείνουμε ότι θα πρέπει να στηριχθούν εταιρικές μορφές, joint ventures εταιρείες, μέσω κινήτρων ή και αντικινήτρων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα μεγέθη, αλλά και το εύρος των ποικιλιών που θα προσφέρονται (διάφορα είδη φρούτων), για να μπορέσουμε να μπούμε εκεί που είναι οι ανταγωνιστές μας, στις μεγάλες αλυσίδες της Δυτικής Ευρώπης", τόνισε.

         Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ανακτήσεων και σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη "με τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαμε κατορθώσει σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, να μειώσουμε τα ποσά που έπρεπε να ανακτηθούν από την ΕΕ, από 470 εκατ. ευρώ στα 86 εκατ ευρώ. Τώρα είμαστε στην τελική φάση, όπου καταρτίζουμε σχετική μελέτη με μια διεθνή ελεγκτική εταιρεία, που θα προκύπτει ότι αυτά τα ποσά που αποδέχθηκε τελικά η ΕΕ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν μπορούν να τις καταβάλλουν εφάπαξ". "Τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε την προαναφερόμενη μελέτη στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και θα ζητήσουμε τα ποσά να μπουν σε μακροχρόνια ρύθμιση, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα", είπε και σημείωσε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις συναινούν στο να οργανωθούν τα αγροτικά επιμελητήρια, μέσα από τμήματα που θα είναι καθαρά αγροτικού χαρακτήρα.

         Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρική Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια. "Μας ζήτησε να κατέβουμε Αθήνα, έτσι ώστε να συζητήσουμε εκτενώς το θέμα", τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχει διαβαστεί 204 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 40 °C
Άνεμος ΝΝΔ 3-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 41 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 26 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 285 επισκέπτες και 0 μέλη.