Τρίτη, 04 Οκτ, 2022

  • Θεσσαλονίκη: Σέρνουν στα δικαστήρια μέλη του ΣΦΕΑ .Η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται
  • Η Λέσχη ανάγνωσης "Ακυβέρνητος βιβλιόπλους" ... ανοίγει πανιά για τη νέα χρονιά
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Νέα αύξηση 22% στα εβδομαδιαία κρούσματα, 85 θάνατοι, 66 διασωληνωμένοι
  • Νικόλας Σμυρνάκης συγγραφέας: «Σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας εκφράζει την αλήθεια του έχοντας στο μυαλό του τους αναγνώστες»
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε αδιέξοδα διλήμματα με φόντο τις κάλπες
Θεσσαλονίκη: Σέρνουν στα δικαστήρια μέλη του ΣΦΕΑ .Η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται1 Η Λέσχη ανάγνωσης "Ακυβέρνητος βιβλιόπλους" ... ανοίγει πανιά για τη νέα χρονιά2 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ3 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Νέα αύξηση 22% στα εβδομαδιαία κρούσματα, 85 θάνατοι, 66 διασωληνωμένοι4 Νικόλας Σμυρνάκης συγγραφέας: «Σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας εκφράζει την αλήθεια του έχοντας στο μυαλό του τους αναγνώστες»5 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε αδιέξοδα διλήμματα με φόντο τις κάλπες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βάρβαρη «κανονικότητα»

Πραγματική ανακούφιση του λαού από τις πανάκριβες τιμές της Ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος της πολιτικής που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, για να στηρίζονται οι «πράσινες» επενδύσεις και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ορισμένα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες το επιβεβαιώνουν:Για πρώτη... Περισσότερα

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και Υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη, στην εφημερίδα «Η Άλλη Άποψη»

από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και Υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη, στην εφημερίδα «Η Άλλη Άποψη»

Γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι συνεργασίες για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας της ΔΗΜΑΡ. Ενόψει των Ευρωεκλογών χρειάζονται συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που θα είναι πλειοψηφικές έναντι των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί καταρχήν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Προοδευτική Συμμαχία. Θέλω, όμως, να στείλω κι ένα μήνυμα συμμετοχής της νέας γενιάς στην πολιτική. Συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία γιατί πιστεύω ότι η νέα γενιά οφείλει να πάρει πάνω της την προσπάθεια των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι ελκυστική.

Τι θα πείτε στους παλιούς συνεργάτες του ΚΙΝΑΛ για την επιλογή αυτή;

Το ΚΙΝΑΛ απέτυχε να γίνει ένας ισχυρός, πολυσυλλεκτικός φορέας της κεντροαριστεράς κι εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο βασικός πόλος απέναντι στη δεξιά. Δυστυχώς, στο ΚΙΝΑΛ επικράτησε η γραμμή της στρατηγικής ήττας της αριστεράς που σημαίνει στρατηγική νίκη της δεξιάς και αναβίωση των πολιτικών συσχετισμών που υπήρχαν πριν το 2015. Η σύμπλευση με τη ΝΔ σε ζητήματα, όπως η απλή αναλογική και η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ενδεικτική αυτής της πολιτικής επιλογής. Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στρέφεται αριστερά, με πρόσφατο παράδειγμα τη νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, το ΚΙΝΑΛ είναι ίσως το μόνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που είναι κατά των προοδευτικών συνεργασιών. 

Τι σηματοδοτεί η εκλογική αυτή μάχη; Είναι προάγγελος των επόμενων βουλευτικών;

Έχει περάσει στη δημόσια συζήτηση η αντίληψη ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι «χαλαρή» ψήφος. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα όργανο χωρίς ουσιαστικές εξουσίες. Κι όμως, αποφασίζει για το 80% των νομοθετικών μέτρων της Ε.Ε. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποιος θα έχει πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχουν οι δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς ή θα έχουν οι δυνάμεις της αριστεράς, της προόδου, της οικολογίας και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που στην Ελλάδα εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Με λίγα λόγια, σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε αντιπαράθεση δύο ατζέντες. Αυτή η αντιπαράθεση θα κυριαρχήσει και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και πιστεύω ότι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση μιας ρεβανσιστικής δεξιάς που εκφράζει αυτή τη στιγμή η ΝΔ.

Πιστεύετε στα αλήθεια ότι η Ε.Ε. μπορεί να γίνει «υπέρ των λαών» και όχι υπέρ του κεφαλαίου όπως από την πρώτη στιγμή λειτουργεί;

Στην πραγματικότητα, η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι μια αριστερή ιδέα για την ειρήνη απέναντι στον εθνικισμό που αιματοκύλησε για δεκαετίες την Ευρώπη. Επίσης, όταν το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό της Ε.Ε. Σήμερα, όμως, η Ε.Ε. πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά για να υπάρξει με προοπτική. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μια δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της αειφόρου ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει κοινά το προσφυγικό ζήτημα και την κλιματική αλλαγή και θα στοχεύει στην πολιτική της ενοποίηση.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη " Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ"

Έχει διαβαστεί 258 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 22 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 664 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)