Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

 • ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS
 • Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές
 • “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα
 • 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS1 Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές2 “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα3 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ 5 Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...Το υπουργείο Παιδείας έκα... Περισσότερα

Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

από Η Άλλη Άποψη
Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν με ανακοίνωσή τους 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

"Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που υπογράφουμε , δηλώνουμε την αποχώρηση μας από τις Ο.Μ του ΣΥΡ.ΙΖ.Α-ΠΣ της Ημαθίας και με το κείμενο αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους λόγους αλλά και την αγωνία μας για το μέλλον της αριστεράς.

Μιας αριστεράς που εκφραζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε διαμορφωθεί από το 2013 έως το 2015 , κατόρθωσε να κυβερνήσει για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Ευρώπη σε ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον , το οποίο επέβαλε στη χώρα μας ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο με τα μνημόνια , με το τρίτο να πρέπει να το διαχειριστεί και να κατορθώσει με τα λάθη και τις αδυναμίες της , σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες όπως για παράδειγμα η μείωση των ανισοτήτων , η βελτίωση των εργασιακών , η περίθαλψη για όλους , σημαντικά βήματα στην δικαιωματική πολιτική , η συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την ήττα του 2019 ωστόσο , με το ποσοστό του 31.5% που ναι μεν ήταν αξιοπρεπές για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά αριθμητικά διαφαινόταν η σημαντική μείωση των ψηφοφόρων του και στο όνομα της αποφυγής της εσωστρέφειας, η συζήτηση για την ανάλυση των αιτιών της ήττας έγινε γρήγορα και επιφανειακά , με την ευθύνη που αναλογεί στην καθεμία και τον καθένα από μας από όποια θέση είχαμε ,χωρίς να προσδιοριστούν οι λόγοι που τον απομάκρυναν από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας , από τους νέους, από τα κινήματα.

Αντί λοιπόν να επικεντρωθούμε στα μέλη, να συζητήσουμε όλες και όλοι μαζί, να δυναμώσουμε τις οργανώσεις με ενεργούς πολίτες και κυρίως να αφουγκραστούν τα ηγετικά στελέχη , τα μέλη του κόμματος , τα οποία δυστυχώς δεν ακουγόταν και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέχτηκε το πολιτικό άνοιγμα προς τις αποτυχημένες συνταγές του κέντρου, με μια συγκόλληση μηχανισμών από τα πάνω . Το αποτέλεσμα ήταν να μεταλλαχθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή ταυτοτικό προσδιορισμό, με ασαφές στίγμα στις κοινωνικές ομάδες που ήθελε να εκφράσει.

Συγχρόνως η μετατροπή του σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, οδήγησε στην απαξίωση των οργάνων του κόμματος, στην ρευστοποίηση των οργανώσεων μελών που για την Αριστερά αποτελούν το κύτταρο του κομματικού οργανισμού και τον συνδετικό κρίκο της ηγεσίας με την κοινωνία και την μετατροπή τους σε ψηφοφόρους - χειροκροτητές.

Το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε με την απόφαση του 3ου Συνεδρίου το 2022 να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος από τα μέλη, τα οποία μάλιστα μπορούν να ψηφίζουν έστω και με την εγγραφή τους κατά την εκλογική διαδικασία. Χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα , στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας που κατά τη γνώμη μας είναι καθαρά λαϊκίστικη προσέγγιση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Π.Σ βρέθηκε στο έλεος των ψηφοφόρων-μελών της μίας ημέρας._Διαφωνήσαμε με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αλλά συμμετείχαμε στη διαδικασία, με σεβασμό στο αποτέλεσμα. Η διαδικασία και οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας.

Μετά την επώδυνη εκλογική ήττα που την ακολούθησε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα , ο σημερινός πρόεδρος χωρίς να είναι μέλος του κόμματος και χωρίς καν να γνωρίζει το πρόγραμμα του κατάφερε να εκλεγεί με μία προσωποκεντρική καμπάνια είκοσι ημερών που ξεκίνησε από τα κοινωνικά δίκτυα και με κεντρικό σύνθημα ότι μπορεί να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό και να έχει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία ως ηγέτης με τον λαό. Καμία σχέση δηλαδή ούτε με το ήθος ούτε με τις αξίες της αριστεράς.

Ακολούθησαν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις, όπως η ομιλία στον ΣΕΒ , η χλιαρή ανακοίνωση για το έγκλημα που συντελείται στην Γάζα, η απαξίωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν όλα τα συστημικά μέσα της περιόδου όπως η κριτική για το μαξιλάρι των 37 δις , το απαράδεκτο διάγγελμα διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων και τέλος η απαράδεκτη διχαστική ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή με χαρακτηρισμούς όπως "πέμπτη φάλαγγα", "κομματίλα", "ελιτισμός" και "πολιτική pummaro".

Στα χρόνια που η καθεμία κι ο καθένας από εμάς είμαστε μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μας συνέδεαν κοινές αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως η συντροφικότητα , η συμμετοχικότητα , η αλληλεγγύη , οι κοινοί μας αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας , δικαιοσύνη , διαφάνεια , ισότητα , σεβασμό στην διαφορετικότητα , στα δικαιώματα ,στο περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ,για το όραμα μας για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία .

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν μπορούμε να συμπορευτούμε κι ούτε να δώσουμε άλλοθι με την παρουσία μας στην ολοκληρωτική μετάλλαξη του.

Η συγκυρία , με μία πανίσχυρη κυβέρνηση που καθημερινά αποδεικνύει την προτίμηση της στους λίγους και ισχυρούς απέναντι στους πολλούς και αδύναμους , στον συντηρητισμό απέναντι στην πρόοδο και την ελευθερία , με αποτέλεσμα την ακρίβεια , την απαξίωση της δημόσιας υγείας , παιδείας , την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών όπως είναι η ενέργεια και το νερό , την υποτίμηση της κλιματικής κρίσης , του περιβάλλοντος , τον αυταρχισμό και τις έμφυλες διακρίσεις, κάνει επιτακτική την
ανάγκη για την δημιουργία ενός πόλου της ριζοσπαστικής οικολογικής αριστεράς στην δημιουργία του οποίου θέλουμε να συμβάλουμε με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα.

Δηλώνουμε παρούσες και παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες , όπως κάναμε πάντα.

Με τους συντρόφουςισσες που είμαστε μαζί αυτά τα χρόνια ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε στους δρόμους, στους αγώνες , στην κοινωνία.

Υπογράφουμε η καθεμία και ο καθένας μας με την ιδιότητα του μέλους των οργανώσεων χωρίς να προσθέσουμε τις όποιες θέσεις είχαμε στο κόμμα , γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιότητα του μέλους σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα είναι η μέγιστη.

ΥΓ: Τέλος ζητάμε την διαγραφή μας από όλα τα μητρώα-αρχεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ( κεντρικά-περιφερειακά ) και του i-syriza και απαγορεύουμε οποιαδήποτε χρήση των προσωπικών μας δεδομένων".

Τα 57 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν είναι:

1 Αποστολοπουλος Αθανάσιος
2 Αγγελής Βασίλης
3 Αμεναουμ Ιντουμπορ Ελένη
4 Βλαχοπούλου Αφροδίτη
5 Βουγιουκας Στέλιος
6 Γεωργιαδης Σωκράτης
7 Γκότση Ευδοξία
8 Γκότσης Ντίνος
9 Γονιδης Θεόφιλος
10 Ευθυμιαδης Νίκος
11 Ζιουζιας Βασίλης
12 Ζωγράφος Στράτος
13 Καλδαρας Κώνστας
14 Καραγκιοζοπουλου Μαρία
15 Καρασαρλιδου Φροσω
16 Καρασαρλιδου Χριστίνα
17 Κοντογλου Νέστορας
18 Κοσμιδης Αντώνης
19 Κουρουζιδης Χάρης
20 Κωστόπουλος Γιώργος
21 Μαμαλη Κωνσταντίνο

22 Μαμαλης Αριστείδης
23 Μαμαλης Μιχαήλ Αγγελος
24 Μαυρογιωργος Τάκης
25 Μελισανιδου Ελσα
26 Μιχαηλιδης Γιανης
27 Μοσχοπουλος Κωνσταντίνος
28 Μπαμπαλος Δήμος
29 Μπλετσου Βασιλική
30 Μπλετσου Στεφάνια
31 Μώκιου Ευαγγελία
32 Μώκιου Ευθυμία
33 Νεοκαστριτη Χριστίνα
34 Ντινα Αθήνα
35 Ντινα Ευθυμία
36 Ντινας Κωνσταντίνος
37 Ντινας Χάρης
38 Οικονομοπουλος Αντώνιος
39 Παντζεκου Αθήνα
40 Παπαγιαννουλη Ευη
41 Παπαδοπούλου Ευαγγελία
42 Παπαιωανου Σωτήρης
43 Παπανικου Μαρία
44 Παριζας Χρήστος
45 Πασχαλοπουλος Φώτης
46 Πεγιου Μερόπη (Πεπη)
47 Πουγιουρου Δέσποινα
48 Ρίζος Τάκης
49 Σμήττα Σόφια
50 Τσιανος Αντώνης
51 Τσιούκας Γιώργος
52 Υφαντιδου Ελένη
53 Χαμπιδης Δημήτριος
54 Χολεβα Ασπασία
55 Χονδροματιδης γΙΑΝΝΗΣ
56 Χονδροματίδης Γιώργος
57 Χονδροματίδης Μιχάλης


Έχει διαβαστεί 2681 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 365 επισκέπτες και 0 μέλη.