Κυριακή, 16 Ιούν, 2024

  • Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου
  • Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • Επιχείρηση «ολική ανάταξη» με μπαγιάτικα υλικά
  • Να επιταχυνθεί το έργο της κυβερνήσεως.....
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης
Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου1 Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια2 ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ3 Επιχείρηση «ολική ανάταξη» με μπαγιάτικα υλικά4 Να επιταχυνθεί το έργο της κυβερνήσεως.....5 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Λεφτά υπάρχουν

Δημοσιεύματα στον Τύπο προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές του Ιούλη, θα επικυρωθεί η αμερικανική πρόταση για δαπάνη 0,25% επί του ΑΕΠ των κρατών - μελών, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Ουκρανία μέχρι το 2030. Οπως σωστά γράφεται, το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα, την ίδι... Περισσότερα

Τάσος Μπαρτζώκας για τους Απόστρατους: Να διορθωθεί η αδικία εις βάρος τους με τις κρατήσεις μερισμάτων και μάλιστα, αναδρομικά!

από Η Άλλη Άποψη
Τάσος Μπαρτζώκας για τους Απόστρατους: Να διορθωθεί η αδικία εις βάρος τους με τις κρατήσεις μερισμάτων και μάλιστα, αναδρομικά!

Την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των Αποστράτων και των τριών όπλων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, με τις κρατήσεις των μερισμάτων από τα Μετοχικά τους Ταμεία, καθώς και με τις κρατήσεις που υφίστανται στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή, ζητά από το Νίκο Παναγιωτόπουλο να διευθετηθεί το ζήτημα οριστικά με νομοθετική παρέμβαση, η οποία είναι ούτως ή άλλως επιβεβλημένη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι οι εν λόγω κρατήσεις, είναι αντισυνταγματικές.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Ερώτησή του, οι κλιμακωτές κρατήσεις στα αποδιδόμενα μερίσματα, βάσει του Ν.4093/2012, κατόπιν και της εφαρμογής του Ν.4387/2016, έχουν δημιουργήσει Αποστράτους δύο ταχυτήτων, καθώς οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων πριν το 2016 συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις, ενώ μετά το 2016 δεν έχουν.

Ο Βουλευτής ζητά η νομοθετική θεραπεία της αδικίας, εκτός από άμεση, να έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποδοθούν στους μερισματούχους Απόστρατους εξ ολοκλήρου οι κρατήσεις που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα. Αιτιολογεί δε την αναδρομικότητα, στη βάση της αυτοχρηματοδότησης των Μετοχικών Ταμείων από τους ίδιους τους μερισματούχους, τονίζοντας ότι η επιστροφή των κρατήσεων είναι το ελάχιστο δείγμα της Πολιτείας απέναντι στην προσφορά τους προς την Πατρίδα.

 

Το κείμενο της Ερώτησης

 

Προς:   Τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο   

Θέμα:   Κρατήσεις ν. 4093/2012 στα μερίσματα Μετοχικών Ταμείων

 

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σύμφωνα με το Ν. 4093/2012, άρθρο 1ο, υποπαράγραφος Β.3 της παραγράφου Β., γίνονται κλιμακωτές κρατήσεις στα αποδιδόμενα μερίσματα και  στους δικαιούχους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων και των τριών Όπλων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Παράλληλα, κρατήσεις υφίστανται και στους Ειδικούς Κλάδους  Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων.

Οι εν λόγω κρατήσεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΣΤΕ (1891/20290), ωστόσο δεν έχει αποκατασταθεί η αδικία στην οποία υπόκεινται οι απόστρατοι. Μάλιστα, μετά και την εφαρμογή των διαλαμβανόμενων ρυθμίσεων του ν.4387/2016, η αδικία έχει ενταθεί, καθώς υφίστανται Απόστρατοι δύο ταχυτήτων, διότι οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων πριν το 2016 συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις, ενώ μετά το 2016 δεν έχουν.

Οι θιγόμενοι έχουν γνωστοποιήσει πολλάκις το εν θέματι ζήτημα και στο πλαίσιο, τόσο της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, όσο και ως αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς  των Αποστράτων στην πατρίδα μας, έχει ανακοινωθεί ότι αναζητείται σχετική νομοθετική ρύθμιση προς επίλυση του θέματος.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.Υπουργέ

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νομική επεξεργασία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος και πότε αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή;

Η νομοθετική θεραπεία της εν θέματι εκκρεμότητας, προς τους Απόστρατους θα ενσωματώνει και αναδρομική ισχύ;

 

 

 

 


Έχει διαβαστεί 900 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 893 επισκέπτες και 0 μέλη.