Τρίτη, 07 Δεκ, 2021

  • Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης
  • Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ
  • Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός
  • Αστειότητες...
  • Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών
Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης1 Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ2 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ3 Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός4 Αστειότητες...5 Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους

Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.Σε αυτό το πλαίσιο, για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις», που έχουν... Περισσότερα

Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

από Η Άλλη Άποψη
 Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος ζητά ο Τάσος   Μπαρτζώκας

Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία και ζητά την κατάργηση ή την περιστολή του ποσοστού  προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Όπως αναφέρει στη ερώτησή του ο βουλευτής Ημαθίας, η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των υπόχρεων σε προκαταβολή φόρου, ως εκ τούτου και τις φορολογικές τους δυνατότητες. Υπό αυτή την έννοια, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αλλά και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τη φορολογική ατζέντα της Κυβένησης, έχοντας στο επίκεντρο μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες αλλά και θα τους επιτρέψουν να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα, «είναι ώρα για να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας στα πιο παραγωγικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας ενέργειες γρήγορα και αποτελεσματικές». Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε επιχειρήσεις να τερματίσουν βίαια τον κύκλο εργασιών τους, με συνέπεια να εκτοξευθεί η ανεργία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις έκτακτες ανάγκες».

 

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στον Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Ανάγκη για κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων-αυτοαπασχολούμενων-αγροτών για το τρέχον έτος, λόγω της πανδημίας κορονοϊού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Κατά το διάστημα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν υλοποιηθεί σωρεία οικονομικών μέτρων, τα οποία αποτελούσαν μεγάλο τμήμα της φορολογικής ατζέντας της, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και στην εμπέδωση ενός ευρύτερου κλίματος εμπιστοσύνης, όπως αποκαλύπτουν και οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες.

Η θετική αυτή πορεία ανεκόπη βίαια από την επέλαση της πανδημίας, η οποία, σύμφωνα με εθνικές και διεθνείς εκτιμήσεις, θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ύφεσης και καθίζησης της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Παρ’ όλα αυτά, απεδείχθη ότι τα ενεργοποιημένα αντανακλαστικά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμοδίων Υπουργείων, με έγκαιρες ενέργειες και δραστικές πρωτοβουλίες με δυναμικό χαρακτήρα, απορρόφησαν προσωρινά μεγάλο μέρος των αρνητικών οικονομικών συνεπειών, ανακουφίζοντας επίσης τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους.

Ωστόσο, καθώς εξετάζεται η σταδιακή άρση των περιορισμών, η προσήλωση στην επόμενη μέρα και στην επανεκκίνηση της οικονομίας συνιστά αδήριτη ανάγκη. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας, αλλά και για την καλλιέργεια ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, απαιτείται ο επανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα. Ως εκ τούτου, η φορολογική πολιτική τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο, επαναφέροντας το ζήτημα της  περιστολής της προκαταβολής φόρου.

Ως γνωστόν, και εν όψει της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος της δήλωσης, εκτός του φόρου εισοδήματος, οφείλουν και ισόποση προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του τρέχοντος φορολογικού έτους, βάσει μάλιστα των δηλωθέντων  εισοδημάτων της προηγούμενης φορολογικής χρήσης. Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να προκαταβάλουν φόρο για το 2020, με συντελεστή 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος για το έτος χρήσης 2019. Γίνεται αντιληπτό ότι πολλές επιχειρήσεις-αυτοαπασχολούμενοι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προκαταβολής φόρου, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως, ακόμα και την οριστική αναστολή του κύκλου εργασιών τους, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί μαζικά θα επαληθεύσει τις πιο δυσοίωνες  υποθέσεις εργασίας για την οικονομική ύφεση που επίκειται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Με δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, απαιτεί και έκτακτα μέτρα διαχείρισης, εξετάζεται για το έτος 2020 η κατάργηση ή η περιστολή του συντελεστή προκαταβολής φόρου, ως μέτρου ανακούφισης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και ως μέτρου αναπτυξιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας;

 

 

                                                                                  Με εκτίμηση

                                                                           Ο ερωτών Βουλευτής

 

                                                                        Αναστάσιος Μπαρτζώκας

                                                                                  ΠΕ Ημαθίας

Έχει διαβαστεί 171 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 1 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 288 επισκέπτες και 0 μέλη.