Τρίτη, 18 Μάι, 2021

  • Εν μέσω σφαγής πουλάνε πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ
  • Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση
  • Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του
  • Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας
  • Ανοίγει στις 21/5 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ομάδα των 40 με 44 ετών
Εν μέσω σφαγής πουλάνε πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ1 Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση2 Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…3 ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του4 Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας5 Ανοίγει στις 21/5 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ομάδα των 40 με 44 ετών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» που ακούγονται αυτές τις μέρες από κυβερνητικά και άλλα χείλη, είναι τουλάχιστον προκλητικά, όταν «ντύνονται» με τις εικόνες των βομβαρδισμένων παλαιστινιακών κτιρίων, των νεκρών παιδιών, των γυναικόπαιδων που σπρώχνονται από τις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επειδή διεκδικούν να κ... Περισσότερα

Θ’ ασχοληθεί ο Δήμος Βέροιας και το Δημοτικό Συμβούλιο με το ζήτημα;

από Η Άλλη Άποψη
Θ’ ασχοληθεί ο Δήμος Βέροιας και το Δημοτικό Συμβούλιο με το ζήτημα;

Όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά με μια «ομοβροντία» αδειών παραγωγής που πήραν το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μέγα προβάδισμα και στα έργα αντλησιοταμίευσης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της ως κορυφαίος ελληνικός όμιλος στο πεδίο των ΑΠΕ.

Οι δύο από αυτές αφορούν στην περιοχή της Βέροιας, στην Κ. Μακεδονία, και ειδικότερα την αξιοποίηση του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» στις θέσεις «Βροχονερα Ι» και «Βροχονερα ΙΙ».

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση καθώς οι σχετικές αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, είχαν υποβληθεί από τον Ιούνιο του 2010.

Οι δύο άδειες της ΡΑΕ, -με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2021-, με διάρκεια ισχύος για 35 έτη από την ανάρτησή τους στη Διαύγεια (έγινε την περασμένη Παρασκευή), αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 401 ΜW και ικανότητας άντλησης 372 MW, στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» και αντίστοιχα για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος παραγωγής 231,5MW και εγκατεστημένης ισχύος άντλησης 217,8MW στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι σταθμοί είναι κατά βάση αποθηκευτικοί και αξιοποιούν ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης στους ταμιευτήρες των συγκεκριμένων θέσεων. Όπως διευκρινίζεται, για τη λειτουργία τους ως αποθηκευτικών σταθμών θα αξιοποιούν ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού.

Στην περίπτωση του έργου «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» προβλέπεται η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 200,5 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 186 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 401 MW.

Στην περίπτωση του «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» προβλέπεται επίσης η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 115,75 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 108,9 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 231,5 MW.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ποσό 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προώθηση τέτοιων επενδυτικών projects που κρίνονται απαραίτητα ώστε το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να «σηκώσει» τη δρομολογημένη ενίσχυση των ΑΠΕ.

Όπως όλα δείχνουν, θα προβλέπεται παροχή επιδότησης, καλύπτοντας έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες).
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη με ευρύτερες διαστάσεις και από αυτή την άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στα όρια του οποίου πραγματοποιούνται αυτές οι επενδυτικές κινήσεις, δεν μπορεί να μένει σιωπηλό!

 

 

Έχει διαβαστεί 393 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 124 επισκέπτες και 0 μέλη.