Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Δείτε την τραγική πορεία των θανάτων στη χώρα μας λόγω πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες!
  • PCR: Τι ισχύει στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα
  • Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει στην “Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς”
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/1
  • Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: « Άμεση λήψη μέτρων για την βιωσιμότητα του λιανεμπορίου»
  • Υποδεχόμενοι τον Άγιο Αντώνιο
Δείτε την τραγική πορεία των θανάτων στη χώρα μας λόγω πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες!1 PCR: Τι ισχύει στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα2 Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει στην “Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς”3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/14 Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: « Άμεση λήψη μέτρων για την βιωσιμότητα του λιανεμπορίου»5 Υποδεχόμενοι τον Άγιο Αντώνιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γι’ αυτούς τους νεκρούς δεν θα ακούσετε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων…

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα το τραγικό δυστύχημα που έγινε στη Βούλα με θύμα ένα νέο άνθρωπο, αδελφό βουλευτή της ΝΔ. Αναμφίβολα θλιβερό γεγονός και κάθε σώφρων άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θύματος. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται για πολλοστή φορ... Περισσότερα

Θ’ ασχοληθεί ο Δήμος Βέροιας και το Δημοτικό Συμβούλιο με το ζήτημα;

από Η Άλλη Άποψη
Θ’ ασχοληθεί ο Δήμος Βέροιας και το Δημοτικό Συμβούλιο με το ζήτημα;

Όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά με μια «ομοβροντία» αδειών παραγωγής που πήραν το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μέγα προβάδισμα και στα έργα αντλησιοταμίευσης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της ως κορυφαίος ελληνικός όμιλος στο πεδίο των ΑΠΕ.

Οι δύο από αυτές αφορούν στην περιοχή της Βέροιας, στην Κ. Μακεδονία, και ειδικότερα την αξιοποίηση του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» στις θέσεις «Βροχονερα Ι» και «Βροχονερα ΙΙ».

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση καθώς οι σχετικές αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, είχαν υποβληθεί από τον Ιούνιο του 2010.

Οι δύο άδειες της ΡΑΕ, -με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2021-, με διάρκεια ισχύος για 35 έτη από την ανάρτησή τους στη Διαύγεια (έγινε την περασμένη Παρασκευή), αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 401 ΜW και ικανότητας άντλησης 372 MW, στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» και αντίστοιχα για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος παραγωγής 231,5MW και εγκατεστημένης ισχύος άντλησης 217,8MW στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι σταθμοί είναι κατά βάση αποθηκευτικοί και αξιοποιούν ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης στους ταμιευτήρες των συγκεκριμένων θέσεων. Όπως διευκρινίζεται, για τη λειτουργία τους ως αποθηκευτικών σταθμών θα αξιοποιούν ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού.

Στην περίπτωση του έργου «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» προβλέπεται η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 200,5 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 186 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 401 MW.

Στην περίπτωση του «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» προβλέπεται επίσης η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 115,75 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 108,9 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 231,5 MW.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ποσό 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προώθηση τέτοιων επενδυτικών projects που κρίνονται απαραίτητα ώστε το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να «σηκώσει» τη δρομολογημένη ενίσχυση των ΑΠΕ.

Όπως όλα δείχνουν, θα προβλέπεται παροχή επιδότησης, καλύπτοντας έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες).
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη με ευρύτερες διαστάσεις και από αυτή την άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στα όρια του οποίου πραγματοποιούνται αυτές οι επενδυτικές κινήσεις, δεν μπορεί να μένει σιωπηλό!

 

 

Έχει διαβαστεί 472 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 12 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -1 ως 8 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 337 επισκέπτες και 0 μέλη.