Τρίτη, 05 Μάρ, 2024

  • “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών
  • ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού
  • Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ
  • «90,4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»: Ανανεωμένο πρόγραμμα με νέες θεματικές εκπομπές
  • Κανονικά υποψήφιος για την προεδρία ο Τραμπ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο
“Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών2 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού3 Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ4 «90,4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»: Ανανεωμένο πρόγραμμα με νέες θεματικές εκπομπές5 Κανονικά υποψήφιος για την προεδρία ο Τραμπ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Μείον 32.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2024

«Ρεκόρ» 20ετίας για το αρνητικό ισοζύγιο, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας είναι με συμβάσεις - λάστιχοΤο μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον πρώτο μήνα του 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον περασ... Περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου

από Η Άλλη Άποψη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου

Με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, επιστημόνων και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την πρώτη παρουσίαση του νέου Γ2 τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια εκδήλωση που ανέδειξε τα ιστορικά διδάγματα και συμπεράσματα που προκύπτουν για τις ανάγκες της σύγχρονης ταξικής πάλης. Η περίοδος που παρουσιάζεται στον Γ2 τόμο, αναφέρεται στην Ιστορία και τη δράση του Κόμματος την περίοδο της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974. Αναδεικνύεται ότι το ΚΚΕ δεν έχασε την ιστορική του συνέχεια, δεν διαλύθηκε, παρόλο που εν μέρη αναστάλθηκε σημαντικά μέρος της αυτοτελούς ιδεολογικής πολιτικής και κυρίως της οργανωτικής του δράσης και ύπαρξης στην Ελλάδα για μία 10ετία. Είναι σημαντική αυτή η περίοδος γιατί εντείνεται και καταλήγει θετικά η εσωκομματική διαπάλη σε σχέση με την οργανωτική αποκατάσταση του Κόμματος. Στην συγκεκριμένη έκδοση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται όλα τα πρακτικά της 12ης Ολομέλειας του 1968 και όλα τα πρακτικά της 18ης ολομέλειας του 1973.

Μεταξύ άλλων, η Ελένη Μπέλλου ανέφερε ότι «νιώθουμε υπερηφάνεια γιατί κατορθώσαμε ένα χρονοβόρο, επίπονο, έργο, τη μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματός μας από την ίδρυση του μέχρι το 1974». Ένα εγχείρημα που όπως είπε, είναι δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Έγινε με πολύ συλλογική δουλειά εκ μέρους του Κόμματος. Αξιοποιήθηκαν ιστορικοί ή επιστήμονες συναφών επιστημών. Μια δουλειά που έγινε με ευθύνη της ΚΕ και των τμημάτων της, με την αξιοποίηση συνεργατών του Τμήματος Ιστορίας που συνέβαλαν στην εκπόνηση συνολικά των 6 τόμων οι οποίοι έχουν μία αλληλουχία», καθώς η κατανόηση της μιας περιόδου δεν μπορεί να γίνει σε έκταση και βάθος αν δεν ανατρέξει κανείς στις προηγούμενες περιόδους, όπως εξήγησε. Και σημείωσε πως πρόκειται για ένα πόνημα, στο σύνολό του, που πρέπει να αξιοποιηθεί διαχρονικά. Υπογράμμισε ότι θα είναι μια συμβολή στην απόκτηση της μεθοδολογίας προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εκπόνηση του τόμου που θα ακολουθήσει και αφορά την επόμενη κρίσιμης σημασίας περίοδο στην Ιστορία του Κόμματος, από το 1974 έως το 1991.

Με αφορμή τη συγγραφή του Γ2, αλλά και την συγκυρία που παρουσιάζεται, λίγες μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, και τα διάφορα επιστημονικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έκανε ειδική αναφορά στη μεθοδολογία συγγραφής της Ιστορίας.

Όπως είπε, «δυστυχώς κυριαρχεί ότι η μεθοδολογία της ιστορίας πρέπει να είναι κυρίως προφορική και να στηρίζεται σε μαρτυρείς ατομικές. Αυτό συνδέεται με το ότι πρέπει να επικρατήσει η μεταμοντέρνα αντίληψη, η οποία για να είναι λέει αντικειμενική δεν πρέπει να εδράζεται σε ντοκουμέντα τα οποία εκπονούνται από τις ηγεσίες των κομμάτων, κλπ. Γιατί είναι φορτισμένη, λένε, με υποκειμενική προσέγγιση. Πρόκειται για έναν άκρως ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό μεθοδολογικό τρόπο».

Σημείωσε πως είναι κρίσιμο για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα η συνύφανση ανάμεσα στην επαναστατική θεωρία και στην επαναστατική πολιτική πράξη. «Αν αυτό δεν επιτυγχνάνεται από ένα ΚΚ, θα χάσει την επαναστατική του ορμή, θα χάσει τη δυνατότητα του να χαράζει επαναστατική πολιτική, επαναστατική στρατηγική στη βάση των αντικειμενικών νομοτελειών της κίνησης της κοινωνίας», ανέφερε. 

Και παρουσιάζοντας τη βασική μεθοδολογία έρευνας και μελέτης, αναφέρθηκε στο διαλεκτικό υλισμό, εξηγώντας ότι: «Δεν μελετάμε στενά την Ιστορία του Κόμματος σε μια δοσμένη χρονική περίοδο χωρίς να μελετήσουμε αντίστοιχα την ιστορία της οικονομικής πολιτικής εξέλιξης της κοινωνίας στην οποία δρα το κόμμα, την οικονομική ιστορία, την ιστορία όλων των δομών του καπιταλιστικού συστήματος, σε συνάρτηση με την εξέλιξη και την ιστορία της ταξικής πάλης και του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια στην Ευρώπη και παγκόσμια».


Έχει διαβαστεί 320 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 277 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)